Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού είχα την χαρά να συναντηθώ στην Πάρο με τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη, τον σεφ που υπογράφει το μενού του εστιατορίου Mr. E του ξενοδοχείου Parilio κοντά στις Κολυμπήθρες.
Με τον Αλέξανδρο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και χαίρομαι να δοκιμάζω την κουζίνα του στο εστιατόριο του CTC , να απολαμβάνω την φιλοξενία του αλλά και το μοναδικό χιούμορ του.
Ο ταλαντούχος σεφ που έλαβε φέτος και το πρώτο αστέρι του από τον Οδηγό Michelin, εμπνέεται από το κυκλαδίτικο νησί και ετοιμάζει ένα ευφάνταστο μενού που ξεχειλίζει νοστιμιά.
Ο Αλέξανδρος πατάει στην γη και για αυτόν το φαγητό είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι γεύσεων που θέλει να απολαμβάνουν οι φιλοξενούμενοι του. Οι ιδέες του θάλλουν μέσα από την φρεσκάδα των υλικών. Το ανακαλύπτεις με έξαψη στα «διαφορετικά» γεμιστά πολίτικα που ετοιμάζει.
Φτιάχνει μπαλάκια ρυζιού εμπνευσμένα από την ιαπωνική κουζίνα, τα αρωματίζει διακριτικά με κύμινο και επάνω τους θρονιάζεται καρπάτσιο φρέσκου ροφού και τραγανά τηγανητά λουλούδια κολοκυθιού με το εκτυφλωτικό χρώμα του ήλιου. Τι ωραία ιδέα! Όλο το καλοκαίρι σε μια μπουκιά . Αυτή είναι και η μαγεία που μπορεί να προσφέρει ο σεφ όταν κάνει την έκπληξη με ένα τόσο κλασσικό καλοκαιρινό πιάτο. Αξιομνημόνευτο αλλά και νόστιμο.
Είναι το τρίτο καλοκαίρι στο εστιατόριο Mr. E, του ξενοδοχείου Parilio του Αντώνη Ηλιόπουλου και της Κάλλιας Κωνσταντινίδου, που επιμελείται το μενού ο δημιουργικός σεφ.
Τα φρέσκα ψάρια που βγάζουν τα καΐκια, στα χέρια του Αλέξανδρου, γίνονται μια κακαβιά ευφάνταστη, με πουρέ αγκινάρας Ιερουσαλήμ, αυγά αχινού και αραχνοΰφαντο ψωμί από προζύμι φρυγανισμένο στα κάρβουνα. Βαθιά γεύση θαλασσινή που κερδίζει τον έπαινο.
Το παραδοσιακό παριανό σαλατούρι πυροδοτεί την φαντασία του σεφ που το σερβίρει με μυλοκόπι , συνοδευτική τραγανή αλμύρα, ροδέλες ραπανάκι και ταιριαστό λαδολέμονο με άρωμα λουίζας . Η χαρά κρατάει μέχρι και την τελευταία πιρουνιά.
Ωραίο συνδυασμό και έκρηξη χρωμάτων προσφέρει το πιάτο με τα καταπράσινα βλίτα που έχουν περάσει διακριτικά από την σχάρα και παντρεύονται υπέροχα με καπνιστό χέλι, τραγανά αμύγδαλα και ζηλευτού χρώματος κεράσια.
Υψώνεις το ποτήρι με το δροσερό λευκό παριανό κρασί και επιτρέπεις στο βλέμμα σου να ταξιδέψει στο ήρεμο περιβάλλον του εστιατορίου με την γοητευτική κυκλαδίτικη δωρικότητα όπου σμίγουν αρμονικά το λευκό με το πράσινο των μαγευτικών κήπων.
Στο έμπα του ξενοδοχείου σε υποδέχεται η πισίνα με τις δύο πανύψηλες αροκάριες που κερδίζουν τον θαυμασμό σου. Εκεί και το μπαρ για να πιείς υπέροχα κοκτέιλ με την υπογραφή του Χρήστου Χουσέα.
Η μυρωδιά θα σου πάρει το μυαλό από το λάδι αρωματισμένο με βασιλικό που αγκαλιάζει «ζωντανά» αμπελοφάσουλα, φασολάκια, ντοματίνια, κομμάτια παρμεζάνας, καβουρδισμένο κουκουναρόσπορο και επάνω τους ξαπλώνεται ψητό καλαμάρι κομμένο σαν δαντέλα. Άλλα κόλπα. Δεν είναι δυνατόν να μην θαυμάσεις το καλό χέρι της κουζίνας.
Το πανηγύρι των γεύσεων συνεχίζεται με ένα τροφαντό, όλο φρεσκάδα, λαβράκι που έχει ψηθεί στο αλάτι και το παρουσιάζει ο σεφ με χαμόγελο πάνω σε ένα δίσκο. Ακολουθούν επιφωνήματα θαυμασμού. Το μοσχοβολιστό ζουμερό ψάρι είναι σερβιρισμένο πάνω σε κριθαράκι μαγειρεμένο σε ζωμό ροφού. Φουλ νοστιμιάς.
Την γλυκιά σφραγίδα τους βάζουν τα ψητά βερίκοκα με «ανάγλυφη» μους βανίλιας και δίπλα σορμπέ δεντρολίβανο που σου κλέβει την καρδιά.
Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης σε γητεύει με τις γεύσεις του και θέλεις πάντα να επιστρέφεις στα εστιατόρια που έχουν την μαγειρική υπογραφή του.
Mr. E, Ξενοδοχείο Parilio, Κολυμπήθρες, Πάρος, τηλ. 22840-51.000