Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε μπαρμπούνια φούρνου με πράσο και μυρωδικά.
Θα προσθέσουμε σέλινο, λευκό κρασί, κόκκους μαύρου πιπεριού, βούτυρο και χυμό λεμόνι.
Για γλυκό, φρουτοσαλάτα με Vinsanto και αστεροειδή γλυκάνισο με ένα tip έκπληξη για το σερβίρισμα.
Καλή όρεξη.
Μπαρμπούνια φούρνου με πράσο και μυρωδικά
Μερίδες: 6
Προετοιμασία: 30′
Μαγείρεμα: 45′
Υλικά
12 μπαρμπούνια, 1½ - 2 κιλά, καθαρισμένα
2 μεγάλα πράσα, πλυμένα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
4 κλωνάρια σέλινο
60 ml λευκό κρασί
10 κόκκοι μαύρο πιπέρι
½ λεμόνι, χυμό
6 κ.σ. ελαιόλαδο
10 γρ. βούτυρο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και βράζουμε τα κλωνάρια σέλινο για 15′. Μόλις τελειώσει ο χρόνος, πετάμε το σέλινο και κρατάμε το ζουμί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε τα πράσα, τους κόκκους πιπεριού, μισό φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε πού και πού μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε τα υλικά μας μέχρι να αρχίσουν να «ξανθίζουν». Προσθέτουμε το ζουμί από το σέλινο, το κρασί και αφήνουμε να βράσουν για 5′.
Αλατοπιπερώνουμε τα ψάρια και τα βάζουμε σε ταψί που να τα χωράει ίσα-ίσα. Προσθέτουμε το περιεχόμενο από το τηγάνι και ψήνουμε στο φούρνο για 20′.
Στα 18′ προσθέτουμε το λεμόνι και το βούτυρο.
Tip
Χρησιμοποιούμε μεγάλα μπαρμπούνια ή κουτσομούρες. Ακόμη και κατεψυγμένα.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #21» σε συνταγή Ντίνου Κιούση.
Φρουτοσαλάτα με Vinsanto και αστεροειδή γλυκάνισο
Μερίδες: 6
Προετοιμασία: 30′-40′
Υλικά
3 ποτήρια νερού Vinsanto Σαντορίνης (750 ml)
2 ποτήρια νερό, φυσικό χυμό πορτοκάλι
4 κ.σ. ζάχαρη καστανή
12 σύκα, ξερά
12 δαμάσκηνα, ξερά, χωρίς κουκούτσι
1 μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε 6 κομμάτια
2 αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε 4 κομμάτια το καθένα
1 πορτοκάλι, πλυμένο και κομμένο σε 6 ροδέλες
1 ξυλάκι κανέλας
2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πυθμένα ρίχνουμε το Vinsanto, το χυμό πορτοκάλι, την καστανή ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 5′ - 7′.
Προσθέτουμε τα σύκα, τα δαμάσκηνα, την κανέλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο και βράζουμε για 5′ - 6′. Τέλος, προσθέτουμε τα φρέσκα φρούτα και βράζουμε για 15′ - 17′ σε χαμηλή φωτιά.
Αφήνουμε τη φρουτοσαλάτα να κρυώσει και τη σερβίρουμε με το σιρόπι, αφαιρώντας την κανέλα και τον γλυκάνισο.
Tip
Μπορούμε κατά το σερβίρισμα να πασπαλίσουμε με τρίμματα από Μακεδονικό χαλβά με γεύση βανίλια.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #21» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.