Εμπειρογνώμονες από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους αναβάθμισης της κύριας αεροπορικής βάσης της Κύπρου για χρήση ως σταθμός ανθρωπιστικής βοήθειας σε μελλοντικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε Κύπριος αξιωματούχος στο Associated Press την Πέμπτη.
Η Κύπρος, η οποία απέχει μόλις 184 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, έχει λειτουργήσει ως σημείο διέλευσης για τον επαναπατρισμό ξένων υπηκόων που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν. Έχει επίσης χρησιμεύσει ως σημείο διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.
Εμπειρογνώμονες από την 435η Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών που εδρεύει στο Ραμστάιν της Γερμανίας θα περάσουν τις επόμενες ημέρες στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο για να αξιολογήσουν την αναβάθμιση που απαιτείται για να φιλοξενήσει ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών αεροπορικών μέσων και άλλων δυνάμεων.
Βασική προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας στη βάση και γύρω από αυτήν, η οποία γειτνιάζει με το δεύτερο μεγαλύτερο πολιτικό αεροδρόμιο του νησιού, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η θέση της βάσης καθιστά εύκολη τη μεταφορά των όσων απομακρύνονται από τη Μέση Ανατολή σε πολιτικά αεροσκάφη στο παρακείμενο αεροδρόμιο.
Ο αξιωματούχος μίλησε στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημοσίως για τις λεπτομέρειες της επίσκεψης των εμπειρογνωμόνων.
Η ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας θα πρέπει να ενισχυθεί μέσω νέων εγκαταστάσεων υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των πλέον σύγχρονων ραντάρ, ώστε να διασφαλιστεί η ανεξάρτητη λειτουργία πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών σε ασφαλείς αποστάσεις.
«Οι Αμερικανοί είναι πολύ συγκεκριμένοι σε θέματα ασφάλειας και θέλουν να κάνουν κάποιες αναβαθμίσεις για να βελτιώσουν περαιτέρω την ασφάλεια της βάσης», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Άλλες ουσιαστικές αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν την επέκταση τόσο της ίδιας της βάσης όσο και του διαδρόμου προσγείωσης για να φιλοξενήσει περισσότερα μεταφορικά και μαχητικά αεροσκάφη. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία καταφυγίων για την προστασία αυτών των αεροπορικών μέσων.
Η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε στην αξιολόγηση της αναβάθμισης της αεροπορικής βάσης μετά την πρόσφατη ανάπτυξη ενός αποσπάσματος Αμερικανών πεζοναυτών στη βάση. Οι πεζοναύτες, οι οποίοι ήταν εξοπλισμένοι με στρατιωτικά μεταφορικά και φορτηγά αεροσκάφη V-22 Osprey tiltrotor, βρίσκονταν σε ετοιμότητα σε περίπτωση ταχείας εκκένωσης Αμερικανών πολιτών από τον κοντινό Λίβανο κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στα τέλη του περασμένου έτους.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου δήλωσε την Πέμπτη στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο (ΡΙΚ) ότι οποιαδήποτε χρήση της βάσης από τις δυνάμεις των ΗΠΑ ή άλλων κρατών θα απαιτούσε προηγούμενη έγκριση της κυπριακής κυβέρνησης. Επέμεινε ότι η αεροπορική βάση δεν θα λειτουργήσει ως προωθημένη βάση για στρατιωτικές επιχειρήσεις κρούσης εναντίον στόχων στην περιοχή.
«Έχουμε δείξει ενδιαφέρον για συνεργασία με (τις ΗΠΑ. Δυνάμεις) γιατί θεωρούμε ότι αυτό εξυπηρετεί τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Αντωνίου, προσθέτοντας ότι στην έκθεσή τους οι εμπειρογνώμονες της USAF θα προσφέρουν μια εκτίμηση του κόστους αναβάθμισης και ποιο ποσοστό αυτού θα ήταν διατεθειμένη να καλύψει η αμερικανική κυβέρνηση.
Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ, ιδίως όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια μετά τη δέσμευση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη να επιβεβαιώσει τον «σαφή δυτικό προσανατολισμό» της εθνοτικά διαιρεμένης χώρας.
Μια εκδήλωση αυτών των δεσμών ήταν η οδηγία της περασμένης εβδομάδας από τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που άρει το στρατιωτικό εμπάργκο και επιτρέπει στην Κύπρο να αγοράζει όπλα από την αμερικανική κυβέρνηση και να λαμβάνει πλεονάζοντα αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η κυπριακή κυβέρνηση σημείωσε την εξέλιξη αυτή ως απτή αναγνώριση της αξιοπιστίας της Κύπρου ως εταίρου των ΗΠΑ στην περιοχή.