Το χταπόδι με το «κοπτόν», που λέει και ένας πολύ αγαπημένος μου φίλος μπορεί να έχει συνδυαστεί με τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, δεν παύει όμως να το έχουμε σερβίρει σε πολλά οικογενειακά τραπέζια.
Στο Κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας θα μας κάνει παρέα και μόλις το τελειώσουμε και το απολαύσουμε θα προσφέρουμε εξαιρετικό γλυκό που δεν συνηθίζουμε να το φτιάχνουμε στο σπίτι. Θα πάμε κόντρα στην φιλοσοφία του κυρίως πιάτου. Κερνάμε κοκάκια.
Καλή όρεξη.
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι στο φούρνο
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 45 λεπτά
Υλικά
1 χταπόδι (περίπου 600-700 gr.)
250 gr. μακαρονάκι κοφτό
1 ζωμό λαχανικών «Σαν της Μαμάς»
1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
50 ml. κονιάκ
1 φύλλο δάφνης
2-3 μπαχάρια
1 ξυλάκι κανέλα
1000 ml. νερό ζεστό
Ελαιόλαδο
Φρέσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ολόκληρο το χταπόδι, χωρίς καθόλου νερό, μόνο με το φύλλο δάφνης να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
Αν το χταπόδι είναι φρέσκο προσθέτουμε λίγο ξύδι λευκό, αν είναι κατεψυγμένο δεν είναι απαραίτητο.
Όσο το χταπόδι σιγοβράζει θα βγάζει τα υγρά του.
Ελέγχουμε και σταματάμε τον βρασμό όταν το χταπόδι κοκκινίσει και μείνει με ελάχιστο υγρό, το οποίο αν θέλουμε το κρατάμε για να το προσθέσουμε κατόπιν στο φαγητό.
Τεμαχίζουμε το χταπόδι και το σωτάρουμε με ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα.
Σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τον τοματοπελτέ, την ζάχαρη και το κοφτό μακαρονάκι.
Αν έχουμε λίγο απο το υγρό που βράσαμε το χταποδάκι το προσθέτουμε και αυτό.
Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να βράσει το φαγητό.
Μόλις το φαγητό μας είναι έτοιμο προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών.
Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί με το φαγητό μας και να χυλώσει.
Σερβίρουμε αμέσως.
Tip
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε όποιο κοντό και χοντρό ζυμαρικό θέλουμε.
Το χταπόδι με αυτό τον τρόπο βρασίματος χωρίς υγρά είναι εγγύση νοστιμιάς και επιτυχίας.
Μπορούμε αν θέλετε να προσθέσουμε και ντοματάκια κονκασέ.
Αναδημοσίευση από HuffPost και Funky Cook
Κοκάκια
Υλικά
για την ζύμη
125 γρ. ζάχαρη άχνη
180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 μεσαία αβγά
2 – 3 κάψουλες άρωμα βανίλιας
1/2 με 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
μία πρέζα αλάτι
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
για την κρέμα
70 γρ. κορν φλάουρ
600 γρ. γάλα
130 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρες λιπαρών
130 γρ. ζάχαρη άχνη μισή πρέζα αλάτι
4 κρόκους αβγών
1 βανιλέτο ή 3 κάψουλες άρωμα βανίλιας
2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
για την επικάλυψη σοκολάτας
125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
1 1/2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κάψουλα άρωμα βανίλιας
2 κ.σ. γάλα ζεστό
για το σιρόπι
200 γρ. νερό
150 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη καστανή
1 φλύδα λεμόνι
για την κρέμα
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κορν φλουρ, τη βανίλια, το αλάτι και τους κρόκους.
Ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη ώστε να γίνει ένα λείο μείγμα.
Προσθέτουμε το γάλα το οποίο τα έχουμε ζεστάνει (να είναι χλιαρό, όχι καυτό) και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε εστία χαμηλής έντασης και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με γρήγορες κυκλικές κινήσεις, ξύνοντας τον πάτο ώστε να μην μας κολλήσει η κρέμα.
Όταν το μείγμα βαρύνει – πήξει, το αφαιρούμε από την εστία.
Προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος (να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προσοχή, όχι απευθείας από το ψυγείο).
Ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει η κρέμα μας λεία και λαχταριστή.
Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα γυάλινο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη η οποία φροντίζουμε να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας. Έτσι η κρέμα δεν θα πιάσει πέτσα.
Βάζουμε την κρέμα στην συντήρηση για να κρυώσει και συνεχίζουμε με την παρασκευή της ζύμης.
για τα μπισκοτάκια – παντεσπάνι
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη στη μαρέγκα και συνεχίζουμε το χτύπημα ώστε να γυαλίσει η μαρέγκα και να γίνει λεία σαν αφρός ξυρίσματος.
Στο μπολ που είναι οι κρόκοι, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ (περίπου 5’) μέχρι να γίνει το μείγμα πιο ανοιχτόχρωμο.
Τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ σε μικρό κοσκινάκι.
Κοσκινίζουμε λίγη ποσότητα στο μπολ με τους κρόκους και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις με μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης).
Προσθέτουμε λίγη μαρέγκα στο μείγμα.
Ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε προσθέτοντας αλεύρι και μαρέγκα εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν.
Ανακατεύουμε απαλά για να μη χάσουμε πολύ από τον όγκο της μαρέγκας.
Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ταψί φούρνου.
Zωγραφίζουμε με μολύβι στρογγυλά κυκλάκια διαμέτρου 4,5 cm αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους.
Γυρνάμε τη λαδόκολλα ανάποδα.
Αλείφουμε με βούτυρο όλη την επιφάνεια της λαδόκολλας.
Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ και με γρήγορες κινήσεις ρίχνουμε μείγμα μέσα στα περιθώρια των κύκλων που έχουμε ζωγραφίσει.
Κοσκινίζουμε λίγη άχνη ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου σε αέρα μέχρι να πάρουν τα μπισκοτάκια ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα. (Περίπου 7’ – 10’ ανάλογα με το μέγεθος.)
Εφόσον ψήσουμε όλη τη ζύμη, κάνουμε ζεύγη τα μπισκοτάκια. Τα ταιριάξουμε όσο γίνεται μεταξύ τους για να γίνουν τα κοκάκια μας εκτός από νόστιμα και όμορφα.
για το σιρόπι
Βράζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι, νερό, ζάχαρη ακατέργαστη καστανή και 1 φλοίδα λεμόνι, περίπου για 5’ λεπτά από την αρχή του βρασμού.
Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, να «χλιάνει» όπως λένε στο χωριό μου. Βουτάμε τα μπισκοτάκια στο σιρόπι και τα βγάζουμε αμέσως.
Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα όπως στη φωτογραφία ώστε να μπορούμε να βάλουμε τη γέμιση από την κρέμα εύκολα με μιας σε όλα.
Τα αφήνουμε για μισή ωρίτσα να κρυώσουν καλά και να τραβήξει το σιρόπι.
για την επικάλυψη σοκολάτας
Σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε το βούτυρο με την σοκολάτα.
Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε και αραιώνουμε με χλιαρό γάλα.
Ανακατεύουμε καλά, να γίνει η σοκολάτα λεία και γυαλιστερή.
σύνθεση
Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο.
Ανακατεύουμε δυνατά ώστε να γίνει πάλι λεία και απαλή.
Την τοποθετούμε σε κορνέ.
Βάζουμε μπόλικη κρέμα σε κάθε μπισκοτάκι που έχουμε επιλέξει να είναι η βάση του κοκ.
Τοποθετούμε πάνω από την κρέμα τα αντίστοιχα μπισκοτάκια – το ταίρι τους, πιέζοντας ελαφρώς.
Πιάνουμε το κοκάκι από τη βάση του και το βουτάμε μέσα στην σοκολάτα ώστε να καλυφθεί μόνο η πάνω πλευρά του.
Τα τοποθετούμε σε γυάλινο σκεύος και κλείνουμε με μεμβράνη ή με καπάκι που εφαρμόζει πολύ καλά.
Αφήνουμε τα κοκ στο ψυγείο για μία ώρα ώστε να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη σοκολάτας.
Tip
Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες παρασκευής για την ζύμη. Δεν βάζουμε όλο το αλεύρι με μιας γιατί δεν θα μας γίνει η ζύμη λεία και απαλή, χωρίς σβόλους.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι κουβερτούρα επιθυμούμε. Γάλακτος, σκούρα σοκολάτα.
Αν θέλουμε η επικάλυψη σοκολάτα να είναι πιο τραγανή, όταν κρυώσει, χρησιμοποιούμε λιγότερο γάλα ή καθόλου. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να φτιάξουμε την επικάλυψη ακριβώς πριν βουτήξουμε τα κοκάκια στη σοκολάτα.
Εναλλακτικά μπορούμε να πασπαλίσουμε τα κοκ με άχνη ζάχαρη αντί να χρησιμοποιήσουμε σοκολάτα για την επικάλυψη.
Η κρέμα είναι εξαιρετική για τούρτες, γλυκό ψυγείου, επιδόρπιο με φρούτα σερβιρισμένο σε ποτήρι (δείτε τη συνταγή εδώ) ή απολαμβάνοντας την πασπαλισμένη απλώς με λίγη κανέλα.
Η ζύμη είναι τέλεια για μικρά κεκάκια.
Χρησιμοποιούμε φόρμα ψησίματος. Γεμίζουμε μέχρι την μέση.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και τα ψήνουμε.
Μπορούμε να τα σιροπιάσουμε και να τα γαρνίρουμε με κρέμα, με μαρμελάδα, με ξηρούς καρπούς, με σοκολάτα, με παγωτό.
Αναδημοσίευση από HuffPost και Magia Cook