Κυριακάτικο τραπέζι: Χυλοπίτες με όσο μπούκο και μους σοκολάτας

Ενα πολύ αγαπημένο και κλασσικό πιάτο της ιταλικής κουζίνας και για γλυκό κλασσική μους σοκολάτας.
LauriPatterson via Getty Images

Ομολογώ πως όσο σκέφτομαι το φαγητό που θα σερβίρουμε στο κυριακάτικο τραπέζι, μου τρέχουν τα σάλια. Και οι δύο συνταγές δεν σε αφήνουν να σηκωθείς από την καρέκλα. Εννοείται πως θα παίξει και δεύτερος γύρος για συμπλήρωμα.

Μαγειρεύουμε όσο μπούκο, πολύ αγαπημένο και κλασσικό πιάτο της ιταλικής κουζίνας με κοκκινιστό μοσχαρίσιο κότσι, ντομάτα, κρεμμύδια, καρότα, σέλερι και φρέσκα μυρωδικά, σερβιρισμένο με χυλοπίτες.

Όσο για γλυκό, επιλέγουμε δύο μαγικές λέξεις. Κάτι απλό. Μους σοκολάτας.

Καλή όρεξη.

Χυλοπίτες με όσο μπούκο

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 1 ώρα και 50 λεπτά

Υλικά

500 γρ. χυλοπίτες

800 γρ. μοσχαρίσιο κότσι (μαζί με το κόκκαλο)

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 καρότα

2 κλωνάρια σέλερι

2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

11/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

4 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1/2 φλιτζάνι αλεύρι

1 κ.γ. θυμάρι

1 κ.γ. δεντρολίβανο

2 φύλλα δάφνης

ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για την γκρεμολάτα

ξύσμα από 1 λεμόνι

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια, τα αλατοπιπερώνουμε, τα αλευρώνουμε και τα σοτάρουμε σε 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Όταν ροδίσουν αρκετά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αφήνουμε 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά ενώ προετοιμάζουμε τα λαχανικά.

Κόβουμε τα καρότα και το σέλερι σε μικρούς κύβους και τα προσθέτουμε στο κρέας. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τα φύλλα δάφνης.

Προσθέτουμε 11/2 φλιτζάνι ζεστό νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 11/2 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Στο ενδιάμεσο προσέχουμε να μην στεγνώσει η σάλτσα και συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.

Βράζουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τις στραγγίζουμε. Τις ανακατεύουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και τις σερβίρουμε με το κρέας.

για την γκρεμολάτα

Ανακατεύουμε τον μαϊντανό με το σκόρδο και το ξύσμα λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το μείγμα το κρέας.

Αναδημοσίευση από Extra Gourmet «36 λαχταριστές μακαρονάδες» σε συνταγές του Βαγγέλη Δρίσκα.

Μους σοκολάτας

istetiana via Getty Images

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 25 λεπτά

Υλικά

225 γρ. μαύρη κουβερτούρα (κατά προτίμηση 60-70% κακάο)

6 αυγά χωριστά οι κρόκοι από τ′ ασπράδια

1 κ.σ Grand Marnier

1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

ψύχα καρυδιού

φουντούκια

φύλλα μέντας

Εκτέλεση

Σπάμε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και την λιώνουμε σε μπεν μαρί. Αφήνουμε την σοκολάτα να λιώσει αργά χωρίς να την ανακατέψουμε, παρά μόνο μία φορά.

Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να έχουμε μια μαλακή μαρέγκα. Ελέγχουμε ότι η σοκολάτα έχει λιώσει εντελώς και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Θέλουμε να παραμείνει ζεστή.

Χτυπάμε τους κρόκους για λίγα δευτερόλεπτα και σταδιακά τους προσθέτουμε στην λιωμένη σοκολάτα ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε μια κουταλιά μαρέγκα στο μείγμα χρησιμοποιώντας μεταλικό κουτάλι και στην συνέχεια διπλώνουμε μέσα την υπόλοιπη, με λίγες σίγουρες κινήσεις.

Τέλος προσθέτουμε το Grand Marnier και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ατομικά μπολ ή σε ένα μεγάλο, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο.

για το γαρνίρισμα

Γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού, φύλλα μέντας, καρύδια ή καραμελωμένα φουντούκια.

Αναδημοσίευση από pandespani.com