Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε μοσχαρίσια φιλετάκια με μπίρα και μουστάρδα. Θα τα συνοδεύσουμε με ρύζι πιλάφι με αρακά.
Θα προσθέσουμε κρεμμύδι ξερό, μουστάρδα, άνηθο, μπαχάρι και γλυκάνισο.
Για γλυκό ετοιμάζουμε μια πραλίνα παρφέ με σως σοκολάτα.
Καλή όρεξη.
Μοσχαρίσια φιλετάκια με μπίρα και μουστάρδα
Μερίδες: 4-6
Προετοιμασία: 10′
Μαγείρεμα: 25′
Υλικά
800 γρ. λεπτές φέτες μοσχαριού από τρανς ή κιλότο, χτυπημένες απο τον χασάπη μας ώστε να γίνουν πολύ λεπτές (εσκαλόπ), κομμένες σε φαρδιές λωρίδες
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 ml μπίρα ξανθιά
1 φλιτζ. τσαγιού νερό
3 κ.σ. μουστάρδα απαλή
1 κ.γ. κορν φλάουρ
1 φλιτζ. τσαγιού άνηθο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
½ κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
½ γλυκάνισος σε σπόρους, κοπανισμένος μέχρι να γίνει σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα ρηχό πιάτο ανακατεύουμε το μπαχάρι, το γλυκάνισο, λίγο αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Παίρνουμε ένα-ένα τα φιλετάκια και τα περνάμε από το μείγμα των μπαχαρικών πιέζοντας ώστε να καλυφθούν καλά και από τις 2 πλευρές.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε τα φιλετάκια και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, για 4 λεπτά συνολικά.
Σβήνουμε με την μπίρα και προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση, για περίπου 10 - 12 λεπτά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το κορν φλάουρ και τον άνηθο. Τα προσθέτουμε στο σκεύος και το ανακινούμε, να πάει το μείγμα παντού. Μόλις δέσει κάπως η σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
Συνοδεύουμε, ιδανικά, με ρύζι πιλάφι με αρακά.
Tip
Εναλλακτικά μπορούμε να συνοδεύσουμε το φαγητό μας με πατάτες τηγανητές ή πουρέ.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #46» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.
Παρφέ πραλίνα με σως σοκολάτα
Μερίδες: 6-7
Υλικά
για το παρφέ πραλίνας
2 ασπράδια από μεγάλα αυγά
120 γρ. μέλι
30 γρ. γλυκόζη
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά - χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή, σαν γιαούρτι
100 γρ. πραλίνα φουντουκιού
για τη γέμιση
150 γρ. πραλίνα φουντουκιού
150 γρ. φουντούκια
120 γρ. ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική
για τη σως
300 γρ. κουβερτούρα 55%, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
300 γρ. γάλα πλήρες
40 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
για το παρφέ πραλίνας
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια των αυγών. Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το μέλι και τη γλυκόζη και βράζουμε στους 120 °C - ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.
Εξακολουθούμε να χτυπάμε τα ασπράδια, προσθέτοντας σιγά σιγά, με συνεχόμενη ροή, το σιρόπι. Συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου κρυώσει το μείγμα. Προσθέτουμε την πραλίνα και στο τέλος την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος.
για τη γέμιση
Τεμαχίζουμε τα φουντούκια σε μικρά κομμάτια. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη ώστε να λιώνει και να γίνεται καραμέλα. Όταν η ζάχαρη καραμελώσει, προσθέτουμε τα φουντούκια.
Τα ανακατεύουμε πολύ καλά, τα απλώνουμε σε λαδόκολλα, αφήνουμε να κρυώσουν και τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Τα ανακατεύουμε με την πραλίνα.
για τη σως
Βράζουμε το γάλα και το ρίχνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομογενοποιούμε πολύ καλά με μπλέντερ χειρός και προσθέτουμε το βούτυρο.
για το στήσιμο
Σε 6-7 ημικύκλιες φόρμες διαμέτρου 9 εκ. τοποθετούμε ταο παρφέ πραλίνας και στο κέντρο βάζουμε από 1 κ.γ. γέμιση. Καλύπτουμε τη γέμιση με παρφέ και στρώνουμε την επιφάνεια. Τοποθετούμε τις φόρμες στην κατάψυξη.
Ξεφορμάρουμε, βυθίζοντας τις φόρμες σε ζεστό νερό και σερβίρουμε περιχύνοντας το γλυκό με τη σως.
Tip
Θέλουμε η σως να είναι ρευστή στο σερβίρισμα, κάτι που το πετυχαίνουμε είτε ζεσταίνοντας την σε φούρνο μικροκυμάτων είτε σε μπεν μαρί.
Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα η Θεϊκή» σε συνταγές Στέλιου Παρλιάρου.