Κυριακάτικο τραπέζι: Μπάμιες στο φούρνο με λιαστές ντομάτες, κρεμμύδια και μαυροδάφνη

Και μαντολάτο με σοκολάτα.
Μπάμιες στον φούρνο με λιαστές ντομάτες, μαυροδάφνη και κρεμμύδια.
Piotr Krzeslak via Getty Images
Μπάμιες στον φούρνο με λιαστές ντομάτες, μαυροδάφνη και κρεμμύδια.

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε μπάμιες στον φούρνο με λιαστές ντομάτες, μαυροδάφνη και κρεμμύδια.

Θα προσθέσουμε σκορδάκι λιωμένο, δάφνη και μπόλικες πολτοποιημένες ντομάτες. Σερβίρουμε το φαγητό μας με τυρί φέτα ή φρέσκια μυζήθρα ή ακόμη, με ξερή μυζήθρα, τριμμένη σε κάθε μερίδα, και φρέσκο ψωμί.

Για γλυκό, μαντολάτο με σοκολάτα.

Καλή όρεξη.

Μπάμιες στον φούρνο με λιαστές ντομάτες, μαυροδάφνη και κρεμμύδια

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 40′

Ψήσιμο: 1 ώρα, περίπου

Υλικά

για τις μπάμιες

1 κιλό μπάμιες

60 ml ελαιόλαδο

100 ml μηλόξιδο (ή ξίδι από λευκό κρασί)

για τη σάλτσα

70 ml ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια, μέτρια ξερά, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

1 κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες

½ φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες, από βαζάκι, διατηρημένες σε ελαιόλαδο, καλά στραγγισμένες και κομμένες σε λεπτές λωρίδες

1 κ.γ. ντομάτα πελτέ

1 φύλλο δάφνης

200 ml Μαυροδάφνη

½ κ.γ. κοφτό ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

για τις μπάμιες

Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τις μπάμιες και τις σοτάρουμε για 5′. Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα ή κουνάμε απλώς το σκεύος για να μην διαλυθούν οι μπάμιες.

Κατόπιν ρίχνουμε το ξίδι συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3′ - 4′ μέχρι να εξατμιστεί. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε τη βλέννα που βγάζουν οι μπάμιες. Μόλις ροδίσουν, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και τις ρίχνουμε σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί.

για τη σάλτσα

Εν τω μεταξύ, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για 3′, μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για μισό λεπτό και ρίχνουμε αμέσως τη Μαυροδάφνη (ή νερό), τις πολτοποιημένες φρέσκες ντομάτες, τις λιαστές και τον πελτέ. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για 10′ - 15′.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Αδειάζουμε τη σάλτσα στο ταψί με τις μπάμιες, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα. Ψήνουμε τις μπάμιες για 30′. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 30′, μέχρι το φαγητό να μείνει με το κοκκινιστό λαδάκι του, σχεδόν χωρίς υγρά.

Σερβίρουμε με φέτα ή φρέσκια μυζήθρα ή, ακόμη, με ξερή μυζήθρα, τριμμένη σε κάθε μερίδα, και φρέσκο ψωμί.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος # 51» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.

Μαντολάτο με σοκολάτα

Μαντολάτο με σοκολάτα
Harahliad via Getty Images/iStockphoto
Μαντολάτο με σοκολάτα

Υλικά

430 γρ. σοκολάτα γάλακτος, λιωμένη σε μπεν μαρί

500 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

350 γρ. μέλι

200 γρ. νερό

130 γρ. γλυκόζη

65 γρ. ασπράδια αυγών - 2 ασπράδια

200 γρ. φουντούκια

225 γρ. φυστίκια Αιγίνης, ανάλατα

ζάχαρη άχνη ή φύλλο λευκό του μαντολάτου

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη. Σε άλλη κατσαρόλα το μέλι. Τις τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά.

Ταυτόχρονα χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.

Όταν η θερμοκρασία του μελιού φτάσει τους 130° C, ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, το προσθέτουμε σιγά σιγά, με συνεχόμενη ροή στη μαρέγκα.

Συνεχίζουμε το χτύπημα και όταν η θερμοκρασία του μείγματος ζάχαρης-νερού-γλυκόζης φτάσει στους 145° C, το προσθέτουμε με τον ίδιο τρόπο στη μαρέγκα.

Συνεχίζουμε το χτύπημα για 15′ περίπου, προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και στο τέλος τα φουντούκια και τα φυστίκια Αιγίνης.

Σε ένα τσέρκι μεγέθους 24x24 εκ. και ύψους 4-5 εκ. πασπαλίζουμε τον πυθμένα με τη ζάχαρη άχνη ή τον καλύπτουμε με φύλλο μαντολάτου. Αδειάζουμε το μείγμα και το πιέζουμε ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια και σκεπάζουμε με ένα ακόμα φύλλο μαντολάτου ή με άχνη.

Αφήνουμε το μαντολάτο να κρυώσει για αρκετές ώρες και το κόβουμε σε μακρόστενα μπαστούνια. Τυλίγουμε κάθε κομμάτι με σελοφάν ή λαδόκολλα.

Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα η Θεϊκή» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.