Κυριακάτικο τραπέζι: Καλαμαράκια γεμιστά με λαχανικά και τάρτα με ανθότυρο και σοκολάτα

Αν θέλουμε σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.
Baked squid stuffed with broccoli.Grilled calamari with vegetables.Seafood
Mykola Lunov / 500px via Getty Images
Baked squid stuffed with broccoli.Grilled calamari with vegetables.Seafood

Επιλέγουμε λοιπόν να μαγειρέψουμε για κυρίως πιάτο καλαμαράκια γεμιστά με λαχανικά, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι αλλά και ξερό, σκορδάκι, μαγειρεμένα όλα σε ντομάτα που έχουμε ξεφλουδίσει και περάσει στον τρίφτη, κόκκινο κρασί, μαζί με μπόλικο μαϊντανό.

Για γλυκό θα φτιάξουμε μια τάρτα με ανθότυρο και σοκολάτα σε χειροποίητη ζύμη, την οποία αν θέλουμε μπορούμε να την πειράξουμε προσθέτοντας αγαπημένο γλυκό του κουταλιού.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 1 ώρα

Μαγείρεμα: 1 ώρα

Υλικά

1 κιλό καλαμαράκια

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

3 ντομάτες ξεφλουδισμένες

3 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και τα πλένουμε καλά. Αφαιρούμε τα πλοκάμια και τα ψιλοκόβουμε.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες και τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό και λίγο αλάτι για 1/2 ώρα. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε μικρούς κύβους και τα βάζουμε σε μια λεκάνη.

Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι 2 κ.σ. λάδι, το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τα πλοκάμια και τα σοτάρουμε για λίγο. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες κομμένες σε μικρά κυβάκια, την μία ντομάτα τριμμένη, τον μαϊντανό, λίγο αλάτι, πιπέρι και τα σιγοβράζουμε, μέχρι να πιούν τον ζωμό τους. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.

Γεμίζουμε τα καλαμαράκια και τα κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα. Τα στρώνουμε σε πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε τις υπόλοιπες ντομάτες τριμμένες, το κρασί και το υπόλοιπο λάδι. Τα ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 1 ώρα.

Αφού κρυώσουν λίγο τα σερβίρουμε.

Tip

Μπορούμε να προσθέσουμε 2 κ.σ ρύζι στην γέμιση.

Αν θέλουμε σερβίρουμε τα καλαμαράκια με πράσινη σαλάτα.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας... σαρακοστιανά» εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών, Βάσιας Χριστοφόρου.

Τάρτα με ανθότυρο και σοκολάτα

Homemade Chocolate Brownie PIe Ready to Eat
Brent Hofacker / 500px via Getty Images
Homemade Chocolate Brownie PIe Ready to Eat

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 40 λεπτά

Ψήσιμο: 30 λεπτά

Υλικά

για την ζύμη

2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3/4 φλιτζανιού βούτυρο

1 αυγό

3 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

για την γέμιση

1 κιλό ανθότυρο

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

2 κ.σ. μέλι

150 γρ. σοκολάτα κουβέρτουρα ψιλοκομμένη

3 κρόκους αυγών

1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

1 κ.γ. κακάο

ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

για την ζύμη

Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη, ρίχνουμε το βούτυρο, το αυγό χτυπημένο με την ζάχαρη, λίγο λίγο νερό και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή. Την αφήνουμε για 1/2 ώρα και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο.

Στρώνουμε το φύλλο σε ταρτιέρα Νο 24, καλύπτοντας και τα πλαϊνά. Την σκεπάζουμε με ένα κομμάτι λαδόχαρτο και το καλύπτουμε με ρύζι. Ψήνουμε την τάρτα στους 170 βαθμούς για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το λαδόχαρτο με το ρύζι και αφήνουμε να κρυώσει.

για την γέμιση

Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τους κρόκους με την ζάχαρη και το μέλι. Προσθέτουμε το τυρί, την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα και την κουβερτούρα.

Στρώνουμε την γέμιση στην τάρτα και την ψήνουμε σε προσθερασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Σερβίρισμα

Αφού κρυώσει την σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κακάο και ζάχαρη.

Tip

Μπορούμε να προσθέσουμε στην γέμιση και δύο κ.σ. γλυκό κεράσι κομμένο στα δύο.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας... πασχαλινά» εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου.