Κυριακάτικο τραπέζι: Μελιτζάνες γεμιστές με τραγανά λαχανικά

Και ψητά καλοκαιρινά φρούτα με μους από τυρί κρέμα.
Μελιτζάνες γεμιστές με λαχανικά.
Carlo A via Getty Images
Μελιτζάνες γεμιστές με λαχανικά.

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε μελιτζάνες γεμιστές με τραγανά λαχανικά.

Θα προσθέσουμε καρότα, κολοκυθάκια, πατάτες, πιπεριές Φλωρίνης και πιπεριές κέρατα. Για το σερβίρισμα θα χρειαστούμε φρέσκα αρωματικά χοντροκομμένα ενώ θα συνοδεύσουμε με μια φίνα σως γιαούρτι.

Για επιδόρπιο, ψητά καλοκαιρινά φρούτα με μους από τυρί κρέμα.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 40′

Μαγείρεμα: 1 ώρα

Υλικά

4 μελιτζάνες φλάσκες, μεγάλες

3 καρότα, κομμένα σε μέτριους κύβους ή σε φετάκια και μετά μισοφέγγαρα

4 κολοκυθάκια, κομμένα σε μέτριους κύβους ή σε φετάκια και μετά μισοφέγγαρα

2 πατάτες, σε μέτριους κύβους και τηγανισμένες

2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες στη μέση κατά μήκος και μετά σε λεπτές λωρίδες

1 ξερό κρεμμύδι, μέτριο, κομμένο σε λεπτές φέτες

2 πιπεριές κέρατα, κομμένες σε λεπτές λωρίδες

100 ml ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο

για το σερβίρισμα

1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα από ανάμεικτα φρέσκα αρωματικά - μαϊντανό, δυόσμο, βασιλικό, ρίγανη - χοντροκομμένα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 °C.

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος, από το κοτσάνι. Λάδώνουμε ένα ταψί που να τις χωράει ακριβώς με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Τις λαδώνουμε από πάνω, από την πλευρά της φλούδας και ψήνουμε για 30′-40′ μέχρι να μαλακώσουν.

Στο μεταξύ, όσο ψήνονται οι μελιτζάνες, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρότα, τα κολοκυθάκια με τις πιπεριές και το κρεμμύδι.

Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο ή ένα γουόκ ή μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά με 30 ml ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε μια ποσότητα από τα λαχανικά, τόση ώστε να καλύπτει όλο το σκεύος χωρίς όμως να το γεμίζει.

Τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας γρήγορα για περίπου 4′ ή μέχρι να ροδίσουν και τα αδειάζουμε σε ένα ταψάκι. Συνεχίζουμε στο ίδιο τηγάνι τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα λαχανικά. Τα περιχύνουμε με το ξύδι, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε τις πατάτες, τα αρωματικά, αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Μόλις γίνουν οι μελιτζάνες, τις γυρίζουμε ανάποδα μέσα στο ταψί, τις αλατοπιπερώνουμε, βγάζουμε λίγη από την ψίχα τους, με ένα κουτάλι κατά μήκος, ώστε να γίνει λακούβα και προσθέτουμε την ψίχα στο μείγμα λαχανικών. Ανακατεύουμε και μοιράζουμε το μείγμα στις μελιτζάνες.

Τις ψήνουμε για 10′ ακόμα και τις σερβίρουμε ζεστές ή χλιαρές συνοδεύοντας με γιαούρτι αραιωμένο με λίγο φρέσκο γάλα και πασπαλισμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #51» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.

Ψητά καλοκαιρινά φρούτα με μους από τυρί κρέμα

Φρούτα με μους.
Koh Sze Kiat via Getty Images
Φρούτα με μους.

Μερίδες: 8

Προετοιμασία: 20′

Ψήσιμο: 10′

Υλικά

για τα φρούτα

500γρ φρέσκα φρούτα εποχής - κεράσια, νεκταρίνια, βερίκοκα

1-2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

λίγη ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα

για την κρέμα

600 γρ. τυρί κρέμα - τύπου Φιλαδέλφεια

40 γρ. ζάχαρη άχνη

200 γρ. κρέμα γάλακτος - 35% λιπαρά

2 αυγά - τα ασπράδια

20 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

Εκτέλεση

για τα φρούτα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C.

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια. Κόβουμε τα βερίκοκα στη μέση και πετάμε τα κουκούτσια. Τέλος κόβουμε τα νεκταρίνια στη μέση, βγάζουμε τα κουκούτσια και στη συνέχεια κόβουμε τη σάρκα σε φέτες.

Σε ένα μέτριο ταψί βάζουμε όλα τα φρούτα και τα ανακατεύουμε καλά με τ αχέρια μας. Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τα φρούτα για 10′. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

για την μους

Την ετοιμάζουμε όσο ψήνονται τα φρούτα.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε ελαφρά με το «σύρμα» μέχρι απλώς να αναμειχθούν.

Προσθέτουμε σταδιακά λίγη-λίγη την κρέμα γάλακτος, χτυπάμε μέχρι να ετοιμάσουμε μια λεία και σφιχτή κρέμα και τη μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Πλένουμε και σκουπίζουμε πολύ καλά τον κάδο του μίξερ και χτυπάμε εκεί τα ασπράδια με τη ζάχαρη, μέχρι να ετοιμάσουμε μαρέγκα. Τη μεταφέρουμε στο μείγμα τυριού και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.

Σερβίρουμε τα χλιαρά φρούτα και συνοδεύουμε με τη μους τυριού.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #50» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.