Κυριακάτικο τραπέζι: Κερκυραϊκό κοτόπουλο «Ινούμιντο»

Και γλυκό σύκο με κόκκινο κρασί.
Κοτόπουλο με ντομάτα και κρασί.
LauriPatterson via Getty Images
Κοτόπουλο με ντομάτα και κρασί.

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε μια από τις δημοφιλείς συνταγές της Κερκυραϊκής κουζίνας. Κοτόπουλο ινούμιντο.

Το φαγητό μας ψήνεται χωρίς νερό παρά μόνο με άφθονη τριμμένη ντομάτα, κρασί ή ξύδι και τους χυμούς από τα υλικά. Απαιτείται χαμηλή φωτιά και καλά κλεισμένη κατσαρόλα.

Συνοδεύουµε το κοτόπουλο µε ρύζι ή µε πουρέ πατάτας.

Και γλυκό σύκο με κόκκινο κρασί.

Καλή όρεξη.

Κερκυραϊκό κοτόπουλο «Ινούμιντο»

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Μαγείρεμα: 1 ώρα, περίπου

Υλικά

1 κοτόπουλο περίπου 1,4 - 1,5 κιλό, κοµµένο σε 8 - 10 µικρές µερίδες (το στήθος στα 4, κάθε µπούτι στα 2 + οι φτερούγες

4 κ.σ. ελαιόλαδο

30 γρ. βούτυρο αγελαδινό

2 φλιτζ. τσαγιού λευκό, ξηρό κρασί

5 - 6 µεγάλες και ώριµες ντοµάτες, χοντροτριµµένες

6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φύλλα δάφνης

αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα κοµµάτια του κοτόπουλου, τα αλευρώνουµε και τα τινάζουµε, να φύγει η περίσσεια.

Σε µια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, σοτάρουµε τα κοµµάτια του κοτόπουλου για 3′ - 4′ από τη µία πλευρά, χωρίς να τα γυρίσουµε, µέχρι να ξεκολλάνε εύκολα και να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά. Τα γυρίζουµε και σοτάρουµε για άλλα 2′ - 3′. Τα βγάζουµε από την κατσαρόλα.

Ρίχνουµε το κρασί και µαγειρεύουµε για 2′, µέχρι να εξατµιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουµε τις τριµµένες ντοµάτες, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουµε. Χαµηλώνουµε τη φωτιά σε µέτρια προς χαµηλή θερµοκρασία, µέχρι το υγρό να κοχλάζει πολύ απαλά.

Τακτοποιούµε ξανά στην κατσαρόλα τα κοµµάτια του κοτόπουλου σε µονή στρώση και προσθέτουµε τα υγρά που άφησαν στην πιατέλα. Η σάλτσα θα πρέπει να τα σκεπάζει σχεδόν εντελώς, αλλιώς ρίχνουµε λίγο ακόµη κρασί (ή τρίβουµε 1 - 2 ντοµάτες επιπλέον), σε καµία περίπτωση όµως δεν ρίχνουµε νερό. Κλείνουµε καλά την κατσαρόλα µε το καπάκι της και σιγοµαγειρεύουµε το φαγητό για περίπου 45′, αποφεύγοντας να ανοίγουµε συχνά την κατσαρόλα, για να µη χαθεί η πολύτιµη, νόστιµη υγρασία από τους υδρατµούς.

Μετά τα 45′ ανοίγουµε, δοκιµάζουµε αν έχει µαλακώσει καλά το κοτόπουλο (πρέπει το ψαχνό να ξεκολλάει από το κόκαλο) και, αν όχι, µαγειρεύουµε για 10′ - 15′ ακόµη, πάντα µε κλειστή κατσαρόλα και σε χαµηλή φωτιά. Αν χρειάζεται, διορθώνουµε το αλατοπίπερο. Στο τέλος, η σάλτσα πρέπει να έχει «σουγάρει», να έχει δέσει και µελώσει. Αν είναι υδαρής, βγάζουµε το κοτόπουλο και τη βράζουµε µέχρι να δέσει.

Σερβίρουµε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό, µε τη σάλτσα του, πασπαλισµένο, αν θέλουµε, µε ψιλοκοµµένα φρέσκα µυρωδικά της αρεσκείας µας.

Συνοδεύουµε το κοτόπουλο µε ρύζι ή µε πουρέ πατάτας.

Tip

Η μαγειρική τεχνική «Ινούμιντο» χρησιμοποιείται σε πάσης φύσεως κρεατικά, ψαρικά ή πουλερικά.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #87» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.

Γλυκό σύκο με κόκκινο κρασί

Γλυκό σύκο.
imageBROKER/Christoph Schöne via Getty Images
Γλυκό σύκο.

Προετοιμασία: 10′

Βράσιμο: 2 ώρες και 30′, περίπου

Υλικά

1½ κιλό φρέσκα σύκα, κατά προτίμηση μαύρα, τα λεγόμενα «βασιλικά»

650 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

250 ml κόκκινο, ξηρό κρασί

30 ml ξύδι, κατά προτίμηση από κόκκινο κρασί

3 γαρίφαλα

2 ξυλάκια κανέλας

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα σύκα, τα τρυπάμε με τη μύτη ενός μαχαιριού σε αρκετά σημεία και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το κρασί, το ξύδι, τη ζάχαρη, τα γαρίφαλα, την κανέλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 25′ - 30′ ή μέχρι να γίνει ένα πηχτό σιρόπι.

Ανακατεύουμε απαλά με κουτάλα, ρίχνουμε τα σύκα και συνεχίζουμε με το βράσιμο, σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να «δέσει» το γλυκό.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μοιράζουμε το γλυκό σε βάζα.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #88» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.