Κυριακάτικο τραπέζι: Πράσα λεμονάτα με σουπιές, αγιορείτικα

Και καλτσόνε σοκολάτας.
Φωτογραφία αρχείου
Zhanna Danilova via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε πράσα λεμονάτα με σουπιές, αγιορείτικα.

Θα προσθέσουμε σκορδάκι, σέλινο, κόκκους μαύρο πιπέρι, χυμό λεμόνι, ρύζι γλασέ και ξερή ρίγανη.

Για γλυκό, καλτσόνε σοκολάτας.

Καλή όρεξη.

Πράσα λεμονάτα με σουπιές, αγιορείτικα

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 30′

Μαγείρεμα: 1 ώρα

Υλικά

1 κιλό πράσα, σε λοξές φέτες των 4 εκ.

1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια

3 φύλλα δάφνης

5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

½ μάτσο σέλινο, ψιλοκομμένο

4-5 κόκκοι μαύρο πιπέρι

100 γρ. ρύζι γλασέ

1 κ.γ. γλυκού ξερή ρίγανη

1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

150 ml χυμός λεμονιού

½ μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος

200 ml ελαιόλαδο

αλάτι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα πράσα και νερό τόσο που μόλις να τα καλύπτει.

Ζεσταίνουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 50 ml από το ελαιόλαδο και τα μαγειρεύουμε για περίπου 15′ ή μέχρι να αρχίσουν τα πράσα να μαλακώνουν, προσθέτοντας λίγο νερό (που μόλις να τα καλύπτει), κάθε φορά που βλέπουμε να απορροφάται, για να μη στεγνώσουν και κολλήσουν.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις σουπιές, τις δάφνες, το σκόρδο, το σέλινο, τους κόκκους πιπέρι και το υπόλοιπο λάδι, σείουμε την κατσαρόλα για να ανακατευτούν ήπια τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15′.

Ρίχνουμε το ρύζι και αλάτι, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να πάρουν βράση.

Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, ρίχνουμε τη ρίγανη και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σείουμε ξανά την κατσαρόλα και τη σκεπάζουμε με το καπάκι της.

Σιγομαγειρεύουμε για άλλα 15′ ή μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές, σείοντάς την σε τακτά διαστήματα για να μην κολλήσει το φαγητό.

Βάζουμε τον χυμό λεμονιού, μαγειρεύουμε για άλλα 2′ και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε και τον μαϊντανό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη για 10′, για να απορροφήσει το ρύζι τους υδρατμούς του.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #230» σε συνταγή Πατέρα Ιωσήφ της Μονής Βατοπαιδίου.

Καλτσόνε σοκολάτας

Καλτσόνε σοκολάτας
Winston Gambatto via Getty Images
Καλτσόνε σοκολάτας

Μερίδες - κομμάτια: 4-6

Προετοιμασία: 10′

Ψήσιμο: 20′

Υλικά

1 έτοιμη ζύμη για πίτσα

100-125 γρ. κουβερτούρα της αρεσκείας μας (μπίτερ, γάλακτος ή λευκή)

3 κ.γ. βούτυρο

λίγη άχνη, για πασπάλισμα

λίγο κακάο, για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, στον αέρα.

Στη συνέχεια, στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου. Ξεδιπλώνουμε τη ζύμη πάνω στη λαδόκολλα. Την κόβουμε στρογγυλή χρησιμοποιώντας σαν οδηγό ένα αναποδογυρισμένο μεγάλο και ρηχό πιάτο.

Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Την σκορπίζουμε στην επιφάνεια της ζύμης (όχι μέχρι τις άκρες για να μην χυθεί κατά το ψήσιμο). Ρίχνουμε από πάνω και το βούτυρο προσπαθώντας να πάει παντού.

Διπλώνουμε τη ζύμη σε μισοφέγγαρο. Την πατάμε στις άκρες για να κλείσει καλά.

Ψήνουμε την καλτσόνε στον προθερμασμένο φούρνο για 15′-20′, μέχρι να ροδίσει.

Κόβουμε, την καλτσόνε σοκολάτας, σε κομμάτια και σερβίρουμε. Αναμειγνύουμε λίγη άχνη με λίγο κακάο και πασπαλίζουμε.

Tip

Μπορούμε να κάνουμε και μίνι καλτσόνε κόβοντας τη ζύμη με οδηγό ένα πιάτο του γλυκού.

Αναδημοσίευση από «Ζάχαρη & Αλεύρι - τεύχος #15» σε συνταγή Μαρίας Αργύρη.