Κύπρος και Ισραήλ αναμένεται σύντομα να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω αγωγού και σταθμού υγροποίησης στη Μεγαλόνησο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα επισκεφθεί σύντομα το Ισραήλ για να καταλήξει σε επίσημη συμφωνία. Μόλις υπογραφεί η συμφωνία, ο αγωγός θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.
Θα χρειαστούν 2 ½ χρόνια για την κατασκευή μονάδας υγροποίησης (LNG) στην Κύπρο, μόλις εξασφαλιστούν επενδυτές.
Ο κ. Παπαναστασίου επιβεβαίωσε τις αναφορές Νετανιάχου περί σχεδιασμού μεταφοράς φυσικού από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω αγωγού και σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε την Κυριακή κατά την διάρκεια συνεδρίασης της ισραηλινής κυβέρνησης, ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο κ. Νετανιάχου είπε: «Η συμμαχία που δημιουργήσαμε πριν από μερικά χρόνια έχει πολύ σημαντικές προοπτικές, ειδικά όσον αφορά τη θέση του Ισραήλ ως ενεργειακής δύναμης. Το έργο στο οποίο έχουμε επικεντρωθεί είναι η παροχή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω αγωγού φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου μας, σε εργοστάσιο υγροποίησης αερίου που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο».
Μέχρι στιγμής, πέντε σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν ανακαλυφθεί στα ανοικτά της νότιας ακτογραμμής της Κύπρου. Το Ισραήλ διαθέτει 11 τέτοια κοιτάσματα: το μεγαλύτερο, που ονομάζεται Λεβιάθαν, περιέχει περίπου 22 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (623 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου.
Ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε ότι θα συναντηθεί αργότερα αυτό το μήνα με τις ενεργειακές εταιρείες που έχουν άδεια έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο εντός της ΑΟΖ της Κύπρου -μεταξύ των οποίων η γαλλική Total, η ιταλική Eni, η ExxonMobil και η Chevron- για να εξετάσουν τρόπους συνεργασίας σε έργα που θα επιταχύνουν τη διάθεση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην αγορά.
Ο υπουργός δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε με την πρόταση που κατέθεσε η κυπριακή κυβέρνηση για τον αγωγό και τη μονάδα υγροποίησης (LNG), την οποία αποκάλυψε την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
″Η ανατολική Μεσόγειος έχει αρκετά κοιτάσματα (φυσικού αερίου). Τα περισσότερα βρίσκονται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του Ισραήλ, αλλά και η Κύπρος έχει επαρκείς ποσότητες για να υλοποιηθεί αυτό το έργο”,
O υπουργός εξήγησε ότι το έργο αυτό είναι μια συντετμημένη εκδοχή της ιδέας του αγωγού EastMed. Η πρόταση αυτή - για έναν αγωγό 1.900 χιλιομέτρων (1.300 μιλίων), ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει περιφερειακό φυσικό αέριο απευθείας στην Ευρώπη - έχει πέσει τα τελευταία χρόνια σε δυσμένεια.
Αντί για απευθείας σύνδεση με αγωγό στην Ευρώπη, το επεξεργασμένο αέριο από την Κύπρο θα μπορεί να φτάνει στις διεθνείς αγορές με πλοία.
″Όταν έχεις υγροποιημένο φυσικό αέριο, μπορεί να πάει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ... Η Ευρώπη το χρειάζεται τώρα περισσότερο, αλλά αγορές μπορούν επίσης να βρεθούν και στην Ασία”, δήλωσε ο κ. Παπαναστασίου.
O κ. Παπαναστασίου δήλωσε ότι οι κυπριακές και οι ισραηλινές αρχές θα χρειαστούν μερικούς μήνες ακόμη για να διαπραγματευτούν μια ξεχωριστή συμφωνία σχετικά με το πόσο φυσικό αέριο από το κυπριακό κοίτασμα φυσικού αερίου ”Αφροδίτη” εμπίπτει στα γειτονικά ισραηλινά ύδατα.
Να σημειωθεί πως η συμφωνία αυτή είναι διαφορετική από την πρόταση κατασκευής αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 ”Αφροδίτη” της κυπριακής ΑΟΖ στην Αίγυπτο.
Οι δηλώσεις του κ. Παπαναστασίου έγιναν μετά από συνάντηση πού είχε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη με αντικείμενο τα ενεργειακά και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
Πηγή: Associated Press, Sigmalive