Κυριακάτικο τραπέζι: Κρεατόσουπα με τραχανά

Κομπόστα με αχλάδια και ξερά δαμάσκηνα.
rudisill via Getty Images

Μαγειρεύουμε κρεατόσουπα με τραχανά για το κυριακάτικο τραπέζι. Θα προσθέσουμε κρεμμύδι ξερό, πράσο, καρότο, κολοκυθάκι, ντομάτα πελτέ και γλυκάνισο κοπανισμένο.

Πριν τη σερβίρουμε θα πασπαλίσουμε με ψιλοκομμένο σέλινο, ενώ θα γαρνίρουμε ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Για γλυκό επιλέγουμε μια κομπόστα με αχλάδια και ξερά δαμάσκηνα.

Καλή όρεξη.

Κρεατόσουπα με τραχανά

Μερίδες: 4-6

Προετοιμασία: 20′

Μαγείρεμα: 3½ ώρες

Υλικά

1½ κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση με κόκαλο, κομμένο σε μερίδες

2 κρεμμύδια ξερά, μεγάλα, κομμένα σε λεπτά καρέ

1 πράσο, μεγάλο, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος, κομμένο σε ροδέλες

2 καρότα, μεγάλα, κομμένα σε μικρά καρεδάκια

1 κολοκυθάκι, μικρό, κομμένο σε μικρά καρεδάκια

1 σέλινο, κλωνάρι, ψιλοκομμένο

200 γρ. τραχανάς

1 κ.σ. ντομάτα πελτέ

½ κ.γ. γλυκάνισο, κοπανισμένο

100 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χύνουμε το πρώτο νερό και βάζουμε καθαρό στην κατσαρόλα με το κρέας, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα λαχανικών, 100 ml ελαιόλαδο και το γλυκάνισο.

Βάζουμε σε σιγανή φωτιά για 3 ώρες.

Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το τραβάμε με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα. Αδειάζουμε τα λαχανικά με το ζουμί τους στο μπλέντερ-μούλτι και τα πολτοποιούμε.

Ξαναβάζουμε το πολτοποιημένο μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρέας, τον πελτέ και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε για άλλα 10 λεπτά περίπου, προσθέτουμε τον τραχανά και τα υπόλοιπα λαχανικά.

Βράζουμε για 20 λεπτά, ώσπου η σούπα μας να χυλώσει.

Πριν τη σερβίρουμε, ψιλοκόβουμε το σέλινο και πασπαλίζουμε κάθε μερίδα. Γαρνίρουμε με 1 κ.γ. ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο, τεύχος #67» σε συνταγή Κομνηνού Μουφλουζέλη.

Κομπόστα με αχλάδια και δαμάσκηνα

DEA / FOTO THELMA & LOUISE via Getty Images

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 40′

Αναμονή: 1 βράδυ

Υλικά

250 γρ. δαμάσκηνα ξερά, απύρηνα

250 γρ. νερό + 100 γρ. επιπλέον

250 γρ. κόκκινο κρασί, ξηρό

500 γρ. αχλάδια, μικρά, καθαρισμένα και κομμένα στα δύο (καθαρό βάρος)

100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική + 1 κ.σ. ζάχαρη

1 βανίλια, λοβός

½ λεμόνι, χυμός

γιαούρτι στραγγιστό, αγελάδος (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε 250γρ. νερό, το κρασί και τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για μια νύχτα. Την επομένη προσθέτουμε τη 1 κ.σ. ζάχαρη, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε για 2 λεπτά, από όταν αρχίσει ο βρασμός.

Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε τα 100 γρ. ζάχαρη με τα 100 γρ. νερό και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.

Κόβουμε με ένα μαχαίρι τον λοβό βανίλιας κατά μήκος, τον ανοίγουμε και παίρνουμε τα σποράκια. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το λοβό. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 2 λεπτά, από όταν αρχίσει ο βρασμός, προσθέτουμε τα αχλάδια και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου μαλακώσουν, ρίχνοντας προς το τέλος το λεμόνι.

Αποσύρουμε, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε απαλά.

Σερβίρουμε την κομπόστα σε μπολ και να θέλουμε συνοδεύουμε με το γιαούρτι.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο, τεύχος #177» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.