Αντάρτες εισέβαλαν σε χρυσωρυχείο που ξεκίνησε πρόσφατα να λειτουργεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, σκοτώνοντας εννέα Κινέζους και τραυματίζοντας άλλους δύο την Κυριακή, δήλωσαν οι αρχές.
Η επίθεση σημειώθηκε μόλις λίγες ημέρες αφότου ένοπλοι απήγαγαν τρεις Κινέζους υπηκόους στα δυτικά της χώρας κοντά στα σύνορα με το Καμερούν, αναγκάζοντας τον Πρόεδρο Φοστέν-Αρσάνζ Τουαντερά να ταξιδέψει στην Κίνα σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές.
Η επίθεση στο χρυσωρυχείο Τσιμπόλο ξεκίνησε γύρω στις 5 το πρωί όταν οι ένοπλοι εξουδετέρωσαν τους φρουρούς του χώρου και άνοιξαν πυρ, δήλωσε ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Μπαμπάρι. Τα εγκαίνια του χρυσωρυχείου είχαν πραγματοποιηθεί λίγες μέρες νωρίτερα, πρόσθεσε.
Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι καταδιώκουν τους δράστες, δίχως να κάνουν περαιτέρω σχόλια.
«Η κυβέρνηση δυσκολεύεται να αποδείξει την ικανότητά της να προστατεύει τους Κεντροαφρικανούς και τους ξένους που ζουν στη χώρα», δήλωσε ο Άνγκε Μορέλ Γκμπατάνγκου, κάτοικος του Μπαμπάρι.
Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης, αλλά οι υποψίες έπεσαν στον Συνασπισμό Πατριωτών για την Αλλαγή, ή CPC, που δραστηριοποιείται στην περιοχή και εξαπολύει τακτικά επιθέσεις στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Η συμμαχία των ανταρτικών ομάδων υποστηρίζει τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ.
Ο Ανσελμέ Μπανγκέ, ο οποίος υποστηρίζει την κυβέρνηση του σημερινού προέδρου, είπε ότι η επίθεση στους Κινέζους επιχειρηματίες ήταν μια πράξη «απερίγραπτης δειλίας».
«Το CPC όχι μόνο επιβράδυνε την οικονομική δυναμική της χώρας, αλλά τώρα επιτίθεται στα θεμέλια της ανάπτυξης. Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε ο Μπανγκέ.
Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία παραμένει μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο παρά τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της σε χρυσό και διαμάντια, μεταξύ άλλων. Αρκετές ομάδες ανταρτών έδρασαν ατιμώρητα σε όλη την εμπόλεμη χώρα την τελευταία δεκαετία, εμποδίζοντας την εκμετάλλευση ορυχείων από ξένες εταιρείες.
Πολλά ορυχεία στη χώρα διοικούνται από την Κίνα και έχουν βρεθεί στο στόχαστρο επιθέσων. Το 2020, δύο Κινέζοι υπήκοοι έχασαν τη ζωή τους όταν κάτοικοι της περιοχής ηγήθηκαν μιας εξέγερσης ενάντια σε ένα ορυχείο που λειτουργεί από την Κίνα στο Σοσό Νακόμπο. Το 2018, τρεις Κινέζοι πολίτες σκοτώθηκαν από εξαγριωμένα μέλη της κοινότητας αφού ένας τοπικός ηγέτης πέθανε σε ατύχημα με σκάφος ενώ συνόδευε Κινέζους ανθρακωρύχους σε μια τοποθεσία.