Σε απόσταση 22 χιλιομέτρων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Αμοργού και σε εστιακό βάθος 13,2 χιλιομέτρων εντοπίζεται το επίκεντρο της ισχυρής σεισμικής δόνησης που καταγράφηκε στις 13:04′ το μεσημέρι, την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου.
Όπως δήλωσε πριν από μερικές ώρες στη HuffPost ο σεισμολόγος και καθηγητής Γεωφυσικής, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, σε αυτήν ακριβώς την ακατοίκητη νησίδα κρίθηκε απαραίτητη η εγκατάσταση σεισμογράφου, καθώς αποτελεί το επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας.
Η συσκευή συνδέθηκε με το εθνικό δίκτυο σεισμογράφων και μεταφέρει ήδη δεδομένα, προσφέροντας στους σεισμολόγους πιο ακριβή αποτελέσματα, σύμφωνα με τον κύριο Παπαζάχο.
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε ο σεισμός σε ποιο ρήγμα θα γίνει. Υπάρχει και ένα υποψήφιο ρήγμα αυτή τη στιγμή που είναι κοντά στην Άνυδρο και έχει μήκος 15 χλμ. και το οποίο αν σπάσει αυτό μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ» είπε από την πλευρά του o Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, προσθέτοντας πως «δεν το θέλουμε το σενάριο αυτό, διότι αν γίνει σεισμός μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι και κατολισθήσεις στην καλντέρα της Σαντορίνης και επίσης να έχουμε ενεργοποίηση του ηφαιστείου του Κολoύμπο».
Οι σεισμοί έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε κατοίκους και τουρίστες στις Κυκλάδες, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το κύμα εξόδου από τη Σαντορίνη. Οκτώ πτήσεις, 4 τακτικές και 4 έκτακτες, από την Σαντορίνη προς την Αθήνα, όλες με αεροσκάφη Airbus 320 με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 1.400 θέσεις συνολικά, έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη από την Aegean, η οποία τη Δευτέρα εκτέλεσε 9 συνολικά πτήσεις από Σαντορίνη για Αθήνα, 4 τακτικές και 5 έκτακτες, μεταφέροντας συνολικά 1.294 επιβάτες από το νησί προς την Αθήνα.