Κυριακάτικο τραπέζι: Κατσικάκι κοκκινιστό με μελιτζάνες και πορτοκαλόπιτα

«Μάθε τέχνη κι άστηνε κι άμα πεινάσεις πιάστηνε».

Επειδή όπως πάμε θα μας κλείσουν τελείως μέσα, καθώς τα μέτρα για την πανδημία αλλάζουν διαρκώς, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνουμε δημιουργικοί στην κουζίνα. Να κάνουμε πράξη αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός: «Μάθε τέχνη κι άστηνε κι άμα πεινάσεις πιάστηνε».

Χρόνος άπλετος, πολλές επιλογές για δραστηριότητες δεν υπάρχουν, πόσο Netflix ν′ αντέξει κανείς, οπότε «βουρ στον πατσά».

Έτσι το Σάββατο μετά τον καφέ, φτιάχνουμε την λίστα με τα υλικά μας, στέλνουμε το sms στο 13033 ή συμπληρώνουμε την φόρμα με την επιλογή 2 και πάμε σούπερ μάρκετ για αγορές.

Και την Κυριακή πια, με μία άκρως χαλαρή διάθεση, όρεξη για καλό φαγητό πάντα υπάρχει, στρώνουμε το τραπέζι μας, βάζουμε ένα ωραίο ποτήρι κρασί και μαγειρεύουμε κατσικάκι κοκκινιστό με μελιτζάνες συνοδεία πατατούλας ενώ ολοκληρώνουμε με την πλέον ζουμερή και αφράτη πορτοκαλόπιτα.

Η τέλεια σωματική άσκηση.

Καλή όρεξη.

Κατσικάκι κοκκινιστό με μελιτζάνες και πατατούλες

Υλικά

4 μερίδες κατσικάκι

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1-2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο

1 ποτήρι κρασί

μπούκοβο

αλάτι

1/2 ποτήρι ελαιόλαδο για το κοκκινιστό

3 μεγάλες ώριμες ντομάτες

4 πατάτες μεσαίου μεγέθους

4-5 μεγάλες μελιτζάνες

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

το κοκκινιστό κρέας

Τσιγαρίζουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπούκοβο (ή πιπεράκι αν προτιμάτε).

Ανακατεύουμε μερικές φορές για να μην κολλήσουν τα υλικά στον πάτο της κατσαρόλας.

Όταν μαλακώσει το κρεμμύδι προσθέτουμε το κρασί.

Βράζουμε το φαγητό 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, λίγο αλάτι και όσο νερό χρειάζεται μέχρι να σκεπαστεί το κρέας.

Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να γίνει καλά το κρέας και λίγο πριν μελώσει καλά η σάλτσα σβήνουμε την εστία.

οι πατάτες & οι μελιτζάνες

Καθώς το κρέας σιγοβράζει, καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους τις πατάτες και τις μελιτζάνες.

Αλατίζουμε τα λαχανικά και ξεκινάμε το τηγάνισμα πρώτα με τις πατάτες.

Τις ρίχνουμε σε τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε λίγο την ένταση της φωτιάς, σκεπάζουμε το σκεύος με καπάκι και αφήνουμε τις πατάτες να σιγο-τηγανιστούν μέχρι να μαλακώσουν.

Συνεχίζουμε το τηγάνισμα δυναμώνοντας την ένταση της εστίας και χωρίς το καπάκι μέχρι οι πατάτες να ροδίσουν.

Αφαιρούμε τις πατάτες από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Όταν τηγανίσουμε όλες τις πατάτες συνεχίζουμε με τις μελιτζάνες.

Οι μελιτζάνες δεν θέλουν σκέπασμα.

Τις ρίχνουμε σε καυτό ελαιόλαδο και όταν πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές τις τοποθετούμε και αυτές σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

μαγειρεύουμε

Προσθέτουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα με το κοκκινιστό κατσικάκι.

Ανάβουμε την εστία και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μερικά λεπτά.

Προσθέτουμε και τις μελιτζάνες.

Συνεχίζουμε το βράσιμο του φαγητού μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία και να μείνει η σάλτσα με το λαδάκι της.

Σε αυτό το στάδιο θέλει λίγη προσοχή ώστε μην μας κολλήσει το φαγητό στον πάτο της κατσαρόλας.

Tip

Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό κατά την διάρκεια του βρασμού εάν το κρέας δεν είναι πολύ τρυφερό και χρειάζεται αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσει.

Φροντίζουμε να κόψουμε τις μελιτζάνες σε μεγαλύτερο μέγεθος από τις πατάτες.

Δεν ανακατεύουμε το φαγητό απλώς αναδεύουμε την κατσαρόλα.

Μπορούμε να εκτελέσουμε την ίδια συνταγή με κοτόπουλο ή μοσχαράκι.

Αν προτιμάμε μοσχάρι δεν βάζουμε σκόρδο αλλά για σούπερ γεύση προσθέτουμε λίγη κανέλα και λίγο γαρίφαλο τριμμένο.

Εκτελώντας μόνο το βήμα, κρέας κοκκινιστό, έχουμε την βάση για ότι τραβάει η όρεξη μας.

Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με πατάτες τηγανητές, μακαρόνια, ρύζι, πουρέ πατάτας, πουρέ μελιτζάνας ή ακόμη και σκέτο, βουτώντας στη σάλτσα φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι με λίγη φέτα.

Μπορούμε να προετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα το κοκκινιστό κρέας και τις μελιτζάνες - πατάτες και απλώς να τα μαγειρέψουμε λίγη ώρα πριν το γεύμα. Το φαγητό μας θα είναι υπέροχο σαν φρεσκομαγειρεμένο.

Αναδημοσίευση από HuffPost και Magia Cook

Πορτοκαλόπιτα

Υλικά

για το μείγμα

450 γρ. φύλλο κρούστας

200 γρ. ζάχαρη άσπρη

200 γρ. ηλιέλαιο

5 μεσαία αβγά

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%

20 γρ. μπέικιν πάουντερ

3 γρ. σόδα

για το σιρόπι

300 γρ φυσικό χυμό πορτοκάλι

100 γρ. νερό

400 γρ. ζάχαρη καστανή

μπαστουνάκια φλούδας από 2 πορτοκάλια

1 σφηνάκι κονιάκ

για την επικάλυψη σοκολάτας (προαιρετικά)

125 γρ. κουβερτούρα

50 γρ. βούτυρο αγελαδινό

4 κ.σ. γάλα

Εκτέλεση

για το σιρόπι

Αφαιρούμε με τoν καθαριστή λαχανικών την φλούδα από 2 πορτοκάλια καλά πλυμένα.

Κόβουμε τις φλούδες σε λεπτά μπαστουνάκια.

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τα μπαστουνάκια πορτοκαλιού, το χυμό πορτοκάλι, το νερό και την ζάχαρη.

Σιγοβράζουμε για 10΄με 15΄.

Αφαιρούμε το σιρόπι από την εστία και προσθέτουμε το κονιάκ.

Αφαιρούμε από το σιρόπι περίπου τα 2/3 από τα μπαστουνάκια και τα μεταφέρουμε σε μεγάλο σκεύος όπου θα φτιάξουμε στη συνέχεια το μείγμα για την πορτοκαλόπιτα. Είναι το συστατικό που θα προσθέσει στο μείγμα της πορτοκαλόπιτας ένταση και άρωμα πορτοκαλιού.

Αφήνουμε το σιρόπι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

για τα φύλλα κρούστας

Kόβουμε τα φύλλα κρούστας σε λωρίδες.

Αφρατεύουμε τις λωρίδες να μην είναι κολλημένες μεταξύ τους και τις τοποθετούμε σε δύο ταψιά φούρνου.

Ψήνουμε στους 100 - 150 βαθμούς Κελσίου στον αέρα για 10΄.

Βγάζουμε τα ταψιά από το φούρνο, αναποδογυρίζουμε τα φύλλα, (φέρνουμε τα πάνω κάτω) και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

για το μείγμα

Στο σκεύος που έχουμε τοποθετήσει τα μπαστουνάκια από τις φλούδες πορτοκαλιού προσθέτουμε την ζάχαρη και τα αβγά.

Χτυπάμε δυνατά με τον αβγοδάρτη να γίνει καλή ομογενοποίηση των υλικών.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη καλά το μείγμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τμηματικά τις ψημένες λωρίδες φύλλου κρούστας μέσα στο μείγμα.

Αναμειγνύουμε τα φύλλα στο μείγμα χρησιμοποιώντας 2 πιρούνια.

το ψήσιμο

Αλείφουμε με ηλιέλαιο ένα ταψί μεγέθους 33Χ23 εκατοστών.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, πάνω κάτω αντιστάσεις στην κάτω θέση του φούρνου για 30΄ μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πορτοκαλόπιτα.

Ίσως χρειαστεί να σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο κατά την διάρκεια του ψησίματος εάν διαπιστώσουμε ότι η πορτοκαλόπιτα έχει «αρπάξει» χρώμα.

το σιρόπιασμα

Καθώς η πορτοκαλόπιτα είναι ζεστή, περιχύνουμε με κρύο σιρόπι.

Τα μπαστουνάκια από τις φλούδες πορτοκαλιού πέφτουν μαζί με το σιρόπι και στολίζουν την πορτοκαλόπιτα.

Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.

Tip

Την απολαμβάνουμε σκέτη ή την συνοδεύουμε με παγωτό.

Αγαπημένη εκδοχή, χειμώνα-καλοκαίρι, είναι πορτοκαλόπιτα με βελούδινη σοκολατένια επικάλυψη.

Λιώνουμε την σοκολάτα μαζί με το βούτυρο και το γάλα σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων.

Απλώνουμε την σοκολάτα στην πορτοκαλόπιτα εφόσον είναι και τα δύο σε θερμοκρασία δωματίου.

Για ακόμη πιο εντυπωσιακή εμφάνιση και περισσότερη πορτοκαλένια γεύση μπορούμε να στολίσουμε την πορτοκαλόπιτα με γλυκές σοκολατένιες φέτες πορτοκαλιού.

Αναδημοσίευση HuffPost και Magia Cook