Το ουρλιαχτό των σειρήνων αντηχούσε σε όλη την Κύπρο την αυγή του Σαββάτου, σηματοδοτώντας 50 χρόνια από την ημέρα που άλλαξε την ιστορία του νησιωτικού έθνους.
O ανατριχιαστικός ήχος ακούγεται κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου καθώς οι Κύπροι θρηνούν ακόμη για την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων που οδήγησε στη διχοτόμηση της χώρας.
Στα Κατεχόμενα, οι Τουρκοκύπριοι πανηγυρίζουν. Είναι μια γιορτή για την ίδρυση του ψευδοκράτους τους, το οποίο εξακολουθεί να αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί σήμερα (20/7) στη Μεγαλόνησο επίσκεψη υψηλού συμβολισμού και ουσίας, έχοντας επαναφέρει στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες το διαχρονικό αίτημα επίλυσης του Κυπριακού.
Προκλητικός Ερντογάν
Ανήμερα της μαύρης επετείου ο Ερντογάν φρόντισε να εμφανιστεί ξανά προκλητικός, στήνοντας φιέστα με πολεμικά πλοία, F-16 και αεροπλανοφόρο. Ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία ανέφερε ότι «μία ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο».
Μιλώντας πριν από την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης, επέμεινε στη λύση των δύο κρατών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό. Η αγνόηση της πραγματικότητας στο νησί δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο». Προσέθεσε δε ότι δεν ωφελεί σε κανέναν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στην Ελβετία.
Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε παράλληλα κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του είχε πει «ελπίζω να μην μας παρενοχλήσεις και εσύ από εκεί όπως ο Δένδιας».
«Η Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου»
Διπλωματικές πηγές, απαντώντας στον Ερντοηγάν, τονίζουν τα εξής: «Οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες. Εκφράζονται δε ενιαία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Δεν τίθεται, ούτε θα μπορούσε να τεθεί, ζήτημα παρέκκλισης από την σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο θέση αυτή. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί απόψε από τη Λευκωσία».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε νωρίτερα ανάρτηση για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: “Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος”».
Με βάση το πρόγραμμά του ο κύριος Μητσοτάκης θα έχει στις οκτώ παρά τέταρτο μια κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη, και στη συνέχεια στο Προεδρικό Μέγαρο, θα απευθύνει την ομιλία του.
Νωρίτερα στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Μακεδονίτισσας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε και κατάθεση στη συνέχεια στεφάνων στη μνήμη των ηρώων που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος. Εκεί βεβαίως ήταν και συγγενείς των αγνοουμένων, οι οποίοι περιμένουν ακόμα και τώρα, πενήντα χρόνια μετά, συγκεκριμένες απαντήσεις και επί της ουσίας αυτό που ζητούν είναι δικαίωση.
Σημειώνεται ότι στην Κύπρο βρίσκονται ήδη οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της λύσης του Κυπριακού στο μοντέλο της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Αποτυχημένες συνομιλίες
Μετά από πολυάριθμους αποτυχημένους γύρους συνομιλιών με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού ως ομοσπονδίας ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών ζωνών, οι ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί κάποιο κοινό έδαφος λιγοστεύουν.
Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται δύσκολο από τότε που κατέρρευσε η τελευταία σοβαρή προσπάθεια για ειρήνη στην περιοχή πριν από επτά χρόνια. Μετά το τέλος των συνομιλιών, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ζήτησαν κάτι που ουσιαστικά ισοδυναμεί με μια συμφωνία δύο κρατών, μια ιδέα που απορρίπτεται κατηγορηματικά από τους Ελληνοκύπριους.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σκέφτεται τώρα εάν θα ζητήσει νέο γύρο συνομιλιών. Θα βασίσει την απόφασή του σε μια εμπιστευτική έκθεση που συνέταξε η προσωπική του απεσταλμένη, Μαρία Ανχελα Ολγκίν, αφού πέρασε έξι μήνες βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις των δύο πλευρών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία εντάχθηκε η Κύπρος το 2004, προέτρεψε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν «γνήσια δέσμευση» σε μια ειρηνευτική συμφωνία σύμφωνα με το σχέδιο που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ για ένα ομόσπονδο νησί.
«Χάθηκε πάρα πολύς χρόνος», είπε εκπρόσωπος της ΕΕ. «Μια αναγκαστική διαίρεση δεν μπορεί ποτέ να είναι λύση. Η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, μια ενωμένη Κύπρο, υπάρχει ακόμα».
(με πληροφορίες από Associated Press)