Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε χταπόδι με φασολάκια λαδερά.
Θα προσθέσουμε μπόλικες φρέσκες ντομάτες, ξερό κρεμμύδι, φύλλα δάφνης και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Για γλυκό δοκιμάζουμε κρέμα σοκολάτα ψημένη και σερβιρισμένη με κρέμα γάλακτος.
Καλή όρεξη.
Φασολάκια λαδερά με χταπόδι
Μερίδες: 4-6
Προετοιμασία; 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 30 λεπτά
Υλικά
1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο, περίπου 1½ κιλό, καθαρισμένο
2 φύλλα δάφνης
1 κιλό φασολάκια της αρεσκείας μας, καθαρισμένα
3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
200 ml ελαιόλαδο
5-7 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
αλάτι και μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα που να το χωράει με τα 2 φύλλα δάφνης. Σκεπάζουμε και βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά. Το σιγοψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
Βγάζουμε το χταπόδι σε επιφάνεια κοπής και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Σε ρηχή κατσαρόλα και φαρδιά (ταβά) βάζουμε τα κρεμμύδια μαζί με το λάδι και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά. Αφού ροδίσουν, ρίχνουμε τα σκόρδα και τα φασολάκια, τα ανακατεύουμε μια-δύο φορές και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και αλάτι. Σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και το χταπόδι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει ώσπου πιεί σχεδόν όλα τα ζουμιά και να μείνει με μπόλικη δεμένη σάλτσα - σείουμε το σκεύος που και που.
Στο τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό τριμμένο μαύρο πιπέρι, σείουμε ξανά και τραβάμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - Η καλοκαιρινή κουζίνα του Αγίου Όρους από τον μοναχό Επιφάνιο».
Κρέμα σοκολάτα ψημένη και σερβιρισμένη με κρέμα γάλακτος
Μερίδες: 6
Υλικά
για την κρέμα
300 γρ. γάλα
275 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
45 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
6 κρόκοι αυγών
για το σερβίρισμα
100 γρ, κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
για την κρέμα
Ζεσταίνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το γάλα με την κρέμα και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε μέσα τεμαχισμένη τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το κρόκους ελαφρά χτυπημένους.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ατομικά πυρίμαχα μπολάκια, τα βάζουμε σε ταψί φούρνου και το γεμίζουμε νερό που να φτάνει τα 3/4 του ύψους των.
Ψήνουμε στους 150 °C σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου.
για το σερβίρισμα
Η κρέμα σερβίρεται χλιαρή με μια 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος.
Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα» σε συνταγές Στέλιου Παρλιάρου, εκδόσεις Ι.Σιδέρης.