Κυριακάτικο τραπέζι: Κότα γεμιστή στα λεμονόφυλλα και ζουμερό σοκολατένιο κέικ με φρούτα

Επιστρέφουμε στο κρέας μετά από αποχή λίγων εβδομάδων.
magiacook/funkycook

Επιστροφή στο κρέας μετά από αποχή ολίγων εβδομάδων λόγω Πάσχα και επιλέγουμε δύο εξαιρετικές συνταγές, που σίγουρα θα μας ενθουσιάσουν.

Στρώνουμε το Κυριακάτικο τραπέζι και σερβίρουμε κότα γεμιστή με λουκάνικο και βερύκοκα που ψήνουμε στα λενονόφυλλα ενώ την έχουμε μαρινάρει με κονιάκ. Για γλυκό θα τρατάρουμε φοβερό ζουμερό σοκολατένιο κέικ με νιφάδες βρώμης, γεμιστό με φουντούκια και από πάνω φρέσκιες φράουλες.

Καλή όρεξη.

Κότα γεμιστή στα λεμονόφυλα

funkycook

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 50 λεπτά

Ψήσιμο: 70 λεπτά

Υλικά

1 μεγάλο κοτόπουλο

για την γέμιση
1 χωριάτικο λουκάνικο
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
3 βερίκοκα αποξηραμένα
4-5 κάστανα βρασμένα
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας μαύρη σταφίδα
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
1 φύλλο αρμπαρόριζα
1 κλαράκι δενδρολίβανο
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
κύμινο
κανέλα
μπαχάρι
πιπέρι

για την επάλειψη
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ αποξηραμένο
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο αποξηραμένο
1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
χοντροτριμμένο πιπέρι

για την μαρινάδα
50 γρ. αλάτι χοντρό
80 γρ καστανή ζάχαρη
100 ml. κονιάκ
2 λεμόνια
2 κρεμμύδια

επιπλέον θα χρειαστούμε
λεμονόφυλλα για το ψήσιμο
2 λεμόνια

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας σε 2 λίτρα νερό, κόβουμε τα λεμόνια στα 4 και τα κρεμμύδια.
Βάζουμε την κότα για 6-8 ώρες στην μαρινάδα και τοποθετούμε στο ψυγείο.

Την επομένη προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο και ετοιμάζουμε την γέμιση.
Αφαιρούμε από το λουκάνικο την μεμβράνη του εντέρου και σωτάρουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά κατά βούληση και τα μυρωδικά.
Ραντίζουμε με το κονιάκ και αποσύρουμε.

Στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας.

Σε ένα μπώλ αναμειγνύουμε τα υλικά της επάλειψης.

Γεμίζουμε το κοτόπουλο και το ράβουμε ή το δένουμε σφικτά με σπάγκο.

Διαλέγουμε το σκεύος που θα ψήσουμε την κότα, στρώνουμε τα λεμονόφυλλα, τα οποία έχουμε πλύνει και στεγνώσει καλά, και φέτες από λεμόνια.

Αλείφουμε το κοτόπουλο με ένα παχύ στρώμα από την σάλτσα που ετοιμάσαμε και την «ξαπλώνουμε» στα λεμονόφυλλα.

Ψήνουμε την κότα στους 200 βαθμούς, αλείφοντας με την σάλτσα στην πρώτη μισή ώρα που ψήνεται.

Κατόπιν την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.

Κρατάμε την κότα όσο ζουμερή θέλουμε στο ψήσιμο, σερβίρουμε με την γέμιση.

Tip
Τα βερίκοκα μπορούν να αντικατασταθούν από φρούτα της αρεσκείας μας.
Επιλέγουμε ένα λουκάνικο απλό χωρίς πολλά μπαχαρικά, εναλλακτικά χρησιμοποιούμε κιμά.
Η ένταση των μπαχαρικών στην γέμιση καλό είναι να προσαρμοστεί στα μέτρα μας.

Αναδημοσίευση από HuffPost Greece και Funky Cook

Ζουμερό σοκολατένιο κέικ γεμιστό με φουντούκια και φρούτα

magia cook

Υλικά
για το κέικ
75 γρ. νιφάδες βρώμης
110 γρ. βούτυρο αγελαδινό
300 γρ. φρέσκο γάλα
250 γρ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη
2 αυγά
1/2 κουταλάκι κανέλα
170 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
1 κουταλάκι σόδα
1/2 κουταλάκι μπέικινγκ πάουντερ
4 κ.σ. 100% κακάο

για την γέμιση
80 γρ. τριμμένα φουντούκια
60 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. φρέσκο γάλα
90 γρ. βούτυρο αγελαδινό
125 γρ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη

για το γλάσο
125 γρ. κουβερτούρα
75 γρ. φρέσκο γάλα
45 γρ. βούτυρο αγελαδινό
80 γρ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη

για το γαρνίρισμα

φρέσκα φρούτα όπως κεράσια ή φράουλες και μερικά ολόκληρα φουντούκια για το γαρνίρισμα.

Εκτέλεση

για το κέικ

Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο και ρίχνουμε την βρώμη να μουλιάσει. Τα αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα ώστε να φουσκώσει η βρώμη καλά και να μην είναι σκληρή.

Σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ χτυπάμε με το μίξερ την ζάχαρη και τα αυγά για μερικά λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο, την κανέλα το μπέικινγκ πάουντερ και την σόδα κοσκινίζοντάς τα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα, το βούτυρο και τη βρώμη.

Βουτυρώνουμε ένα μικρό σκεύος (περίπου 20Χ20 cm) και αδειάζουμε μέσα το μείγμα για το κέικ. Όσο πιο μικρό είναι το σκεύος τόσο πιο ψηλό θα βγει το κέικ.

Ψήνουμε πάνω κάτω αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 – 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά αναλόγως το φούρνο. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.

για την γέμιση

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη.

Αφαιρούμε το σκεύος από την φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Προσθέτουμε το φουντούκι και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

για το γλάσο

Κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με την γέμιση, απλώς δεν προσθέτουμε φουντούκια.

για το στήσιμο

Κόβουμε το κέικ οριζοντίως στη μέση. Τοποθετούμε την βάση του σε πιατέλα που έχουμε εφαρμόσει 4 τεμ. λαδόκολλας. Απλώνουμε την γέμιση.

Τοποθετούμε αποπάνω το δεύτερο κομμάτι κέικ. Ρίχνουμε το γλάσο σοκολάτας και στρώνουμε με σπάτουλα να πάει παντού.

Στην κορυφή του κέικ τοποθετούμε μερικά ολόκληρα φουντούκια και κεράσια και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Tip

Το κέικ μένει μέσα στο σκεύος που ψήθηκε και έτσι το ρευστό σοκολατένιο γλάσο ποτίζει σιγά σιγά όλο το κέικ.

Αν δούμε ότι το κέικ παραφουσκώνει και αρχίζει να ξεχειλίζει στην κορυφή σαν ηφαίστειο, χαμηλώνουμε λίγο την θερμοκρασία του φούρνου μας.

Για να ψηθεί ομοιόμορφα και να μην μείνει άψητο στην κορυφή σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο τα σημεία που έχουν πάρει χρώμα και αφήνουμε ακάλυπτο το κέντρο του κέικ.

Αναδημοσίευση από HuffPost Greece και Magia Cook