Κυριακάτικο τραπέζι: Χορτοκεφτέδες με ντιπ τυροκαυτερής, παστίτσιο με ζαρζαβατικά και γιαουρτογλυκό με λεμόνι

Ιντριγκάρουμε τον ουρανίσκο μας με πιάτα και γεύσεις που θα δώσουν στην μαγειρική μας μία ξεχωριστή «εσάνς», μία απροσδόκητη γοητεία.

Με το Κυριακάτικο τραπέζι προ των πυλών, σκέφτηκα να κάνω μία διαφορετική πρόταση για το μενού μας. Να στρώσουμε τραπέζι για κάτι που δεν είναι το σύνηθες, το αναμενόμενο. Να περάσουμε μια βόλτα από τον μανάβη ή από τη λαϊκή και εκεί να μείνουμε.

Να τρατάρουμε τους αγαπημένους μας ζαρζαβατικά σε διαφορετικές εκδοχές. Να πειράξουμε συνταγές κλασσικές και να τις προσεγγίσουμε από μία άλλη μαγειρική άποψη.

Να ιντριγκάρουμε τον ουρανίσκο μας με πιάτα και γεύσεις που θα δώσουν στο τραπέζι μία ξεχωριστή «εσάνς», μία απροσδόκητη γοητεία.

Μπαίνουμε λοιπόν πίσω από τον πάγκο της κουζίνας και ετοιμάζουμε, χορτοκεφτέδες και στο πλάι τυροκαυτερή, ένα παστίτσιο όλο λαχανικά για να κλείσουμε με ένα πανεύκολο, δροσερότατο γιαουρτογλυκό με νότες από λεμόνι.

Καλή μας όρεξη.

Τυροκαυτερή: και ντιπ και συνοδευτικό στα γρήγορα

Υλικά

200 γραμμ. φέτα

100 γραμμ. τυρί κατσικίσιο (λευκό)

100 γραμμ. τυρί αγελαδινό (λευκό)

150 γραμμ. ανθότυρο

1 πιπεριά Φλωρίνης μεγάλη ή δύο μικρές

1 καυτερή πιπεριά φρέσκια μέτρια (και βλέπουμε)

λίγο ρίγανη ξερή

1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια και τα κοτσάνια τους.

Θρυμματίζουμε τα τυριά μας με το χέρι ή με ένα πιρούνι μέσα σε μια λεκάνη έτσι ώστε να ενωθούν.

Και τώρα εμφανίζεται το μαγικό μιξεράκι - μπλεντεράκι της κουζίνας για να κάνει το θαύμα του.

Ρίχνουμε μέσα τις πιπεριές μαζί με το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν ελαφρώς.

Στη φάση αυτή προσθέτουμε ένα μέρος από τα τυριά, περίπου το ένα τρίτο, λίγη ρίγανη και ξαναχτυπάμε λίγο ακόμα.

Αδειάζουμε το μείγμα στη λεκάνη με τα υπόλοιπα τυριά και ανακατεύουμε με το πιρούνι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

Το μείγμα που θα προκύψει πρέπει να είναι ροζουλί με τάση να κοκκινίσει ελαφρώς αλλά να φαίνονται και λίγο τα κομματάκια από το τυρί, απφεύγοντας έτσι να σερβίρουμε αλοιφή.

Tip
Αν θέλουμε, προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά σταδιακά και δοκιμάζουμε στη διάρκεια της προετοιμασίας για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εκτός αν μας αρέσουν τα πολύ καυτερά, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Εξαρτάται βέβαια και πόσο καυτερή είναι.

Επίσης, αν θέλουμε, μπορούμε να βγάλουμε τη φλούδα από την πιπεριά Φλωρίνης αφού την περάσουμε για λίγο από νερό που βράζει, αν και δεν νομίζω πως χρειάζεται.

Την συνταγή μας παραχώρησε η Μαρία Τσέκο

Χορτοκεφτέδες

Υλικά

1/2 κιλό χόρτα και λαχανικά διάφορα όπως σπανάκι, μαρούλι, φρέσκο κρεμμύδι, άνιθο, μυρώνια, ξερό κρεμμύδι, καρότα ίσως και λίγο τριμμένο κολοκύθι

1 κ.γλ. αλάτι

λίγο πιπέρι

1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

250 γρ. αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις

450 γρ. νερό

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά καλά και αφήνουμε το μείγμα για περίπου 30 λεπτά στο ψυγείο.

Θέλουμε έναν χυλό που να μην είναι ούτε πολύ αραιός ούτε πολύ πηχτός, γι′ αυτό ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ή λίγο νερό.

Βάζουμε αρκετό λάδι σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά από το μείγμα.

Τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν

Βγάζουμε τα χορτοκεφτεδάκια και τα σερβίρουμε ζεστά.

Tip

Τα υλικά της συνταγής είναι για 30 κεφτέδες.

Πάνε τέλεια με γιαούρτι ή φέτα.

Την συνταγή μας παραχώρησε η Μαρία Τσέκου

Παστίτσιο με ζαρζαβατικά

Υλικά

Για την σάλτσα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

3-4 πράσα

3-4 καρότα

250 γρ. μανιτάρια φρέσκα

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια

5-6 κλωναράκια σέλινο

4 ντομάτες

200 γρ. χυμό ντομάτας

1/2 ματσάκι μαϊντανό

αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, νερό

Για το εσωτερικό

1 πακέτο πένες ή βίδες ή μακαρόνια για παστίτσιο ή …

250 γρ. φέτα ανακατεμένη με λίγο ανθότυρο

150 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα τριμμένη

αλάτι, ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ

1.200 γρ. γάλα φρέσκο

1 κούπα αλεύρι

100 γρ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ένα αυγό

λίγο τυρί τριμμένο για την επιφάνεια

φρυγανιά τριμμένη και ελαιόλαδο για το ταψάκι μας

Εκτέλεση

Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια ή σε ροδελίτσες, εκτός από τις ντομάτες

Τις ντομάτες τις τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη ή τις περνάμε στα γρήγορα από το μαγικό μιξεράκι της κουζίνας χωρίς να να λιώσουν εντελώς.

Κατσαρόλα ευρύχωρη κάνει την εμφάνισή της, έτοιμη να υποδεχτεί τα καλούδια μας.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αφήνουμε να ζεσταθεί λίγο και προσθέτουμε τα λαχανικά μας ένα – ένα, με τη σειρά που τα αναφέρουμε παραπάνω, εκτός από τη ντομάτα και τον μαϊντανό.

Μόλις μαραθούν ελαφρώς προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον χυμό ντομάτας, το αλάτι και νερό, τόσο ώστε να σκεπάσει τα λαχανικά και λίγο ακόμα.

Αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύουμε πού και πού ενώ προχωράμε στο βράσιμο των ζυμαρικών και στην παρασκευή της μπεσαμέλ.

Μπόλικο βραστό νερό αλατισμένο στην κατσαρόλα υποδέχεται τα ζυμαρικά της αρεσκείας μας ή αυτά που βρήκαμε στο ντουλάπι, τα οποία βράζουμε λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο αφού θα μπουν για λίγο στον φούρνο.

Μόλις είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα

Τους ρίχνουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τη φέτα τριμμένη στο χέρι καθώς και τα υπόλοιπα τυριά.

Η σάλτσα μας είναι σχεδόν έτοιμη, θέλουμε να είναι δεμένη αλλά να έχει και το ζουμάκι της.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το πιπέρι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Για την μπεσαμέλ

θα χρειαστούμε μια μέτρια κατσαρόλα, κάτι για να την ανακατεύουμε και μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε το γάλα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε συνεχώς - στην αρχή χαλαρά και προς το τέλος ζωηρά - για να μην κολλήσει.

Μόλις η μπεσαμέλ πήξει, την βγάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε λίγο να πάρει μια ανάσα, να πάρουμε κι εμείς άλλη μια.

Χτυπάμε το αυγό και το ενσωματώνουμε με γρήγορες κινήσεις στη μπεσαμέλ

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά.

Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε και λίγο φρέσκο μαϊντανό, της ταιριάζει πολύ.

Στήσιμο

Σε ταψί τετράγωνο (25x30), ελαφρώς λαδωμένο και ελαφρώς πασπαλισμένο με λίγη φρυγανιά τριμμένη, ρίχνουμε τη μισή από τη σάλτσα.

Από πάνω ρίχνουμε σχεδόν όλα τα ζυμαρικά με το τυρί

Πάνω από αυτά την υπόλοιπη σάλτσα

Ισιώνουμε λίγο τα ζυμαρικά και ρίχνουμε την μπεσαμέλ.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο τυρί και είμαστε έτοιμοι να φουρνίσουμε το παστίτσιο μας για 40 λεπτά περίπου

Την συνταγή μας παραχώρησε η Μαρία Τσέκου.

Γιαουρτογλυκό με λεμόνι σε χρόνο ντε-τε

Υλικά

600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες

250 γρ. κρέμα γάλακτος

1 κουτί γάλα ζαχαρούχο

χυμό από 2-3 λεμόνια

ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το στήσιμο

Λίγα μπισκότα της αρεσκείας μας

2 φυλλαράκια φρεσκο δυόσμο

Εκτέλεση

Θα χρειαστούμε μια ευρύχωρη λεκάνη για να κάνουμε με άνεση το ανακάτεμα, κατά προτίμηση μεταλλική.

Αν όχι, βάζουμε την φαντασία μας να οργιάσει Πάντως ακόμη και κατσαρόλα μας κάνει.

Βγάζουμε την κρέμα γάλακτος από το ψυγείο και την χτυπάμε σε μια σχετικά σφιχτή σαντιγί.

Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το γιαούρτι ανακατεύοντας μ’ ένα σύρμα ή με το μίξερ στην πολύ χαμηλή ταχύτητα.

Προσθέτουμε το ζαχαρούχο, ναι, αυτό που τρώγαμε με το κουτάλι όταν ήμασταν μικροί.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το λεμόνι και το ξύσμα.

Στη φάση που προσθέτουμε το λεμόνι και το ξύσμα, δοκιμάζουμε για να δούμε πόσο λεμονάτο το θέλουμε.

Αν πάλι το θέλουμε πιο γλυκό, προσθέτουμε λίγο ζαχαρούχο ακόμα.

Βάζουμε το σκεύος με το γλυκάκι στο ψυγείο και περιμένουμε.

Αφού λοιπόν παγώσει το σερβίρουμε σε μπολάκια

Στολίζουμε μ′ ένα φυλλαράκι δυόσμο, λίγο τριμμένο μπισκοτάκι και ελάχιστο ξύσμα λεμόνι.

Tip

Αν δεν έχουμε ζαχαρούχο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέλι.

Προσέχουμε όταν χτυπάμε την σαντιγύ να μην κόψει.

Όσο περισσότερο αφήσουμε το γλυκό μας στο ψυγείο τόσο καλύτερο θα βγεί.

Η κατάψυξη είναι μια λύση αν βιαζόμαστε, αρκεί να μην ξεχαστούμε.

Την συνταγή μας παραχώρησε η Μαρία Τσέκου