Κυκλάδες: Κόψτε τώρα τα νύχια που έβγαλε η Τουρκία

"Η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να βγάλει τα νύχια της στοχεύοντας τον αιγαιοπελαγίτικο τουρισμό. Προς όφελος του δικού της."
ΗuffPost Greece

Η πολυήμερη και συνεχής σεισμική ακολουθία στο κομμάτι των Κυκλάδων με επίκεντρο την περιοχή Σαντορίνης και Αμοργού, αναμφισβήτητα δημιουργούν μία ανησυχία, κυρίως στον τοπικό πληθυσμό, παρόλο που όλοι οι σεισμολόγοι καθησυχάζουν ότι σε καμιά περίπτωση το φαινόμενο δε συνδέεται με ενεργοποίηση του ηφαιστείου ή με επανάληψη του φαινομένου του 1956 που έδωσε τα 7,5 Ρίχτερ. Με την ψυχολογία του κάθε ανθρώπου απέναντι σε φόβο η ανασφάλεια, κυρίως κάτοικοι της Σαντορίνης αποφάσισαν να φύγουν πρόσκαιρα από το νησί.

Η κατάσταση στην Αμοργό, που επίσης τραντάζεται με ταυτόχρονη συχνότητα, είναι πολύ πιο διαχειρίσιμη, αφού δεν έχει τα χαρακτηριστικά μιας Καλντέρας με κρεμαστά σπίτια. Αν και εκείνη την ημέρα, 9 Ιουλίου 1956, η Αμοργός ένιωσε ακόμα πιο υψηλή δόνηση, 7,7 Ρίχτερ που ισοπέδωσε σχεδόν τα πάντα.

Το κράτος έδρασε άμεσα και προληπτικά. Με εξειδικευμένες ομάδες που έστειλε στα εκεί νησιά. Σε επιφυλακή Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις, επί τόπου,η ΕΜΑΚ, ελικόπτερο Bell, drones και εναέριοι διασώστες. Κλειστά και τα σχολεία σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό ως την Παρασκευή.

Και περιμένοντας να εκτονωθεί η κατάσταση και να ηρεμήσει η περιοχή, λογικό είναι να αρχίσουν και οι σκέψεις για το πόσο όλο αυτό μπορεί να την βλάψει τουριστικά/οικονομικά, πόσο μάλλον όταν ιδίως η Σαντορίνη, θεωρείται μία από τις βασικές ναυαρχίδες του τουρισμού μας. Και μάλιστα σε μία περίοδο που αρχίζουν στο εξωτερικό οι κρατήσεις εισιτηρίων και ξενοδοχείων για την επερχόμενη περίοδο διακοπών.

Ασφαλείς πληροφορίες μου αναφέρουν ότι με σήμα από το Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη που είχε γίνει Κυριακή βράδυ από τον Πρωθυπουργό, το Υπουργείο Τουρισμού και η Όλγα Κεφαλογιάννη ξεκινούν άμεσα το σχεδιασμό ενός διεθνούς επικοινωνιακού πλάνου, που θα οχυρώσει την τουριστική προβολή της Σαντορίνης, αλλά και των Κυκλάδων γενικότερα.

Θα συμβούλευα αυτό να ξεκινήσει όσο το γρηγορότερο γίνεται. Χτες, αν είναι δυνατόν.

Γιατί η Τουρκία άρχισε τις αθλιότητες της. Με δηλώσεις κατευθυνόμενων σεισμολόγων, αυτή την ιδιότητα τουλάχιστον δηλώνουν, που ισχυρίζονται ότι μπορεί και να εκραγεί το ηφαίστειο, ότι επίκειται μεγάλος σεισμός και οτιδήποτε μπορεί να σκορπίσει στο εξωτερικό την ανησυχία σαμποτάροντας τον τουρισμό στο Αιγαίο, πόσο μάλλον που πρόσφατα έχασε στο Διεθνές Δικαστήριο την αήθη καμπάνια που είχε ξεκινήσει για το Αιγαίο της Τουρκίας.

Κοντά σε αυτούς τους κράχτες - κοράκια, χορό στήνουν και τα γνωστά της Άγκυρας κατευθυνόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, τηλεοπτικά και διαδικτυακά. Η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να βγάλει τα νύχια της στοχεύοντας τον αιγαιοπελαγίτικο τουρισμό. Προς όφελος του δικού της.

Να της κοπούν το γρηγορότερο.

Και εδώ χρειάζεται κινητοποίηση και του Υπουργείου Τουρισμού, μαζί με τον ΕΟΤ, αλλά και του Υπουργείου Εξωτερικών με τις διπλωματικές του υπηρεσίες, παντού από όπου κατά τεκμήριο ξεκινά ο τουρισμός προς την Ελλάδα.

Δημοφιλή