![](https://img.huffingtonpost.com/asset/67accf271b00002f008abd58.jpeg?ops=scalefit_720_noupscale)
Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε κοτόπουλο με σέσκουλα και σάλτσα μουστάρδας.
Θα χρησιμοποιήσουμε ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, χυμό πορτοκάλι και ξερό θυμάρι κοπανισμένο. Στη σάλτσα θα προσθέσουμε χυμό λεμόνι, ξερό εστραγκόν και δυόσμο κοπανισμένα.
Για γλυκό, χαλβά με γάλα καρύδας και φιστίκια Αιγίνης.
Καλή όρεξη.
Κοτόπουλο με σέσκουλα και σάλτσα μουστάρδας
Μερίδες: 6
Προετοιμασία: 30′
Μαγείρεμα: 50′
Υλικά
για το κοτόπουλο
1 μεγάλο κοτόπουλο περίπου 1½ κιλό, σε 8 κομμάτια, χωρίς την πέτσα
1 κιλό σέσκουλα, πλυμένα, καθαρισμένα και κομμένα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος
100 ml χυμός πορτοκαλιού
50 ml ελαιόλαδο
2 κ.γ. ξερό θυμάρι ή δεντρολίβανο, κοπανισμένα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τη σάλτσα
1 κ.γ. δυόσμο ξερό, κοπανισμένο
1 κ.σ. εστραγκόν ξερό, κοπανισμένο
2 ½ κ.σ. μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
50 ml χυμό λεμόνι
70 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Αρχικά κόβουμε τα κοτσάνια των χόρτων σε ψιλά φετάκια, περίπου 1 εκ. Τα φύλλα τα χοντροκόβουμε.
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 3′ - 4′, μέχρι να ροδίσει όσο γίνεται από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το θυμάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3′ - 4′, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Σβήνουμε με το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 1′ και ρίχνουμε περίπου 500 ml ζεστό νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30′, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
Τότε, ρίχνουμε τα κοτσάνια από τα σέσκουλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5′ - 7′, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα. Προσθέτουμε και τα φύλλα από τα σέσκουλα και τα μαγειρεύουμε όλα μαζί για άλλα 5′, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και με μια κουτάλα της σούπας βγάζουμε περίπου 1 ½ φλιτζ. τσαγιού από το ζουμί του φαγητού και το βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα.
Προσθέτουμε στο σκεύος με το ζουμί όλα τα υλικά της σάλτσας και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με το σύρμα, για περίπου 3′ - 4′, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Περιχύνουμε το κοτόπουλο με τα σέσκουλα, σείουμε την κατσαρόλα ώστε η σάλτσα να ενωθεί με το ζουμί του φαγητού και σερβίρουμε.
Tip
Αντί για ξερό θυμάρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δεντρολίβανο.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #54» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.
Τούρτα με χαλβά του μπακάλη και σοκολάτα
![](https://img.huffingtonpost.com/asset/67acea021600002700aff73d.jpeg?ops=scalefit_720_noupscale)
Μερίδες: 8-10
Προετοιμασία: 5′
Παρασκευή: 10′
Υλικά
1 κιλό χαλβά του μπακάλη
150 γρ. χοντροκομμένη ψίχα από φιστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένη σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία
200 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, ψιλοκομμένη
100 γρ. σησαμέλαιο
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, φρεκοτριμμένο
1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
σουσάμι για την επιφάνεια
Εκτέλεση
Κόβουμε σε κύβους μεσαίου μεγέθους τον χαλβά και τον βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα φυστίκια.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το σησαμέλαιο, το μοσχοκάρυδο και το μέλι.
Προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ με τον χαλβά και τα φιστίκια, ανακατεύουμε και γεμίζουμε μια ελαφρώς λαδωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ ή μια ημισφαιρική φόρμα, χωριτικότητας 1,2 λίτρου.
Αφήνουμε το γλυκό να παγώσει εκτός ψυγείου, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #35» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.