Κυριακάτικο τραπέζι: Χοιρινό λεμονάτο με πατάτες στο φούρνο

Και τραγανά φύλλα σφολιάτας με κρέμα ζαχαροπλαστικής και κουβερτούρα.
alexander mychko / 500px via Getty Images

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας για ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά πιάτα αυτής της ημέρας. Αδιαπραγμάτευτο. Κάλλιστα θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε και «old time classic».

Έτσι λοιπόν μπαίνουμε στην κουζίνα για να μαγειρέψουμε χοιρινό μπούτι λεμονάτο με πατάτες κυδωνάτες στο φούρνο. Θα προσθέσουμε και πράσο, οπότε ... κόλαση. Αυτή είναι η λέξη που αρμόζει στην συνταγή μας.

Για γλυκό θα απολαύσουμε τραγανά φύλλα σφολιάτας με κρέμα ζαχαροπλαστικής και κουβερτούρα.

Καλή όρεξη.

Χοιρινό λεμονάτο με πατάτες στο φούρνο

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 50 λεπτά

Υλικά

800 γρ. μπούτι χοιρινό, χωρίς κόκαλο, σε κύβους 3-4 εκ.

800 γρ. πατάτες, κομμένες κυδωνάτες

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. δεντρολίβανο ξερό

χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

50 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.

Ρίχνουμε τις πατάτες και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 1λεπτό, μέχρι να λαδωθούν καλά. Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να καλυφθούν καλά τα υλικά και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να κοχλάζουν.

Μετριάζουμε την φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να δέσει η σάλτσα ελαφρώς.

Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε.

Tip

Τυρί φέτα απαραιτήτως μαζί με το φαγητό μας.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - Η Μεγάλη Κουζίνα της Μικράς Ασίας» τεύχος #199, σε συνταγή Νίκης Χρυσανθίδου.

Τραγανά φύλλα σφολιάτας με κρέμα ζαχαροπλαστικής και κουβερτούρα

"""RYMAN CABANNES, CORINNE-PIERRE""" VIA GETTY IMAGES

Μερίδες: 8 - 10

Υλικά

για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

1/4 λίτρου γάλα

65 γρ. ζάχαρη

1/2 κλωναράκι βανίλιας

3 κρόκοι αυγών

35 γρ. αλεύρι

20 γρ. κορν φλάουρ

25 γρ. βούτυρο

240 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

300 γρ. κρέμα γάλακτος (35%) χτυπημένη ελαφρά ώστε να πάρει παχύρευστη μορφή κακάο (προαιρετικό)

για την σφολιάτα

500 γρ. αλεύρι σκληρό

15 γρ. αλάτι

200 γρ. βούτυρο σε κομματάκια

200 γρ. κρύο νερό

200 γρ. βούτυρο σκληρό

Εκτέλεση

για την σφολιάτα

Σε ένα σκεύος τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι, το νερό και το βούτυρο σε κομματάκια. Ζυμώνουμε καλά με το χέρι μας μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Την χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε σχήμα σταυρού και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Την αφήνουμε μισή ώρα να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο.

Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα ανοίγουμε την ζύμη και την απλώνουμε ξεκινώντας από τις 4 γωνίες που σχηματίζει ο σταυρός. Στο κέντρο τοποθετούμε το σκληρό βούτυρο που έχουμε χτυπήσει ελαφρώς για να λεπτύνει. Φέρνουμε τις τέσσερις γωνίες στο κέντρο και καλύπτουμε το βούτυρο.

Με ένα πλάστη πιέζουμε και ανοίγουμε το λεπτό φύλλο. Το τυλίγουμε στα 3 και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 2 φορές. Κατόπιν ανοίγουμε την σφολιάτα με την βοήθεια του πλάστη σε σχήμα 30x25 και πάχος 3 χιλιοστά σε 3 ίδια φύλλα.

Τα τοποθετούμε στις λαμαρίνες του φούρνου και με ένα πιρούνι τα τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια σε κοντινή απόσταση. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 40 λεπτά. Ελέγχουμε το ψήσιμο (αν είναι τραγανή η σφολιάτα).

για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

Βάζουμε το αλεύρι σε βαθύ σκεύος μαζί με την ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε έως ότου γίνει χυλός. Βράζουμε το γάλα με το κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κάθετα. Παίρνουμε την μισή ποσότητα από το γάλα και την προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών.

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και την υπόλοιπη ποσότητα του γάλακτος. Ανακατεύουμε το μείγμα πάνω στην φωτιά και μόλις πάρει μία βράση το αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε την κρέμα σε μια πιατέλα, την σκεπάζουμε αμέσως με μια μεμβράνη, που να κολλάει πάνω στην κρέμα (για να μην κάνει κρούστα) και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν η κρέμα μας κρυώσει και είναι σε θερμοκρασία δωματίου την βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος και την ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε απαλά, τοποθετούμε την μισή κρέμα στο ένα φύλλο της σφολιάτας, καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κακάο.

Κόβουμε σε κομμάτια και το καταναλώνουμε κατά προτίμηση την ίδια μέρα.

Tip

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κακάο.

Αναδημοσίευση από το βιβλίο «Σοκολάτα» του Στέλιου Παρλιάρου, εκδόσεις Ι.Σιδέρης.