Στο πρώτο Κυριακάτικο τραπέζι του Ιουλίου θα μαγειρέψουμε δύο άκρως καλοκαιρινά πιάτα που ταιριάζουν απόλυτα με την βουτιά μας στη θάλασσα.
Δύο εξαιρετικές συνταγές από την food blogger, Μαρία Καλογεροπούλου. Φρέσκα φασολάκια λαδερά και για μετά τι άλλο; Παγωτό φράουλα.
Καλή μας όρεξη.
Φρέσκια Φασολάκια Λαδερά
Υλικά για 4 – 5 μερίδες
1 1/2 κιλό φρέσκα φασολάκια ακαθάριστα (1/2 κιλό καναρίνια, 1/2 μπαρμπούνια, 300 gr. χάντρες, 300 gr. τσαουλιά)
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές δυόσμο
1 ώριμη ντομάτα
μαϊντανό
αλάτι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Καθαρίζουμε τα φασολάκια, δηλαδή αφαιρούμε τις ίνες (κλωστές) από τα τσαουλιά και τα μπαρμπούνια, από τις χάντρες κρατάμε μόνο τους σπόρους και από τα καναρίνια απλώς κόβουμε τις άκρες.
Στη συνέχεια τα πλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό.
Βήμα 2ο: Σε μεγάλη κατσαρόλα με φαρδύ πάτο ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει (να ξανθίσει).
Τότε προσθέτουμε και τα φασολάκια και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις μέχρι να μαλακώσουν και αυτά, ανακατεύοντας τα μερικές φορές ώστε να «γυαλίσουν» (να πάει το λάδι παντού).
Προσθέτουμε περίπου 2 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο και 2-3 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε νερό (κατά προτίμηση ζεστό για να μη σταματήσει ο βρασμός) μέχρι να σκεπαστούν καλά τα φασολάκια.
Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά μισοσκεπασμένο.
Ρίχνουμε ματιές στο φαγητό μήπως θέλει επιπλέον νερό και περιμένουμε μέχρι να μισοβράσουν τα φασολάκια.
Βήμα 3ο: Σε αυτό το στάδιο τοποθετούμε στη μέση της κατσαρόλας μια ολόκληρη ντομάτα χαραγμένη στα τέσσερα και σκεπάζουμε με το καπάκι για να ολοκληρωθεί ο βρασμός του φαγητού.
Βήμα 4ο: Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος αφαιρούμε την ντομάτα.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο μαϊντανό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να πιει όλα τα ζουμάκια και να μείνει μόνο με το λάδι.
Τρώμε τα φασολάκια σερβιρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου για να απολαύσουμε πλήρως την εξαιρετική γεύση αυτού του φαγητού.
Φέτα και ψωμί είναι must. Άλλωστε λαδερό φαγητό χωρίς αυτά τα δύο δεν νοείται.
Σημαντικές επισημάνσεις
Σε αυτή την συνταγή βασικό συστατικό είναι τα «καναρίνια». Εκλεκτή ποικιλία φασολιών (κίτρινα φασολάκια), χωρίς ίνες, τρυφερά και νόστιμα. Δεν έχουν κόπο στο καθάρισμα και συνιστώνται σε όσους λατρεύουν τα φρέσκα φασολάκια αλλά έχουν ευαίσθητο στομάχι. Μπορούν να μαγειρευτούν μόνα τους ή ακόμα και με κρέας. Ευδοκιμούν στις αρχές και στο τέλος του καλοκαιριού καθώς είναι ευαίσθητα στην πολύ ζέστη.
Εάν θέλουμε να μαγειρέψουμε φρέσκα φασολάκια χωρίς τα καναρίνια η Μαρία Καλογεροπούλου μας προτείνει μια παραλλαγή αυτής της συνταγής. Απλώς προσθέτουμε μαζί με τα φασολάκια πατάτες, κολοκυθάκια ή ακόμη και μελιτζάνες σε κύβους. Είναι ένα θαυμάσιο φαγητό με όλα τα αρώματα του καλοκαιρινού μπαξέ στο πιάτο μας.
Καλές βούτες!
Αναδημοσιέυση από HuffPost GR και το magiacook.gr
Σπιτικό παγωτό φράουλα, αφράτο, χωρίς παγωτομηχανή
Υλικά
1 κιλό ώριμες φράουλες χωρίς τα κοτσάνια
300 γρ. ζάχαρη άχνη
400 ml. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
600 γρ. γάλα ζαχαρούχο
προαιρετικά: γλυκό φράουλας, μπισκότα, παντεσπάνι, ξηρούς καρπούς
ΕκτέλεσηΒήμα 1ο: Πλένουμε καλά τις φράουλες και τις στραγγίζουμε.
Αφαιρούμε τα φύλλα και το κοτσάνι με μυτερό μαχαίρι (δείτε το βίντεο).
Πολτοποιούμε τις φράουλες στο μούλτι.
Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο.
Βήμα 2ο: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ να γίνει αφράτη σαντιγί.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και ανακατεύουμε καλά ώστε ομογενοποιηθεί με τη σαντιγί.
Προσθέτουμε τον πολτό φράουλας, ανακατεύουμε και το μείγμα για το παγωτό μας είναι έτοιμο.
Βήμα 3ο: Μεταφέρουμε το παγωτό μας σε μεταλλικό ή γυάλινο σκεύος κατάλληλο για την κατάψυξη.
Εφαρμόζουμε στην επιφάνεια λαδόκολλα και το αφήνουμε να παγώσει καλά, τουλάχιστον για 8 ώρες.
Τόπινγκς
Για να γίνει το παγωτό μας πιο τσαχπίνικο, πιο λαχταριστό, πιο ιδιαίτερο, με ευχάριστες εκπλήξεις που θα το απογειώσουν σύμφωνα με τα δικά μας γούστα μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα, ξηρούς καρπούς, κομματάκια σοκολάτας, σιρόπι φράουλας μαζί με κομμάτια από γλυκό φράουλας, κομματάκια από τα αγαπημένα μας σοκολατένια μπισκότα ή ακόμη και σοκολατένιο παντεσπάνι.
Εφόσον ολοκληρώσουμε το 2ο βήμα της παρασκευής, τοποθετούμε το παγωτό στην κατάψυξη για 5 ώρες περίπου, μέχρι να σφίξει κάπως.
Ανακατεύουμε με το μίξερ να αποκτήσει ομοιογένεια στην υφή του.
Μεταφέρουμε το μισό παγωτό στο σκεύος που θα το φυλάξουμε στην κατάψυξη.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας μια στρώση από τα υλικά της επιλογής μας, το υπόλοιπο παγωτό και τελειώνουμε με άλλη μια στρώση από τα υλικά.
Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αφήνουμε το παγωτό στην κατάψυξη να παγώσει καλά.
Σημαντικές επισημάνσεις
Επιλέγουμε ώριμες φράουλες, γερές και μοσχοβολιστές.
Αν έχουμε τη δυνατότητα, επιλέγουμε φράουλες βιολογικής καλλιέργειας.
Προμηθευτόμαστε πάνω από 1 κιλό φράουλες.
Για την παρασκευή του παγωτού μας χρειαζόμαστε 1 κιλό φράουλες χωρίς τα κοτσάνια τους.
Η άχνη ζάχαρη είναι σημαντική προσθήκη στον πολτό της φράουλας καθώς εμποδίζει τον σχηματισμό κρυστάλλων στο παγωτό μας.
Αν θέλετε να μειώσουμε τη γλύκα του παγωτού, είναι προτιμότερο να μειώσουμε την ποσότητα του ζαχαρούχου.
Για την παρασκευή του παγωτού μας είναι σημαντικό να είναι όλα τα υλικά κρύα, κατευθείαν από τη συντήρηση του ψυγείου.
Εφαρμόζουμε λαδόκολλα στην επιφάνεια του παγωτού μας
α) για να το προστατεύσουμε από τα υπόλοιπα τρόφιμα της κατάψυξης.
β) αποτρέπει τον σχηματισμό κρυστάλλων στην επιφάνεια, κάτι το οποίο θα συμβεί εάν σκεπάσουμε το παγωτό με το καπάκι του σκεύους.
Μπορούμε να μοιράσουμε το παγωτό σε περισσότερα από ένα σκεύη και να προσθέσουμε σε καθένα διαφορετικά υλικά. Έτσι με την βασική παρασκευή του παγωτού θα έχουμε περισσότερες γευστικές επιλογές έτοιμες για κάθε γούστο.
Πριν προσθέσουμε κάποιο άλλο υλικό της επιλογής μας στο μείγμα του παγωτού, πρέπει το παγωτό να έχει σφίξει ώστε να συγκρατήσει τα υλικά στη θέση τους και να μην πάνε στον πάτο του σκεύους.
Αναδημοσίευση από HuffPost GR και magiacook.gr