«Κυνήγι» στις ΗΠΑ για την πηγή της διαρροής των εγγράφων του Πενταγώνου

«Μετασεισμοί» από το περιστατικό.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια επανεξετάζουν τον τρόπο διαμοιρασμού των πιο ευαίσθητων μυστικών τους εντός των κόλπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ και διαχειρίζονται τις διπλωματικές επιπτώσεις από την κυκλοφορία δεκάδων εμπιστευτικών εγγράφων, είπαν τρεις αξιωματούχοι.

Ερευνητές επίσης προσπαθούν να διαπιστώσουν ποιο άτομο ή ομάδα μπορεί να είχε τη δυνατότητα και το κίνητρο για τη δημοσίευση των αναφορών, είπε ένας από τους αξιωματούχους. Οι διαρροές αυτές θα μπορούσαν να είναι η πιο επιβλαβής δημοσιοποίηση πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης από τη δημοσίευση χιλιάδων εγγράφων στο WikiLeaks το 2013.

Το Reuters έχει εξετάσει πάνω από 50 από τα έγγραφα, με χαρακτηρισμό «Απόρρητο» και «Άκρως Απόρρητο» (Secret, Top Secret) που πρωτοεμφανίστηκαν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης τον Μάρτιο και φέρονται να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τα τρωτά σημεία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και πληροφορίες σχετικά για συμμάχους, περιλαμβανομένου του Ισραήλ, της Νότιας Κορέας και της Τουρκίας.

Το Reuters δεν έχει επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα των εγγράφων. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι κάποια έγγραφα με εκτιμήσεις απωλειών στο πεδίο της μάχης από την Ουκρανία φαίνονται να έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να υποβαθμίζονται οι ρωσικές απώλειες.

Κάποιες από τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες φαίνονται να σχετίζονται με τις στρατιωτικές δυνατότητες και ελλείψεις της Ουκρανίας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει αρχίσει ποινική έρευνα σχετικά με τη δημοσιοποίηση των εγγράφων.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι το Πεντάγωνο χρησιμοποιούσε την ευκαιρία να εξετάσει πόσο ευρέως κάποιες πληροφορίες κυκλοφορούν εσωτερικά και να διασφαλίσει πως αυτοί που δεν τις χρειάζονται δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Ο αξιωματούχος είπε πως αυτό γινόταν περιστασιακά εντός του Πενταγώνου και των υπηρεσιών πληροφοριών, μα οι διαρροές είχαν οδηγήσει σε άλλη μια ματιά σε κάποιες από τις λίστες διανομής.

Το Πεντάγωνο συνεχίζει να εξετάζει τις διαδικασίες που ορίζουν το πόσο ευρέως διαμοιράζονται κάποια από τα πιο ευαίσθητα μυστικά των ΗΠΑ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Έχουν γίνει βήματα για μια πιο κοντινή ματιά στο πώς αυτού του τύπου οι πληροφορίες διανέμονται και σε ποιους» είπε ο Κρις Μίγκερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Ο Μίγκερ είπε πως ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, είχε πρωτοενημερωθεί για τις διαρροές στις 6 Απριλίου και στις 7 άρχισε να έχει επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη σε καθημερινή βάση για να συζητήσει τις διαρροές. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα έγγραφα φαίνονταν να είναι παρομοίου format με αυτά που χρησιμοποιούνταν για να παρέχονται updates σε υψηλόβαθμα στελέχη, μα κάποιες εικόνες φαίνονταν να έχουν τροποποιηθεί.

Κάποια από τα έγγραφα, είπε άλλος αξιωματούχος, πιθανώς θα ήταν προσβάσιμα σε χιλιάδες άτομα με διαβαθμίσεις ασφαλείας της αμερικανικής και συμμαχικών κυβερνήσεων, παρά το ότι ήταν πολύ ευαίσθητα, καθώς οι πληροφορίες επηρέαζαν άμεσα αυτές τις χώρες.

Ο πρώτος αξιωματούχος είπε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν πρόσβαση στα έγγραφα υπογραμμίζει πως ευαίσθητες πληροφορίες ίσως κυκλοφορούσαν πολύ ευρέως με προσωπικό που ίσως να μην χρειαζόταν το επίπεδο λεπτομέρειας που είχαν κάποια από τα έγγραφα.

«Το Πεντάγωνο χρειάζεται να περιορίσει την αχαλίνωτη πρόσβαση σε κάποιες από τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες όταν δεν υπάρχει λόγος που δικαιολογείται για να υπάρχει» είπε ο πρώτος αξιωματούχος.

Οι δύο αξιωματούχοι είπαν επιπλέον πως αν και οι διαρροές ήταν πολύ ανησυχητικές, πολλές παρείχαν μόνο «ματιές» σε χρονικές στιγμές τον Φεβρούαριο και τον Μάρτιο, ενώ δεν φαίνονταν να αποκαλύπτουν κάτι για μελλοντικές επιχειρήσεις.

Αν και η διαρροή φαίνεται να είναι η σοβαρότερη διαρροή απόρρητων πληροφοριών εδώ και χρόνια, αξιωματούχοι λένε πως ως τώρα δεν φτάνει την έκταση αυτής των 700.000 εγγράφων, βίντεο και διπλωματικών τηλεγραφημάτων που εμφανίστηκαν στο WikiLeaks το 2013.

«Δεν ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό. Και δεν ξέρουμε αν έχουν πιο πολλά, που σκοπεύουν να δημοσιοποιήσουν» είπε σε δημοσιογράφους ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ερευνητές δουλεύουν πάνω σε θεωρίες σχετικά με το κίνητρο- από το ότι μπορεί να ήταν κάποιος που απλά κοινοποίησε τα έγγραφα για να κάνει επίδειξη σχετικά με το τι έκανε, μέχρι κάποιον πράκτορα εντός των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ή ενόπλων δυνάμεων, πρόσθεσε ο πρώτος αξιωματούχος. Ο Ντάνιελ Χόφμαν, πρώην στέλεχος της CIA, είπε πως δεδομένων παλαιότερων δραστηριοτήτων υπηρεσιών πληροφοριών της Μόσχας, ήταν «πολύ πιθανό» Ρώσοι πράκτορες να είχαν ανεβάσει έγγραφα που σχετίζονταν με την Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης.

Όπως είπε, τέτοιου είδους επιχειρήσεις ήταν μια «κλασική» πρακτική των ρωσικών υπηρεσιών- η διαρροή αυθεντικών εγγράφων στα οποία είχαν εισάγει ψευδείς πληροφορίες. Ο σκοπός, είπε, φαινόταν να είναι να δημιουργηθεί χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.

Κάποιοι ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφαλείας και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως υποψιάζονται πως αυτός που έκανε τη διαρροή θα μπορούσε να είναι Αμερικανός, δεδομένου του εύρους θεμάτων που καλύπτουν τα έγγραφα, μα δεν αποκλείονταν φιλορώσοι δρώντες.

Οι διαρροές προκάλεσαν αντιδράσεις από κάποιες ξένες κυβερνήσεις. Την Κυριακή το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε ως «αναληθές και χωρίς καμία απολύτως βάση» ένα έγγραφο όπου υποστηριζόταν ότι η Μοσάντ είχε ενθαρρύνει πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά του Νετανιάχου. Προεδρικός αξιωματούχος της Νότιας Κορέας είπε ότι η χώρα ήταν ενήμερη για αναφορές σχετικά με τα έγγραφα που διέρρευσαν και σχεδίαζε να συζητήσει «θέματα που είχαν προκύψει» με την Ουάσινγκτον. Ένα από τα έγγραφα έδινε λεπτομέρειες σχετικά με εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ υψηλόβαθμων Νοτιοκορεατών αξιωματούχων σχετικά με την αμερικανική πίεση στη Σεούλ για προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή