Κυριακάτικο τραπέζι: Ταλιατέλες με κολοκυθάκια, άνηθο και ελιές

Και πίτα με σύκα και ανθότυρο.
Ταλιατέλες με κολοκυθάκια
Lilechka75 via Getty Images/iStockphoto
Ταλιατέλες με κολοκυθάκια

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε ταλιατέλες με κολοκυθάκια, άνηθο και ελιές

Θα προσθέσουμε φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες, κατίκι, θυμάρι, σκορδάκι ελαφρώς κοπανισμένο και λευκό κρασί.

Για γλυκό, πίτα με σύκα και ανθότυρο.

Καλή όρεξη.

Ταλιατέλες με κολοκυθάκια, άνηθο και ελιές

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 20′

Μαγείρεμα: 15′

Υλικά

1 πακέτο (500 γρ.) ταλιατέλες

2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες

50 ml ελαιόλαδο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος, σε λεπτές ροδέλες

6 κολοκύθια, περασμένα από τη λεπτή πλευρά του τρίφτη

100 ml λευκό κρασί

160 γρ. κατίκι

1 κ.γ. ξερό θυμάρι ή ρίγανη, τριμμένα

½ ματσάκι άνηθος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, χοντροκομμένος

8 - 10 μαύρες ελιές θρούμπες, ξεκουκουτσιασμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Πριν τα σουρώσουμε, κρατάμε 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό στο οποίο έβρασαν.

Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε ένα τηγάνι ή σε χαμηλή πλατιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3′ . Προσθέτουμε τα κολοκύθια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μαγειρεύουμε για 3′ και σβήνουμε με το κρασί.

Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τα ζυμαρικά, το κατίκι, το θυμάρι, τον άνηθο, τις ελιές, ανακατεύουμε, ρίχνουμε όσο νερό (απ’ αυτό που κρατήσαμε) χρειάζεται για να είναι ζουμερό το μείγμα και μαγειρεύουμε για ακόμη 1′.

Αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται και σερβίρουμε αμέσως.

Tip

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ, τριμμένη ρίγανη και ελιές Καλαμών.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #63» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.

Πίτα με σύκα και ανθότυρο

Πίτα με σύκα και ανθότυρο
GMVozd via Getty Images
Πίτα με σύκα και ανθότυρο

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 20′

Ψήσιμο: 55′

Υλικά

100 γρ. βούτυρο αγελάδος

100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

2 αυγά μεσαίου μεγέθους

300 γρ. ανθότυρο, τεμαχισμένο σε κομμάτια

100 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μούλτι, ώστε να γίνουν σκόνη

500 γρ. (καθαρό βάρος) φρέσκα σύκα, βασιλικά, καθαρισμένα και κομμένα στα 4

30 γρ. κουκουνάρι

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα, με το σύρμα έως ότου το μείγμα αφρατέψει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 °C.

Προσθέτουμε στο μίξερ ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Με τον ίδιο τρόπο ενσωματώνουμε το ανθότυρο και στο τέλος το αμύγδαλο.

Αδειάζουμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε από πάνω ακατάστατα τα κομμένα σύκα.

Ψήνουμε το γλυκό στο φούρνο για 30′-40′, σκορπίζουμε πάνω από τα σύκα το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15′, έως ότου μελώσουν λίγο τα σύκα.

Tip

Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε έτοιμη αμυγδαλόσκονη.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #53» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.