Για σχεδόν 50 χρόνια, οι ερευνητές αγωνίζονται να ανακαλύψουν την προέλευση των «κύκλων των νεραϊδών» της Ναμίμπια. Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν απέδειξαν ότι τα χόρτα μέσα στους κύκλους των νεραϊδών χάθηκαν λίγο μετά τη βροχόπτωση στην έρημο Nαμίμπια, ωστόσο τελικά, δεν ήταν οι τερμίτες που προκάλεσαν τα γυμνά μπαλώματα.
Εκατομμύρια κύκλοι «νεραϊδών» βρίσκονται στην έρημο Ναμίμπια και μοιάζουν με κυκλικές τρύπες μέσα στο λιβάδι, με πλάτος λίγα μέτρα η καθεμία. Οι τερμίτες, αυτά τα μικροσκοπικά παράσιτα, έχουν συχνά κατηγορηθεί για τα νεκρά χόρτα. Κι όμως οι ερευνητές ποτέ δεν βρήκαν στοιχεία ότι οι τερμίτες τρέφονται με τις ρίζες των χόρτων.
Όταν, ωστόσο, ανέλυσαν τα δεδομένα που σχετίζονται με τις διακυμάνσεις της υγρασίας του εδάφους διαπίστωσαν ότι κάτω από την υπερβολική ζέστη στη Ναμίμπια, τα χόρτα σταδιακά χάνουν το νερό τους, με κίνδυνο να αφυδατωθούν εντελώς. Ως εκ τούτου, δημιουργούν κενά εδάφους γύρω από τις ρίζες τους, ώστε το νερό να διαχέεται γρήγορα σε αυτές τις εκτάσεις άμμου, ακόμη και σε αποστάσεις μεγαλύτερες από επτά μέτρα. Τα χόρτα δηλαδή, λειτουργούν ως μηχανικοί του οικοσυστήματος και επωφελούνται άμεσα από τους υδάτινους πόρους που παρέχονται μέσα από τα κενά βλάστησης.
Η έρευνα ρίχνει φως και στην κατανόηση παρόμοιων οικοσυστημάτων, σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που προκύπτουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: scitechdaily