Κυριακάτικο τραπέζι: Κοτόπουλο στην κατσαρόλα με κρεμμυδάκια και λιαστά βερίκοκα

Και πανακότα με γιαούρτι, λεμόνι, δυόσμο και σος γλυκού κρασιού.
LauriPatterson via Getty Images

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε κοτόπουλο στην κατσαρόλα με κρεμμυδάκια και λιαστά βερίκοκα.

Θα προσθέσουμε μπόλικο σκορδάκι, κόκκινο κρασί ξηρό, ρίγανη, φρέσκο δεντρολίβανο, γαρίφαλα και μέλι θυμαρίσιο.

Για γλυκό ετοιμάζουμε μια πανακότα με γιαούρτι, λεμόνι, δυόσμο και σος γλυκού κρασιού.

Καλή όρεξη.

Κοτόπουλο στην κατσαρόλα με κρεμμυδάκια και λιαστά βερίκοκα

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 40′

Μαγείρεμα: 1 ώρα

Υλικά

1 κοτόπουλο, βάρους περίπου 1.500 γρ., κομμένο σε 8 - 10 κομμάτια

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κοφτή κ.σ. αλεύρι

150 ml ελαιόλαδο

1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα

100 ml κόκκινο ξηρό κρασί

70 ml ξίδι από κόκκινο κρασί

8 σκελίδες σκόρδου (ή όσες θέλουμε), ξεφλουδισμένες, ολόκληρες

½ κ.γ. ξερή ρίγανη

2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο, τα φύλλα, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο)

1 κ.γ. γαρίφαλα

20 - 25 ξερά βερίκοκα

3 - 4 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το γκριλ στους 200° C.

Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι, τα βάζουμε σ’ ένα ταψάκι, τα ραντίζουμε με 4 κουτ. σούπας από το μετρημένο λάδι και τα ψήνουμε για 10 λεπτά από κάθε πλευρά, σε ένα από τα ψηλά ράφια.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμυδάκια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρασί, το ξίδι, τα σκόρδα, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο και τα γαρίφαλα. Ανάμεσά τους βάζουμε τα ροδισμένα κομμάτια του κοτόπουλου. Αν τα υγρά δεν είναι αρκετά, προσθέτουμε 100 ml ζωμό ή νερό. Το υγρό δεν πρέπει να καλύπτει τα κρεμμυδάκια, γιατί αυτά θα βγάλουν τα δικά τους.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και όταν κοχλάσει το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε το υγρό μόλις να σιγοβράζει. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 20 - 25 λεπτά, σείοντας κάθε τόσο την κατσαρόλα. Παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ή ζωμό, ώστε τα κομμάτια του κοτόπουλου να είναι μισοσκεπασμένα.

Οταν μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και το κοτόπουλο είναι σχεδόν έτοιμο, βάζουμε ανάμεσά τους τα βερίκοκα, να χωθούν καλά μέσα στη σάλτσα. Θα χρειαστούν 10 λεπτά μαγείρεμα ακόμα για να μαλακώσουν κι αυτά και το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του, χωρίς περιττά υγρά. Τότε βάζουμε το πετιμέζι ή το μέλι σε ένα μπολ και το αραιώνουμε με λίγη σάλτσα.

Ανακατεύουμε και περιχύνουμε το φαγητό. Σείουμε την κατσαρόλα για να ενοποιηθούν τα υγρά και, αφού πάρει το φαγητό 2 - 3 βράσεις, χωρίς καπάκι, αποσύρουμε, σκεπάζουμε το σκεύος με μια πετσέτα και το αφήνουμε μισή ώρα να «ξεκουραστεί» και να ενοποιηθούν οι γεύσεις του, πριν το σερβίρουμε.

Tip

Αντί για μέλι θυμαρίσιο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πετιμέζι, στην ίδια αναλογία.

Αν δεν έχουμε φρέσκο δεντρολίβανο, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.σ. ξερό, κοπανισμένο.

Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές. Σε διαφορετική περίπτωση επιλέγουμε πιλάφι ή πουρέ.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #54» σε συνταγή Εύης Βουτσινά.

Πανακότα με γιαούρτι, λεμόνι, δυόσμο και σος γλυκού κρασιού

Cris Cantón via Getty Images

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 20′

Αναμονή: 2-3 ώρες

Υλικά

για την πανακότα

15 γρ. φύλλα ζελατίνης

600 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

100 γρ. γάλα

80 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

1 λεμόνι, ξύσμα

10-12 δυόσμο, φρέσκα φύλλα

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, αγελάδος

για τη σος

400 γρ. κρασί γλυκό, λευκό

1 λεμόνι, φλούδες

Εκτέλεση

για την πανακότα

Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό, μέχρι να μαλακώσουν, για λίγα λεπτά.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το δυόσμο και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.

Μόλις το μείγμα αρχίσει να φουσκώνει, αποσύρουμε από τη φωτιά, στύβουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι η ζελατίνη να λιώσει και το μείγμα να κρυώσει τόσο ώστε το θερμόμετρο (ζαχαροπλαστικής) να δείχνει 35° C ή μέχρι να μην το νιώθουμε ούτε ζεστό ούτε κρύο στο δάχτυλο.

Τότε το σουρώνουμε από ψιλό σουρωτήρι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να προκύψει ένα ενιαίο μείγμα χωρίς σβόλους. Αν χρειαστεί ανακατεύουμε έντονα με σύρμα.

Μοιράζουμε το μείγμα σε 6 ατομικά μπολ ή φορμάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, μέχρι πανακότα να σφίξει.

για τη σος

Σιγοβράζουμε το κρασί με τη φλούδα λεμονιού για 10-12 λεπτά. Μόλις κρυώσει, σουρώνουμε.

για το σερβίρισμα

Βυθίζουμε κάθε φορμάκι σε ένα μπολ με καυτό νερό για λίγα δευτερόλεπτα και ξεφορμάρουμε σε ατομικά πιάτα. Περιχύνουμε με τη σος κρασιού και σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #58» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.