Κύκλωμα Πολεοδομίας Ρόδου: Στα χέρια της Κλάπα περνάει η έκθεση πειθαρχικού ελέγχου δικαστών

Τον οποίο είχε ζητήσει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις από δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους.
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα.
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα.
areiospagos.gr

Θέμα ημερών – αν όχι ωρών – είναι η παράδοση της έκθεσης- αναφοράς του επιθεωρητή της 6ης Δικαστικής Περιφέρειας, αρεοπαγίτη Αθανάσιου Θεοφάνη, ο οποίος ανέλαβε τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών που άφησαν ελεύθερους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση του κυκλώματος της Πολεοδομίας Ρόδου.

Ο επιθεωρητής μετέβη στο νησί την περασμένη Πέμπτη και σύμφωνα με πληροφορίες το Σαββατοκύριακο ολοκλήρωσε την έρευνά του και αναμένεται να παραδώσει το σχετικό πόρισμα στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα.

Υπενθυμίζεται ότι τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου είχε ζητήσει με εντολή της η κυρία Κλάπα για τις ανακριτικές αρχές που άφησαν ελεύθερους τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα Πολεοδομίας Ρόδου, παρά την ύπαρξη σοβαρών στοιχείων συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και άλλα αδικήματα.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου με εντολή προς την πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών Ασημίνα Υφαντή, ζήτησε τον πειθαρχικό έλεγχο των λειτουργών της υπόθεσης σχετικά με την ποινική μεταχείριση που επεφύλαξαν στους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα της Πολεοδομίας.

Ο επιθεωρητής έλεγξε όλα όσα περιλαμβάνονται στην ογκοδέστατη δικογραφία, τις απολογίες των εμπλεκομένων αλλά και κάθε στοιχείο που αφορά την υπόθεση και τον χειρισμό από τις δικαστικές και ανακριτικές Αρχές.

Πυρ ομαδόν για την παρέμβαση Κλάπα

Η απόφαση της κυρίας Κλάπα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από δικαστές και εισαγγελείς όσο και από δικηγόρους. Στην παρέμβαση της κυρίας Κλάπα αντέδρασε τόσο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία, επικαλούμενη το Σύνταγμα, την Παγκόσμια Χάρτα του Δικαστή και τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, σημείωσε ότι «δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για το δικαστικό λειτουργό η κρίση που εκφέρει κατά την άσκηση των καθηκόντων του» όσο και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία «η παραγγελία της άσκησης πειθαρχικού ελέγχου για δικαιοδοτική κρίση δικαστικού λειτουργού και η ευρεία γνωστοποίησή της πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών και τελικά βλάπτει την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και την ίδια τη δημοκρατία, θέτοντας υπό διαρκή αμφισβήτηση τον θεσμό και τροφοδοτώντας την κακόβουλη και απαξιωτική συζήτηση περί δήθεν αδυναμίας και ανεπάρκειας των λειτουργών της.

Στο ίδιο ύφος ήταν και η ανακοίνωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, η οποία εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για «το κλίμα εκφοβισμού που καλλιεργείται σε βάρος των δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου».

Παράλληλα, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου «αισθάνεται υποχρεωμένη να διακηρύξει τη θέση της ότι, υπό το υφιστάμενο πλέγμα εγγυήσεων της δικαστικής ανεξαρτησίας, κοινό και υπερνομοθετικό, εθνικό και διεθνές, δεν νοείται ο δικαστικός λειτουργός να υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο για την, έστω εσφαλμένη, κρίση που εξέφερε κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών του καθηκόντων», ενώ και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ σημείωσε πως «παρακολουθούμε με ανησυχία φαινόμενα όπως η κίνηση της ανωτέρω πειθαρχικής διαδικασίας κατά δικαστικών λειτουργών για τη δικαιοδοτική τους κρίση, καθώς μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας».

Ζητούν διερεύνηση πειθαρχικής ευθύνης της Ι. Κλάπα

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους και οι δικηγόροι, όπως είχε προαναγγελθεί και με την προ ημερών απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έναντι της παρέμβασης της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, στην υπόθεση του κυκλώματος της Πολεοδομίας Ρόδου με την οποία ζητούσε πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών.

Στο πλαίσιο αυτό η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, αποφάσισε αποχή από τα καθήκοντα των δικηγόρων της χώρας την Δευτέρα 7 Απριλίου 2025, οπότε και – όπως αναφέρεται – θα κατατεθεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης το αίτημα της Ολομέλειας για την διερεύνηση της πειθαρχικής ευθύνης της Προέδρου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τον ΚΟΔΚΔΛ (Ν. 4938/2022), για τις μέχρι σήμερα ασκηθείσες παρεμβάσεις της.

«Η Δικαιοσύνη αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατικής λειτουργίας και η ανεξαρτησία της απαραίτητη προϋπόθεση για το Κράτος Δικαίου. Τυχόν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, από όπου και αν προέρχονται, είναι απερίφραστα καταδικαστέες και δεν πρέπει να αφήνουν κανέναν αδιάφορο, πολλώ δε μάλλον τους συλλειτουργούς της» επισημαίνει η ανακοίνωση της Συντονιστικής.

Σε αυτήν τονίζεται επίσης πως αποφασίστηκε και η αποχή των μελών των Δικηγορικών Συλλόγων από την αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου υπό την Προεδρία της σημερινής Προέδρου.

Με πληροφορίες από rodiaki.gr

Δημοφιλή