Μαγειρεύουμε χοιρινό με λάχανο αυγολέμονο για το κυριακάτικο τραπέζι.
Θα προσθέσουμε κρεμμύδι ξερό, κουκουνάρια, σέλινο, πιπερίτσα καυτερή και πάπρικα γλυκιά.
Για γλυκό επιλέγουμε κέικ γεμιστό με μπανάνες και σαντιγί.
Καλή όρεξη.
Χοιρινό με λάχανο αυγολέμονο
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 45′
Μαγείρεμα: 1½ ώρα
Υλικά
για το χοιρινό
1 λάχανο, μέτρο αφράτο άσπρο, 1½ κιλό
60 ml ελαιόλαδο
1 κιλό χοιρινό μπούτι, κομμένο σε κομμάτια
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
1 κ.σ. κουκουνάρια
2-3 κλαράκια σέλινο, μαζί με τα φύλλα τους, χοντροκομμένα
1 πιπερίτσα καυτερή, μικρή - ολόκληρη, καθαρισμένη από σπόρια και κοτσάνι
1 λεμόνι, χυμό
πάπρικα γλυκιά σκόνη, λίγη, αλάτι και πιπέρι
για το αυγολέμονο
2 αυγά χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
1 κ.γ. κορν φλάουρ
1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
Εκτέλεση
για το χοιρινό
Πετάμε τα 2 - 3 εξωτερικά φύλλα από το λάχανο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια τομή γύρω από το κοτσάνι του λάχανου και το αφαιρούμε. Στη συνέχεια το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε το λάχανο και το βράζουμε για 5 - 10 λεπτά (μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση), μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
Το στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι, σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα και ρίχνουμε εκεί το ελαιόλαδο. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και, όταν κάψει, σοτάρουμε τα κομμάτια του χοιρινού απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα, για περίπου 6 - 7 λεπτά.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα κουκουνάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι το κρεμμύδι να ξανθύνει και τα κουκουνάρια να ροδίσουν απαλά.
Προσθέτουμε το σέλινο, την καυτερή πιπεριά, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και στη συνέχεια ρίχνουμε όσο ζεστό νερό χρειαστεί, μέχρι τα υλικά σχεδόν να καλυφθούν.
Όταν το μείγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι το κρέας να αρχίσει να μαλακώνει.
Προσθέτουμε το στραγγισμένο λάχανο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 40 λεπτά, ώσπου το κρέας να μαλακώσει εντελώς. Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
για το αυγολέμονο
Χτυπάμε στο μίξερ (ή με το μίξερ χειρός) τα ασπράδια των αυγών, μέχρι να γίνουν σφικτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους, έναν- έναν, και συνεχίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν με τη μαρέγκα.
Σε ένα φλιτζάνι ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το χυμό λεμονιού και αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με το μείγμα αυγών. Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και με την κουτάλα της σούπας ρίχνουμε στο αυγολέμονο σταδιακά δόσεις από το ζουμί της κατσαρόλας, χτυπώντας με ένα σύρμα.
Ρίχνουμε και το ξύσμα λεμονιού στην κατσαρόλα με το φαγητό, ανακατεύουμε και αδειάζουμε εκεί το αυγολέμονο. Ανακινούμε την κατσαρόλα για να απλωθεί παντού και σερβίρουμε το χοιρινό με λάχανο αυγολέμονο.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #66» σε συνταγή Νίκης Χρυσανθίδου.
Κέικ γεμιστό με μπανάνες και σαντιγί
Μερίδες: 8-10
Προετοιμασία: 20′
Ψήσιμο: 50′
Υλικά
200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο επιπλέον για τη φόρμα
250 γρ. ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική
4 αυγά
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. αλεύρι βρώμης
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
60 γρ. κακάο άγλυκο
400 ml κρέμα γάλακτος, παγωμένη
40 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
90 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας, τριμμένη
3 μπανάνες
λίγο αλάτι
για το σερβίρισμα
κακάο
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα διαμέτρου 20-22 εκ. με αποσπώμενα τοιχώματα και την αφήνουμε στην άκρη.
Bάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτέρο μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα. Ρίχνουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τα άλευρα, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο κοσκινισμένο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε με μια σπάτουλα και ψήνουμε στο φούρνο για 50 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, ξεφορμάρουμε το κέικ και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.
Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη και την βανίλια και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή σαντιγί. Προσθέτουμε την τριμμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε το κέικ στο κέντρο αφήνοντας περίπου 2 εκατοστά από τα τοιχώματα.
Καθαρίζουμε τις μπανάνες, τις κόβουμε κάθετα στη μέση και τις προσαρμόζουμε στην τρύπα του κέικ. Σκεπάζουμε τις μπανάνες με την σαντιγί, δημιουργώντας «λοφάκι». Όσο κέικ βγάλαμε από το κέντρο, το τρίβουμε για να γίνει ψίχουλα και πασπαλίζουμε επάνω από τη σαντιγί. Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη κακάο και ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε αμέσως.
Αναδημοσίευση από «Dina’s Bakery - my best recipes» της Ντίνας Νικολάου, εκδόσεις Μίνωας.