Κυριακάτικο τραπέζι: Χοιρινές μπριζόλες στο τηγάνι με σάλτσα από κάππαρη και μέλι

Και αχλάδια ποσέ με βατόμουρα.
LauriPatterson via Getty Images

Μαγειρεύουμε μπριζόλες χοιρινές για το κυριακάτικο τραπέζι, με σάλτσα από κάππαρη και μέλι.

Θα προσθέσουμε ξίδι από κρασί, κρεμμύδι ξερό και φρέσκο θυμάρι.

Για επιδόρπιο, επιλέγουμε αχλάδια ποσέ με βατόμουρα.

Καλή όρεξη.

Χοιρινή μπριζόλα στο τηγάνι με σάλτσα από κάππαρη και μέλι

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 5′

Τηγάνισμα: 25′

Υλικά

4 χοιρινές μπριζόλες από λαιμό, βάρους περίπου 200 γρ. η καθεμία, πάχους 2 εκ.

1½ κ.σ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο

150 ml ξίδι από κρασί

2 κ.σ. εαλιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό, μέτριο, πολύ ψιλοκομμένο

1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ή ½ κ.σ. ξερό, θρυμματισμένο

2 κ.σ. κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το ξίδι με το μέλι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 °C.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε ½ κ.σ. ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει, κινώντας το τηγάνι ώστε να βραχεί το μεγαλύτερο μέρος του πυθμένα. Βάζουμε στο τηγάνι 2 μπριζόλες και τις σοτάρουμε για 6-7 λεπτά. Τις γυρίζουμε και τις ψήνουμε για άλλα 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Βγάζουμε τις μπριζόλες από το τηγάνι, τις μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και τις βάζουμε στον χλιαρό φούρνο, για να διατηρηθούν ζεστές.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τις άλλες 2 μπριζόλες και στην συνέχεια τις βάζουμε και αυτές στο φούρνο.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε στο λίπος που έχει μείνει στο σκεύος για 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το μείγμα ξίδι-μέλι και ανακατεύουμε, ξύνοντας με την κουτάλα τα καραμελωμένα υπολείματα από τον επιφάνεια του τηγανιού, για να διαλυθούν στο υγρό μείγμα.

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά, μέχρι το υγρό μείγμα να μειωθεί τόσο ώστε να μείνουν στο τηγάνι 3-4 κ.σ. πηχτή σάλτσα.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε στη σάλτσα το θυμάρι, την κάππαρη, την τελευταία κουταλιά ελαιόλαδο και το ζουμί που έβγαλαν οι μπριζόλες στην πιατέλα μέσα στο φούρνο. Ανακατεύουμε.

Μοιράζουμε τις μπριζόλες σε πιάτα και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και πατάτες τηγανητές.

Tip

Αντι για πατάτες τηγανητές μπορούμε να επιλέξουμε πουρέ ή ρύζι.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο, τεύχος#49» σε συνατγή Χριστόφορου Πέσκια.

Αχλάδια ποσέ με βατόμουρα

Blanchi Costela via Getty Images

Μερίδες: 4

Υλικά

4 αχλάδια, μέτρια

1 λεμόνι, ξύσμα

1 κ.σ. χυμό λεμόνι

300 γρ. χυμό μήλο, χωρίς ζάχαρη

50 γρ. ζάχαρη μαύρη

200 γρ. βατόμουρα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε στη μέση κρατώντας τα κοτσάνια.

Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τα βατόμουρα, τους χυμούς μήλο - λεμόνι, το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη και βράζουμε για 20 λεπτά.

Βγάζουμε τα αχλάδια από τη φωτιά, τα σερβίρουμε σε τέσσερα μπολ και σουρώνουμε το ζουμί.

Ρίχνουμε τα βατόμουρα στο ζουμί για 2 λεπτά μέχρι να ζεσταθούν και περιχύνουμε τα αχλάδια.

Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Τίνας Γουέμπ.