Κυριακάτικο τραπέζι: Κριθαρότο με γαρίδες και γλυκό με φράουλες και κρέμα

Δύο συνταγές που θα λατρέψουμε.
luchezar via Getty Images

Το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας στρώνεται με δύο συνταγές που θα λατρέψουμε.

Έστι λοιπόν, μαγειρεύουμε για κυρίως κριθαρότο με γαρίδες, με βασικά υλικά το ξερό και φρέσκο κρεμμύδι, σκορδάκι, ντομάτα, φινόκιο, σχοινόπρασο, καρότο,σέλερι, κονιάκ και ούζο.

Για επιδόρπιο επιλέγουμε να φτιάξουμε ένα γλυκό με φράουλες, κρέμα γάλακτος, σαβαγιάρ, αμαρέτο και αμυγδαλόψιχα.

Καλή όρεξη.

Κριθαρότο με γαρίδες

Υλικά

για το κριθαράκι

16-20 γαρίδες με κεφάλι

400 γρ. κριθαράκι μέτριο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδου

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

1/2 φινόκιο

50 ml ούζο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 ντομάτα τριμμένη

200 ml χυμό ντομάτας

300-400 ml ζωμό γαρίδας

σχοινόπρασο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τον ζωμό

τα κεφάλια από τις γαρίδες

2 κ.σ. αλεύρι

1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ

2 κ.σ πελτέ ντομάτας

11/2 λίτρο νερό

1 καρότο

1 κρεμμύδι

2 κλωαναράκια σέλερι

10 κόκκοι πιπέρι

2 δαφνόφυλλα

1 σκελίδα σκόρδο

ελαιόλαδο

Εκτέλεση

για τον ζωμό

Ξεκινάμε με τον ζωμό βάζοντας σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες και αφήνουμε να καούν αρκετά.

Στην συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες, το καρότο σε φέτες, το σελίνο σε χοντρά κομμάτια, τα μπαχαρικά και την σκελίδα με το σκόρδο. Για 5 λεπτά περίπου τα αφήνουμε να καούν και ανακατεύουμε.

Έπειτα σβήνουμε με το κονιάκ, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε το αλεύρι και τον πελτέ και τσιγαρίζουμε τα υλικά μας για 2 λεπτά περίπου ακόμα. Πρέπει όλα τα υλικά να πάρουν ένα σκούρο χρώμα, τόσο τα λαχανικά όσο και τα κεφάλια της γαρίδας. Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να βράσει.

Από την στιγμή που θα βράσει μετράμε 35 λεπτά και στην συνέχεια σβήνουμε την φωτιά. Πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ, σουρώνουμε με μια σήτα ή σουρωτήρι και κρατάμε τον ζωμό.

για το κριθαράκι

Αρχικά αφαιρούμε τα μουστάκια από τις γαρίδες που εξέχουν, στην συνέχεια αφαιρούμε από τον κορμό της γαρίδας το κέλυφος ξεκινώντας από το κεφάλι αφήνοντας το πρώτο κέλυφος που ενώνει με το κεφάλι, συνεχίζουμε με το υπόλοιπο σώμα και όταν φτάσουμε στην ουρά κρατάμε και εκεί το κέλυφος που ενώνει την ουρά. ’Ετσι η γαρίδα όταν μαγειρευτεί η ουρά και το κεφάλι θα μείνει πάνω χωρίς να ξεχωρίσουν και μπορούμε να κάνουμε ένα ωράιο σερβίρισμα.

Στην συνέχεια βγάζουμε το εντεράκι με την βοήθεια ενός μαχαιριού ή μιας οδοντογλυφίδας. Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι το κριθαράκι σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 3 λεπτά ακριβώς. Το σουρώνουμε, ρίχνουμε μπόλικο κρύο νερό να κρυώσει και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσει και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα κατσαρολάκι φαρδύ ή σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις καθαρισμένες γαρίδες. Όταν σοταριστούν και από τις δύο πλευρές και πάρουν πορτοκαλί χρώμα τις αφαιρούμε και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το φινόκιο σε λεπτές φέτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και το σκόρδο. Όταν μαλακώσουν, αν δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα, σβήνουμε με το ούζο.

Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε να σοταριστεί. Στην συνέχεια ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, το χυμό ντομάτας και το νερό. Επαναφέρουμε τις γρίδες στο σκεύος με τα υλικά μας και αφήνουμε να πάρουν μία βράση για 4-5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τέλος ρίχνουμε το βρασμένο κριθαράκι και ανακατεύουμε μέχρι να πιεί τα υγρά και να βράσει. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αναδημοσίευση από «Κουζίνα - γεύσεις, μεζεδάκια για την παρέα» σε συνταγές του Πέτρου Συρίγου.

Γλυκό με φράουλες και κρέμα

Angelita Niedziejko via Getty Images

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 1 ώρα

Αναμονή: 1 ώρα

Υλικά

8 μπισκότα σαβαγιάρ

250 γρ. φράουλες

4 κ.σ. Αμαρέτο

250 γρ. ρικότα

1 φλίτζάνι κρέμα γάλακτος

1/2 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα φιλέ

για την κρέμα

2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος

11/2 φλιτζάνι γάλα

3 κρόκους αυγών

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική

3 φύλλα ζελατίνας

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ένα φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και το γάλα. Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τους κρόκους με την ζάχαρη, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και την βάζουμε στην φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.

Ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνας, αφού τα έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, ανακτεύοντας κατά διαστήματα. Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέχρι να δέσει και την προσθέτουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς.

Παίρνουμε τέσσερα μπολ. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα σαβαγιάρ, τα μοιράζουμε στα μπολ και ρίχνουμε από λίγο λικέρ. Πλένουμε τις φράουλες και τις κόβουμε σε κομμάτια. Κρατάμε λίγες για το γαρνίρισμα και μοιράζουμε τις υπόλοιπες στα μπολ. Πάνω από τις φράουλες στρώνουμε την κρέμα.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε λίγο λίγο το τυρί. Στρώνουμε το μείγμα στα μπολ, γαρνίρουμε με τις υπόλοιπες φράουλες και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με την αμυγδαλόψιχα.

Tip

Καλό είναι να πλένουμε τις φράουλες με το κοτσάνι τους, για να μην μπαίνει νερό στην σάρκα τους.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...πασχαλινά», εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου