
Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε ψαρονέφρι με φινόκιο και ταλιατέλες.
Θα προσθέσουμε κρεμμύδια ξερά σε χοντρές ροδέλες, λίγο ουίσκι, ξύδι βαλσαμικό, ζάχαρη και ψιλοκομμένο μαϊντανό για το πασπάλισμα στο σερβίρισμα.
Για γλυκό, φλαν γιαουρτιού με μαρμελάδα.
Καλή όρεξη.
Ψαρονέφρι με φινόκιο και ταλιατέλες
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 15′
Μαγείρεμα: 30′
Υλικά
500 γρ. ταλιατέλες ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
300 γρ. ψαρονέφρι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες (κόβεται καλύτερα αν είναι μισοπαγωμένο)
2 μεσαίου μεγέθους φινόκιο, κομμένα σε μεγάλους κύβους
½ φλιτζ. τσαγιού ουίσκι
1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
1 κ.γ. ζάχαρη
½ ματσάκι μαϊντανό, τα φυλλαράκια μόνο, ψιλοκομμένα
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε τις κρεμμυδοροδέλες πολύ καλά σε κρύο νερό και τις ζεματίζουμε για 1′ σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) ή σε μια κατσαρόλα.
Τις πασπαλίζουμε με πιπέρι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε το ουίσκι και το βαλσαμικό ξίδι και τις ψήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10′ ή μέχρι να καραμελώσουν. Με μια τρυπητή κουτάλα τις βγάζουμε σε ένα πιάτο.
Καθαρίζουμε το τηγάνι και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
Σοτάρουμε τις φέτες του κρέατος λίγες λίγες (γιατί αν τις βάλουμε όλες μαζί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και του σκεύους και θα βράσουν μέσα στα υγρά τους αντί να ψηθούν) για 1′– 2′ από κάθε πλευρά.
Βγάζουμε και το κρέας σε ένα πιάτο και ρίχνουμε το φινόκιο, το οποίο σοτάρουμε στο λάδι που ψήσαμε το κρέας για 3′– 4′, ανακατεύοντας συνέχεια. Στη συνέχεια, ρίχνουμε 1/3 φλιτζανιού νερό και μαγειρεύουμε το φινόκιο μέχρι να μαλακώσει κάπως αλλά όχι τελείως, για περίπου 5′.
Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για όση αναγράφεται στη συσκευασία τους. Καλύτερα να τα βάλουμε να βράσουν όταν τελειώσουμε το σοτάρισμα του κρέατος, για να είναι έτοιμα όταν τα χρειαστούμε.
Μόλις γίνουν τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο σκεύος με το φινόκιο.
Ανακατεύουμε καλά να λαδωθούν και προσθέτουμε το κρέας και τα κρεμμύδια. Κάνουμε ένα τελευταίο προσεχτικό ανακάτεμα και σερβίρουμε, πασπαλίζοντας κάθε μερίδα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Tip
Αν δεν μας αρέσει το ουίσκι χρησιμοποιούμε λευκό κρασί – με διαφορετικά το καθένα αποτελέσματα.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #25».
Φλαν γιαουρτιού με μαρμελάδα

Μερίδες: 8
Προετοιμασία: 10′
Ψήσιμο: 40′
Υλικά - για φόρμα 20 εκ.
3 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό (600 γρ.)
465 γρ. ζαχαρούχο γάλα
50 γρ. κορν φλάουρ
λίγο λάδι για τη φόρμα
250 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165°C, στον αέρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ζαχαρούχο γάλα. Κοσκινίζουμε μέσα εκεί το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε, προσέχοντας να μη δημιουργηθούν σβόλοι.
Λαδώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ. (προτιμότερο με αποσπώμενο πάτο), αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 40′ ή μέχρι τα πλαϊνά να πάρουν καφετί χρώμα και να ξεκολλήσουν ελαφρά από τη φόρμα.
Το κέντρο πρέπει να παραμένει ελαφρώς τρεμουλιαστό.
Αφήνουμε το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ιδανικά το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά, ώστε να μπορούμε να το κόψουμε και να το σερβίρουμε σε κομμάτια, χωρίς να διαλυθεί.
Συνοδεύουμε με μαρμελάδα.
Tip
Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα αντί για το απλό ζαχαρούχο, που θα δώσει γεύση καραμέλας στη φλαν μας. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν ωραίο να προσθέταμε και 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι στο μείγμα.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #210», σε συνταγή Κατερίνας Λίβα.