Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και ψήνουμε μπιφτεκάκια στο φούρνο. Τα συνοδεύουμε με πουρέ μελιτζάνας και ωμή σάλτσα ντομάτας.
Θα προσθέσουμε στα μπιφτέκια, μαϊντανό ψιλοκομμένο, ντομάτα τριμμένη και φύλλα ρίγανης. Στον πουρέ μαστιχέλαιο, φρέσκο γάλα. Στην σάλτσα ξύδι μπαλσάμικο και φύλλα φρέσκου βασιλικού.
Καλή όρεξη.
Μπιφτεκάκια με πουρέ μελιτζάνας και ωμή σάλτσα ντομάτας
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 20′
Μαγείρεμα: 30′
Υλικά
για τα μπιφτέκια
700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, από κιλότο ή σπάλα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε πολύ ψιλά καρέ
1 μικρή ντομάτα, τριμμένη
50 ml ελαιόλαδο
3 κ.σ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. φύλλα ρίγανης, ψιλοκομμένα, ή ½ κ.σ. ξερή
1 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
1 χοντρή φέτα ψωμί, χωρίς την κόρα, μουλιασμένη και καλά στυμμένη
1 γεμάτο φλιτζ. τσαγιού τριμμένο πάγο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τον πουρέ μελιτζάνας
4 μελιτζάνες φλάσκες
1 κ.σ. βούτυρο ή 2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. αλεύρι
1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό φρέσκο γάλα
1 σταγόνα μαστιχέλαιο ή 2 κ.σ. μαστιχόνερο (προαιρετικά)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για την σάλτσα
300 γρ. πολτοποιημένες ντομάτες
1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
5 κ.σ. φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
για την σάλτσα
Βάζουμε, όλα τα υλικά της σάλτσας σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
για τα μπιφτέκια
Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε βρέχοντας κάθε τόσο τα χέρια μας με κρύο νερό.
Πλάθουμε 8 μπιφτέκια και τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί.
Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 40′, ώστε τα μπιφτέκια να σφίξουν και να παγώσουν λίγο, για να κάνουν ωραία κρούστα στο ψήσιμο.
για τον πουρέ μελιτζάνας
Προθερμαίνουμε το γκριλ στην υψηλότερη θερμοκρασία.
Με ένα μαχαίρι τρυπάμε τις μελιτζάνες σε 2 - 3 σημεία την καθεμία. Τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στην πιο ψηλή σκάλα για 10′ - 15′, γυρίζοντάς τες συχνά, μέχρι η φλούδα τους να μαυρίσει και να σκάσει.
Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για 2′ - 3′. Ρίχνουμε το γάλα και το μαστιχόνερο (αν βάλουμε) και ανακατεύουμε με το σύρμα, ασταμάτητα, χαμηλώνοντας ελαφρώς τη φωτιά, μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβώλοι. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε έως ότου η μπεσαμέλ δέσει ελαφρώς.
Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Καλύπτουμε την μπεσαμέλ με διάφανη μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη σχηματίσει κρούστα. Αφήνουμε κατά μέρος.
Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το γκριλ, τις αφήνουμε να κρυώσουν για λίγα λεπτά και τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα τους, τη βάζουμε σε ένα ψιλό σουρωτήρι και την ξεπλένουμε κάτω από νερό για να φύγει η «πικρίλα» της.
Προσθέτουμε τη σάρκα της μελιτζάνας στη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μαγειρεύουμε τον πουρέ για περίπου 8′, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει.
για το ψήσιμο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C.
Ψήνουμε τα μπιφτέκια για 20 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία φορά.
Σερβίρουμε τα μπιφτέκια και συνοδεύουμε με τον πουρέ μελιτζάνας και την ωμή σάλτσα ντομάτας σε μπολ.
Tip
Αν βάλουμε το μαστιχέλαιο, το ρίχνουμε λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #53» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.
Σοκολατένιος μπαμπάς με κρέμα passion fruit
Μερίδες: 10, περίπου
Προετοιμασία: 1 ώρα
Αναμονή: 1½ ώρα
Ψήσιμο: 30΄
Υλικά
για τους μπαμπάδες
225 γρ. αλεύρι σκληρό
10 γρ. μαγιά σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
20 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
20 γρ. κακάο
3 αυγά
1 κρόκο αυγού
50 γρ. γάλα
130 γρ. βούτυρο
για το σιρόπι
500 γρ. νερό
250 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
2-3 κομμάτια αστεροειδές γλυκάνισο
3 ξυλάκια κανέλας
2 πορτοκάλια, καθαρισμένα, χωρισμένα στις φετούλες τους
50 γρ. μαύρο ρούμι
για την κρέμα passion fruit
200 γρ. χυμός από passion fruit
80 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
2 αυγά
1 κρόκο αυγού
100 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση
για την κρέμα passion fruit
Ανακατεύουμε με το σύρμα τη ζάχαρη με τα αυγά και τον κρόκο.
Ζεσταίνουμε το χυμό ελαφρώς σε μια κατσαρόλα, τον αδειάζουμε στο μείγμα αυγών και ζάχαρης, ανακατεύουμε και επαναφέρουμε το μείγμα στη φωτιά έως ότου αρχίσει να κοχλάζει.
Η κρέμα πρέπει να έχει δέσει.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά και όταν η θερμοκρασία της πέσει στους 35°-40°C - ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής - προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
για τους μπαπάδες
Λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην κάψει.
Ζεσταίνουμε πολύ λίγο το γάλα και το ανακατεύουμε με τη μαγια, το αλάτι, τη ζάχαρη, τους κρόκους και τα αυγά. Τα αδειάζουμε στο μίξερ μαζί με το αλεύρι και το κακάο και τα χτυπάμε για αρκετή ώρα, ρίχνοντας λίγο λίγο το λιωμένο βούτυρο. Όταν αρχίσει η ζύμη και ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ και να μαζεύεται στο φτερό, τη βάζουμε σε αλευρωμένο σκεύος. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε περίπου για 1 ώρα σε ζεστό περιβάλλον.
Βουτυρώνουμε 10 ατομικές φόρμες και πριν τις αλευρώσουμε, τις βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν, για να μη λασπώσει το αλεύρι. Όταν το ζυμάρι διπλασιαστεί σε όγκο το μοιράζουμε στις 10 φόρμες. Αφήνουμε τις φόρμες για ½ ώρα περίπου σε ζεστό περιβάλλον ώστε να διπλασιαστεί το ζυμάρι σε όγκο.
Ψήνουμε για ½ ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C.
Οι μπαμπάδες είναι έτοιμοι όταν ξεκολλάνε από τη φόρμα.
Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους ξεφορμάρουμε αμέσως. Όταν κρυώσουν, τους τρυπάμε από την κάτω πλευρά με ένα μαχαίρι 5-6 φορές.
για το σιρόπι
Σ’ ένα βαθύ κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ρούμι και τα μυρωδικά και το βάζουμε στη φωτιά.
Μόλις αρχίσει να βράζει, βάζουμε τα μπαμπαδάκια μέσα στο σιρόπι και κλείνουμε τη φωτιά. Με μία κουτάλα αναποδογυρίζουμε τα μπαμπαδάκια 2-3 φορές έτσι ώστε να «πιούν» αρκετό σιρόπι.
Τα βγάζουμε με προσοχή και τα ακουμπάμε σε μία σήτα για να στραγγίξουν.
Μέσα στο σιρόπι που έχει μείνει, ρίχνουμε τα πορτοκάλια.
για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε τα μπαμπαδάκια με λίγο σιρόπι και 2 φετούλες πορτοκαλιού. Γαρνίρουμε με κρέμα από passion fruit στο κέντρο κάθε μπαμπά.
Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα η Θεϊκή» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.