Κυριακάτικο τραπέζι: Πέννες με μύδια, μπύρα και μυρωδικά και τάρτα βερίκοκο

Συνδυασμός από ψιλοκομμένο δεντρολίβανο, θυμάρι, βασιλικό και δυόσμο.
GYRO PHOTOGRAPHY via Getty Images/amana images RF

Ο συνδυασμός θαλασσινών με ζυμαρικά είναι πάντα μία σκέτη απόλαυση.

Επιλέγουμε λοιπόν να μαγειρέψουμε για το Κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας μία συνταγή με πέννες, μύδια, μαζί με μπίρα και μυρωδικά, ενώ θα προσθέσουμε και λίγη πάπρικα για να προσθέσουμε μία ένταση στο πιάτο μας.

Για γλυκό θα σερβίρουμε μια υπέροχη τάρτα με βερίκοκα, στα οποία θα προσθέσουμε και κερασάκι γλυκό.

Καλή όρεξη.

Πέννες με μύδια, μπίρα και μυρωδικά

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Υλικά

500 γρ. πέννες

1/2 κιλό φρέσκα μύδια

1 ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1 φλιτζάνι μπύρα

2 κ.σ. ψιλοκομμένα ανάμεικτα μυρωδικά (δεντρολίβανο, θυμάρι, βασιλικός, δυόσμος)

4 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

3 κ.σ. τυρί κρέμα

λίγη πάπρικα

ελαιόλαδο αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μύδια και τα ξεπλένουμε. Πετάμε όσα είναι ανοιχτά. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε.

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μύδια. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2 - 3 λεπτά και ρίχνουμε την μπίρα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε για 5 - 6 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα μύδια.

Βγάζουμε τα μύδια με μία τρυπητή κουτάλα και βράζουμε την σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 7 - 8 λεπτά. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.

Βράζουμε τις πέννες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τις στραγγίζουμε.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την σάλτσα τις πέννες, τα μύδια και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από Extra Gourmet «36 λαχταριστές μακαρονάδες» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας σε συνταγές του Βαγγέλη Δρίσκα.

Τάρτα με βερίκοκα

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 1 ώρα

Ψήσιμο: 45 λεπτά

Υλικά

για την ζύμη

2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι βούτυρο

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

1 αυγό

1 δόση βανίλια

1/2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

για την γέμιση

1 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα τριμμένη

1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8 βερίκοκα φρέσκα

1/2 φλιτζάνι βούτυρο

16 κερασάκια γλυκό

1 φλιτζάνι ζάχαρη

2 αυγά

1/2 φλιτζάνι γάλα

1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

1/2 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα φιλέ

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το βούτυρο, την ζάχαρη, το αυγό χτυπημένο, την βανίλια και τα ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο λίγο νερό, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή. Την αφήνουμε για 1/2 ώρα.

Αλείφουμε μία φόρμα για τάρτα Νο 24 με βούτυρο. Ανοίγουμε με τον πλάστη την ζύμη και την στρώνουμε στην τάρτα, καλύπτοντας τα πλαϊνά.

Καθαρίζουμε τα βερίκοκα, τα κόβουμε στην μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι την μισή ζάχαρη, δύο κουταλιές νερό και τα ανακατεύουμε. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε τα βερίκοκα, τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο και τα βάζουμε σε μια πιατέλα για να κρυώσουν. Τοποθετούμε σε κάθε βερίκοκο ένα κερασάκι.

Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη. Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, το ξύσμα, το αλεύρι με το μπέικιν, την τριμμένη αμυγδαλόψιχα και το γάλα.

Στρώνουμε τα βερίκοκα στη ζύμη μέχρι να την καλύψουμε. Απλώνουμε το μείγμα πάνω στα βερίκοκα, πασπαλίζουμε με την αμυγδαλόψιχα και ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Αφού κρυώσει η τάρτα την σερβίρουμε.

Tip

Αν δεν είναι η εποχή για φρέσκα βερίκοκα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βερίκοκα σε κονσέρβα. Στην περίπτωση αυτή, δεν χρειάζεται να τα σοτάρουμε.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...πίτες και τάρτες» από τις εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου.