Επανεξέταση της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (UNFICYP- Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο) ζητά, με παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
Όπως αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ, την επιστολή υπογράφει ο κ. Ακιντζί ως «πρόεδρος της ΤΔΒΚ», έχει τον ασυνήθιστο τίτλο «εσώκλειστο» (enclosure), έχει ημερομηνία 2 Ιουλίου και συμπεριλαμβάνεται σε παράρτημα επιστολής του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου. Όπως γράφει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, αποτελεί απάντηση επιστολής του Κυπρίου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, στις 25 Ιουνίου, με αφορμή την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Ο κ. Ακιντζί υποστηρίζει πως είναι επιτακτική η ανάγκη το ΣΑ να επανεξετάσει την εντολή της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Όπως γράφει, «αν και η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνέβαλε στη σταθερότητα στο νησί μας μέσω της αρχικής εντολής της μετά από περισσότερο από μισό αιώνα λειτουργίας της στην Κύπρο, είναι επιτακτική ανάγκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επανεξετάσει και να αξιολογήσει σοβαρά την εντολή αυτής της αποστολής υπό το φως των θεμελιωδών αλλαγών στις περιστάσεις, όπως το άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ των δύο πλευρών και τα σχετικά». Επίσης, προσθέτει πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις τουρκοκυπριακές αρχές χωρίς νομική βάση, και χαρακτηρίζει «καταφανές παράδειγμα σύγκρουσης συμφερόντων και πρακτικής που έχει σταματήσει σε όλες τις άλλες Αποστολές των Ηνωμένων Εθνών στον κόσμο», τις συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτηρίζει την τουρκική εισβολή «νόμιμη απάντηση στο στρατιωτικό πραξικόπημα της Ελλάδας στην Κύπρο στις 15 Ιουλίου 1974» και ισχυρίζεται ότι «η παρουσία της Τουρκίας στο νησί δεν πρέπει να θεωρείται ως έκφραση επιθετικότητας, αλλά ως μέσο πρόληψης βίας κατά των Τουρκοκυπρίων». Ακόμη, αναφέρεται στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, υποστηρίζοντας πως αντί οι Ελληνοκύπριοι να συνεχίζουν «μονομερή βήματα», τα οποία αποσκοπούν στον «αποκλεισμό των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας», «η αλληλεξάρτηση και το αμοιβαίο όφελος που θα προέκυπταν από περιφερειακές συμπράξεις χωρίς αποκλεισμούς θα συνέβαλαν σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, δημιουργώντας ευνοϊκότερη ατμόσφαιρα για λύση στην Κύπρο».
Καταλήγοντας, γράφει πως υπό το φως των ανωτέρω, δεν πρέπει να αποκλείεται μια «συνολική αναθεώρηση της εντολής, καθώς και το επίπεδο και η έννοια της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί», καθώς «κάθε παρουσία που δημιουργεί μια άνετη ζώνη για την Ελληνοκυπριακή πλευρά στην Κύπρο πρέπει να αμφισβητηθεί».
Η απάντηση της κυπριακής πλευράς
Σε σχετική τοποθέτησή του, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρει πως η παρουσία και η δραστηριότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε «αποφασιστικός παράγοντας για τη σταθερότητα και την αποφυγή ανεπιθύμητων εξελίξεων. Προσβλέπουμε στην ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία είναι αναγκαία από την ώρα που υπάρχει κατοχή στην Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάνει σειρά διαβημάτων προς αυτή την κατεύθυνση».
Επισημαίνει παράλληλα πως «οι ισχυρισμοί που προβάλλονται στην επιστολή του κ. Ακιντζί η οποία διαβιβάζεται στα ΗΕ δια χειρός Τουρκίας, θα ίσχυαν αν είχε τερματιστεί η κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον τουρκικό στρατό».
«Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ κας Τζέιν Χολ Λουτ, για ανίχνευση του εδάφους με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν επιθυμούμε τη δημιουργία κλίματος όξυνσης και για αυτό δεν θα σχολιάσουμε ισχυρισμούς που αποσκοπούν, προφανώς, στην αποδοχή και εξομάλυνση της κατοχής και της διχοτόμησης» σημείωσε ο κ. Προδρόμου, υπογραμμίζοντας πως «εμείς προσβλέπουμε στη συνάντηση με την κα Λουτ. Είναι εκεί που θα καταθέσει εποικοδομητικά τις θέσεις μας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ελπίζουμε εποικοδομητική να είναι και η τουρκική πλευρά».
Σημειώνεται ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και τη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τη Τζέιν Χολ Λουτ στις 23 Ιουλίου, θα τεθούν επί τάπητος σε σύνοδο του Συμβουλίου Αρχηγών, που έχει συγκληθεί για τις 30 Ιουλίου. Σε ανακοίνωση τής αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Κλέλιας Βασιλείου αναφέρεται ότι στο Συμβούλιο Αρχηγών θα συζητηθούν επίσης οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης.
Η κ. Λουτ θα πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Η απάντηση του εκπροσώπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Όλες οι αποφάσεις που σχετίζονται με την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο λαμβάνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι σε επίπεδο αποστολής, δήλωσε από πλευράς του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ.
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις αναφορές στην ειρηνευτική δύναμη που περιλαμβάνονται σε επιστολή Ακιντζί προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Σιντίκ είπε ότι σε αυτή «υπάρχουν θέματα που τίθενται προς εξέταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας».
(με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φιλελεύθερο, Καθημερινή της Κύπρου. SigmaLive)