Κύπρος: Διαπραγματεύσεις ως προς τι;

Βάσει του Διεθνούς Δικαίου, η πραγματική απελευθέρωση της χώρας μας είναι η μόνη σωστή και δίκαιη λύση.
NurPhoto via Getty Images

Το Κυπριακό πρόβλημα ή ζήτημα όπως το αποκαλούν ξένοι και μερικοί ντόπιοι, είναι καθαρά πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Ταυτόχρονα το κατοχικό πρόβλημα, διάφοροι ξένοι και τα εδώ παρακλάδια τους το παρουσιάζουν ως πρόβλημα ψυχολογικών τεταμένων ανθρωπίνων σχέσεων και έλλειψη επικοινωνία εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλήνων της Κύπρου και Τουρκοκυπρίων. Αν είναι δυνατόν ακόμα και αυτός ο Δένδιας, Υπέξ της Ελλάδος και εγγυήτριας της ανεξαρτησίας και ελευθερίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μας είπε πως έχουμε ψυχολογικά για αυτό δεν ψηφίζουμε Τούρκο στο ΙΜΟ.

Δεν είναι θέμα ψυχολογικών ή τεταμένων ανθρωπίνων σχέσεων ή έλλειψη εμπιστοσύνης και επικοινωνίας Υπεξ Δένδια και άλλοι καλοθελητές αυτής της σχολής σκέψης. Το τονίζουμε ξανά, είναι θέμα εισβολής και κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία. Με βίαιο φυλετικό διαχωρισμό και καμιά επαναπροσεγγιστική προσπάθεια δεν θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα με την κατοχή να παραμένει. Αυτό που μας βομβαρδίζουν καθημερινά οι πολιτικοί μας ηγέτες περί επαναπροσέγγισης και επανενωσης της χώρας μας, στερείται βάσης και αλήθειας. Γιατί άραγε συνεχίζουν αυτό το τροπάρι;

Η ουσία του κατοχικού προβλήματος είναι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Κύπρου και Τουρκοκυπρίων από την Τουρκική εισβολή. Οι Τουρκοκύπριοι φαίνεται να μην έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη αυτή την αλήθεια. Δυστυχώς, τους έχει καλλιεργηθεί η ιδέα ότι η κατοχή τους παρέχει ασφάλεια. Ούτε καταλαβαίνουν πως δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι που θα τους αφανίσουν, αλλά οι Έποικοι με την Τουρκία.

Οι δε ηγέτες του ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ καθημερινά μας βομβαρδίζουν για επανέναρξη των συνομιλιών στην βάση μιας Εγγλεζοτουρκικής κακής λύσης διχοτομικής λύσης βασισμένη σε φυλετικά και θρησκευτικά κριτήρια που μόνο προβλήματα θα φέρει. Μάλιστα αυτοί οι ηγέτες απαιτούν επανέναρξη διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά.

Μα τι τελευταίο έμεινε να δώσουμε για επανέναρξη διαπραγματεύσεων σε ένα νέο Κρανς Μοντανά; Με τις τότε γενναιόδωρες προτάσεις που έδωσε ο τέως πρόεδρος και διαπραγματευτής Νίκος Αναστασιάδης τα μόνα στην ουσία που έμεινε δεχτούμε είναι την παραμονή κατοχικού στρατού, είτε μονίμως ή σε βάθος κάποιου χρόνου. Θα συμφωνήσουν βέβαια και εκείνο το άθλιο περίγραμμα εφαρμογής της λύσης του γραμματικού των Ηνωμένων Εθνών Γκουτέρες. Στο οποίο δίνει πρωταρχικό ρόλο στην εφαρμογή της λύσης στην κατοχική Τουρκία και στα στρατεύματα της.

Βέβαια θα πρέπει να συμφωνήσουν και Τουρκικές εγγυήσεις, οι οποίες για να μην ακούγετε άσχημα σε μας, θα μας παρουσιαστούν πως η εγγύηση θα αφορά μόνο την ασφάλεια του Τουρκικού Συνιστώντος Κρατιδίου. Τώρα αν οι Τουρκικές μυστικές υπηρεσίας σκοτώσουν ένα ή δύο Τουρκοκύπριους στην Λεμεσό, σε ποιους θα φορτώσουν το έγκλημα; Φυσικά στους Έλληνες. Αυτόματα για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων ή εποίκων που διαμένουν στην Λεμεσό θα έρθει τουρκικός στρατός για την ασφάλεια τους. Φανταστείτε τον πανικό στον Ελληνικό πληθυσμό με την παρουσία Τουρκικού στρατού καθώς η Εθνική Φρουρά έχει ήδη διαλυθεί με την εφαρμογή της κακής λύσης. Λόγω ανασφάλειας θα αρχίσει μαζική πλέον έξοδος προς αναζήτηση νέων πατρίδων.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης μάλλον πρέπει να έχει διαβεβαιώσεις για επανέναρξη διαπραγματεύσεων καθώς πριν την εγκαθίδρυση του συνάντησε τον Ερσίν Τατάρ ως να μην είχε άλλες προτεραιότητες. Τώρα κάνει προσπάθειες για συμμετοχή υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις. Αν είναι για να τον έχει ως ανάχωμα για λύση βασισμένη στις τέσσερις βασικές ελευθερίες και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τέρμα η κατοχή, μαζί του όλοι. Αν είναι για να χρησιμοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν πρόσχημα για να τετραγωνίσει τον κύκλο με την όποια κακή λύση, τότε θα βρει τον Κυπριακό Ελληνισμό απέναντι του.

Δεν εξευμενίζεται το Τουρκικό θηρίο με δώρα υποχωρήσεων σε διαπραγματεύσεις. Βάσει του Διεθνούς Δικαίου, η πραγματική απελευθέρωση της χώρας μας είναι η μόνη σωστή και δίκαιη λύση.

Δημοφιλή