Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε λαχανοντολμάδες σε δύο παραλλαγές. Αυγολέμονο και με ντομάτα.
Θα χρησιμοποιήσουμε κιμά από βοδινό και χοιρινό, ενώ θα προσθέσουμε κρεμμύδι ξερό, ελάχιστη ζάχαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο ή με ντομάτα
Μερίδες: 4
Υλικά
1 μεγάλο λάχανο
για την γέμιση
½ κιλό κιμά από βοδινό και χοιρινό κρέας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
110 γρ. ρύζι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για το μαγείρεμα
2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
110 γρ. βούτυρο
450 γρ. χυμό ντομάτας
ελάχιστη ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
Εκτέλεση
για το λάχανο
Αφαιρούμε το χοντρό κοτσάνι και τα χαλασμένα φύλλα από το λάχανο.
Βράζουμε αρκετό νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και βάζουμε μέσα το λάχανο. Το βράζουμε για 5 λεπτά και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε κατά μέρος το λάχανο στο βραστό νερό για 10 λεπτά, για να μαλακώσουν τα φύλλα.
για τη γέμιση
Αναμειγνύουμε τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ρύζι, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα από το λάχανο, αφαιρούμε τα χοντρά σημεία και βάζουμε 1 γεμάτο κ.γ. γέμιση. Τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολά χωρίς να τα σφίγγουμε.
για το μαγείρεμα
Σοτάρουμε σε μεγάλη κατσαρόλα τα κρεμμύδια που έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες με το βούτυρο μέχρι να μαραθούν.Βάζουμε τους ντολμάδες από πάνω σε σειρές. Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, αρκετό νερό, ελάχιστη ζάχαρη, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τους ντολμάδες να σιγοψηθούν περίπου για 1½ ώρα.
με αυγολέμονο
Υλικά
4 κ.γ. κοφτά βούτυρο
4 κ.γ. κοφτά αλεύρι
450 γρ. ζωμό βοδινού ή κότας
αλάτι και φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
2 κρόκους, χτυπημένους με χυμό από 1 λεμόνι
για τον ζωμό βοδινού
Ρίχνουμε 3-4 κόκκαλα από μοσχάρι, τα οποία έχουμε ζητήσει από τον χασάπη ή 1 κομμάτι κρέας για βραστό, 2 κ.σ. ξερό θυμάρι, 2 δαφνόφυλλα, 1 ξερό κρεμμύδι - στα 4, 2 καρότα σε ροδέλες, 1 πράσο σε ροδέλες, σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε σε 3λίτρα νερό για περίπου 1 ώρα.
Σουρώνουμε το ζωμό και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον, ώστε να παγώσει στην επιφάνεια το λίπος, το οποίο θα αφαιρέσουμε μετά.
για τον ζωμό κότας
Βάζουμε στη χύτρα ταχύτητας 15-20 φτερούγες, καλά πλυμένες. Προσθέτουμε 1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση, 1 πράσο χοντροκομμένο, 1 καρότο κομμένο στη μέση, 2 δαφνόφυλλα, 1/4 μάτσο μαϊντανό, 5-6 μπαχάρια, 8-10 ολόκληρα μαύρα πιπέρια και άφθονο νερό μέχρι να φτάσει στη μέγιστη χωρητικότητα της χύτρας.
Σκεπάζουμε και από την ώρα που θα σηκωθεί η βαλβίδα, βράζουμε για περίπου 25 λεπτά. Σουρώνουμε το ζωμό και αν θέλουμε να αφαιρέσουμε το λίπος, τον βάζουμε στην κατάψυξη. Το λίπος θα παγώσει στην επιφάνεια και θα τον αφαιρέσουμε με κουτάλι.
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τον ζωμό και λίγο αλάτι και πιπέρι.
Βράζουμε το αυγολέμονο για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε τους χτυπημένους κρόκους με το χυμό από λεμόνι.
Αναδημοσίευση από «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» σε συνταγές Χρύσας Παραδείση, εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος.
Μπισκοτολούκουμο τιριτόμπα
Μερίδες: 15
Προετοιμασία: 10′
Υλικά
50 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ
1 βάζο (400 γρ.) υποβρύχιο με γεύση βανίλια ή μαστίχα
15 λουκούμια μεγάλα
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τα μπισκοτολούκουμο τιριτόμπα, ξεκινάμε λιώνοντας την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και την αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας πού και πού.
Αλείφουμε 30 μπισκότα με λίγο υποβρύχιο.
Τινάζουμε τα λουκούμια να φύγει η πολλή άχνη που τα περιβάλλει.
Κολλάμε από 1 στα μισά μπισκότα.
Σκεπάζουμε με τα άλλα μισά μπισκότα, φτιάχνοντας 15 σαντουιτσάκια.
Γαρνίρουμε με πιτσιλιές κουβερτούρας.
Αναδημοσίευση από «Ζάχαρη & Αλεύρι - τεύχος #8» σε συνταγή Μαρίας Αργύρη.