Το μενού στο κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας είναι σκέτη απόλαυση.
Μαγειρεύουμε χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο με φινόκιο και γλυκάνισο. Τα λαχανικά μας θα έχουν πρώτα σοταριστεί ενώ το ίδιο θα κάνουμε και στο χοιρινό προκειμένου να το θωρακίσουμε και στην συνέχεια θα το σβήσουμε με κρασί, δίνοντας μια απίθανη νοστιμιά στο πιάτο μας.
Το γλυκό μας σκέτο ποίημα. Θα φτιάξουμε μια καταπληκτική συνταγή για μιλφέιγ. Η κρέμα αντί για την κλασσική θα είναι μαστίχας ενώ στο τέλος θα γαρνίρουμε με σάλτσα καραμέλας.
Καλή όρεξη.
Χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο με φινόκιο και γλυκάνισο
Μερίδες: 4
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 10 λεπτά
Υλικά
4 χοιρινές μπριζόλες
4 ρίζες φινόκιο
2 ξερά κρεμμύδια
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 κ.σ. σπόρους γλυκάνισο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εκτέλεση
Κόβουμε τις άκρες από τα φινόκιο και τα κόβουμε κατά μήκος σε λεπτές φέτες. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το φινόκιο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο. Τα αλατίζουμε και τα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και στην συνέχεια τα αδειάζουμε σε ένα ταψί.
Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τις μπριζόλες με τους σπόρους του γλυκάνισου και 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. Τις γυρίζουμε για να σοταριστούν και από τις δύο πλευρές, αλατοποπιπερώνουμε και τις σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
Βάζουμε τις μπριζόλες στο ταψί με τα σοταρισμένα λαχανικά και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Ξεσκεπάζουμε στην συνέχεια το ταψί και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Σερβίρουμε αμέσως.
Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Βαγγέλη Δρίσκα.
Μιλφέιγ με κρέμα μαστίχας και σάλτσα καραμέλας
Μερίδες: 4
Υλικά
1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
50 γρ. ζάχαρη άχνη
για την κρέμα μαστίχας
11/2 λίτρο φρέσκο γάλα
12 κρόκους αυγών
300 γρ. ζάχαρη
120 γρ. κορν φλάουρ
2 φρέσκες βανίλιες
7 σταγόνες εσάνς μαστίχας
για την σάλτσα καραμέλας
100 γρ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
1/2 φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος
40 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
Βάζουμε την σφολιάτα σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και από τις δύο πλευρές της, τοποθετώντας ένα βάρος στην πάνω πλευρά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
για την κρέμα μαστίχας
Ζεσταίνουμε το γάλα και τις βανίλιες σε μέτρια φωτιά.
Σε μια μπασίνα βάζουμε τους κρόκους, την ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε την εσάνς μαστίχας.
για την σάλτσα καραμέλας
Βάζουμε την ζάχαρη σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα. Έπειτα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει καραμέλα.
Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε το γλυκό βάζοντας εναλλάξ φύλλο, κρέμα, φύλλο, κρέμα, φύλλο, πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και γαρνίρουμε με την σάλτσα καραμέλας.
Tip
Αν θέλουμε, προσθέτουμε στην σάλτσα καραμέλας μια κ.σ. μπράντι
Αναδημοσίευση από «Κουζίνα» σε συνταγή Ηλία Μαμαλάκη