Τα συχνά ταξίδια από τη Γερμανία στη χώρα μας μίας γυναίκας από τη Συρία ενεργοποίησαν τις αστυνομικές αρχές των δύο κρατών και τη Europol, που βρέθηκαν μπροστά σε ένα κύκλωμα, το οποίο διακινούσε ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.
Η έρευνα ξεκίνησε το 2019, όταν η γυναίκα προσγειώθηκε με ένα μικρό παιδί στο Ντίσελντορφ. Εκεί οι αστυνομικοί τη χαρακτήρισαν ύποπτη και, όταν χτύπησαν τα στοιχεία της στα τερματικά των αεροδρομίων, είδαν ότι ταξίδευε αρκετές φορές κάθε μήνα. Άμεσα ενημέρωσαν μέσω της Europol την ΕΛ.ΑΣ και από κοινού προχώρησαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος.
Η γυναίκα από τη Συρία, η οποία μένει μόνιμα και νόμιμα στη Γερμανία, έπαιρνε το διαβατήριο του παιδιού της, ερχόταν στη χώρα μας, παραλάμβανε παιδιά τριών έως επτά ετών και τα πήγαινε στη Γερμανία. Στόχος της παράνομης διακίνησης ή μία άτυπη επανένωση του παιδιού με συγγενείς του ή να μπορέσουν να φθάσουν εκεί αργότερα και οι γονείς του.
Για κάθε παιδί έπαιρνε αμοιβή 4.500 έως 6.000 ευρώ.
Βασικό συνεργός της ένας ομοεθνής στην Αθήνα, ο οποίος ενοικίαζε διαμέρισμα 120 τ.μ. στον Άγιο Παντελεήμονα και φιλοξενούσε τα παιδιά λίγες ημέρες πριν την αναχώρησή τους. τα στελέχη του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του πέρασαν χειροπέδες την Τετάρτη, την ώρα που οι Γερμανοί έκαναν το ίδιο στη γυναίκα από τη Συρία.
Το κύκλωμα διακινούσε και ενήλικες, χρησιμοποιώντας έγγραφα προσφύγων, τα οποία εξαγόραζε η γυναίκα και συμφωνούσε με τους νόμιμους κατόχους τους να μην δηλώσουν απώλεια για έναν μήνα, μέχρι εκείνη να τα χρησιμοποιήσει.
Για κάθε ενήλικα το κύκλωμα έπαιρνε αμοιβή από 500 έως 1200 ευρώ, καθώς ήταν το ρίσκο των μελών χαμηλότερο.
Τα μεν ανήλικα ήταν δύσκολο να αναγνωριστούν από τη φωτογραφία του διαβατηρίου, λόγω της μικρής ηλικίας τους, ενώ για τους ενήλικες επέλεγαν εκείνους που έμοιαζαν με τους νόμιμους κατόχους των εγγράφων.