Κυριακάτικο τραπέζι: Ψητά μπαρμπουνάκια με δεντρολίβανο και πουρέ κολοκυθιού και πατάτας

Και σοροπιαστά ρολά με γλυκό του κουταλιού νεράτζι και πορτοκάλι.
Triglie alla livornese, Red mullet in tomato sauce, Livorno, Leghorn style, Italy
Nico Tondini via Getty Images
Triglie alla livornese, Red mullet in tomato sauce, Livorno, Leghorn style, Italy

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας για ψαράκι τηγανητό.

Θα μαγειρέψουμε για κυρίως πιάτο μια γκουρμέ συνταγή με μπαρμπουνάκια τα οποία έχουμε μαρινάρει σε ελαιόλαδο με δεντρολίβανο και θα απολαύσουμε με δύο ειδών πουρέδες. Κολοκύθι με φασκόμηλο και πατάτα με ελιές. Θα τα συνοδεύσουμε με ντοματούλα, ανθό κολοκυθιού σε κουρκούτι ρυζάλευρου ενώ θα αρωματίσουμε το πιάτο μας με ένα κλαράκι δεντρολίβανο.

Για επιδόρπιο δοκιμάζουμε ανδριώτικα σοροπιαστά ρολά με γλυκό του κουταλιού νεράτζι και πορτοκάλι παρέα με αμυγδαλόψιχα.

Καλή όρεξη

Ψητά μπαρμπουνάκια με δεντρολίβανο και πουρέ κολοκυθιού και πατάτας

Υλικά

4 μπαρμπουνάκια φιλεταρισμένα

200 γρ. πατάτες

300 γρ. κολοκυθάκια μικρά

2 κολοκυθοναθούς

30 γρ. ελιές μαύρες ψιλοκομμένες

2 μεγάλες ντομάτες

ξύσμα λεμονιού

3 κλαδάκια δεντρολίβανο φρέσκο

3 φυλλαράκια φασκόμηλο

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο αρωματισμένο σε δεντρολίβανο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μπαρμπουνάκια και τα φιλετάρουμε στα δύο. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα μαρινάρουμε για 6 ώρες στο ψυγείο μέσα στο ελαιόλαδο.

Βάζουμε για 1 λεπτό τις ντομάτες σε ζεστό νερό, τις ξεφλουδίζουμε, τις ξεσποριάζουμε και τις κόβουμε σε κύβους.

Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε, τις σπάμε με το πιρούνι σε πουρέ και τις αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε τον πουρέ με ελάχιστο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις ελιές.

Βράζουμε τα κολοκυθάκια, τα ψιλοκόβουμε και τα αλατοπιπερώνουμε. Τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος με ελάχιστο ελαιόλαδο και ένα φυλλαράκι φασκόμηλο και τα περνάμε στην φωτιά μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους.

Ανοίγουμε σε σχήμα βεντάλιας τον ανθό κολοκυθιού, τον περνάμε από απαλό κουρκούτι ρυζάλευρου αραιωμένο με νερό και τον τηγανίζουμε.

Ζεσταίνουμε το τεφάλ με τρεις σταγόνες ελαιόλαδο και ψήνουμε τα φιλέτα μπαρμπουνιού για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, διατηρώντας τραγανή την πέτσα και ζουμερή την σάρκα.

Τοποθετούμε τα μπαρμπουνάκια στην μια πλευρά του πιάτου και γαρνίρουμε με κομματάκια ντομάτας. Βάζουμε στο επάνω μέρος του πιάτου εναλλάξ σε κένελ τους πουρέδες.

Πασπαλίζουμε το πιάτο με σταγόνες αρωματισμένου ελαιολάδου και γαρνίρουμε με ένα κλαράκι δεντρολίβανο και ανθό κολοκυθιού.

Tip

Η συνταγή είναι για δύο άτομα, οπότε για περισσότερους συνδαιτυμόνες, αυξάνουμε τα υλικά μας ανάλογα.

Αναδημοσίευση από «Κουζίνα με νοστιμιές από τον Ηλία Μαμαλάκη».

Σοροπιαστά ρολά με γλυκό του κουταλιού

Getty

Υλικά

1/2 κιλό φύλλα κρούστας

3 φλιτζάνια αμυγδαλόψυχα τριμμένη

1 φλιτζάνι γλυκό νεράτζι

1 φλιτζάνι γλυκό πορτοκάλι

βούτυρο λιωμένο για το άλειμα των φύλλων

για το σιρόπι

3 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική

3 1/2 φλιτζάνια νερό

1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μία λεκάνη την αμυγδαλόψυχα. Στραγγίζουμε το γλυκό νεράτζι, το πορτοκάλι, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στην λεκάνη.

Απλώνουμε τα φύλλα και τα κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 12 εκατοστών. Αλείφουμε μια λωρίδα με βούτυρο, βάζουμε μια κουταλιά από το μείγμα, διπλώνουμε προς τα μέσα τις δύο άκρες και τυλίγουμε σε ρολό. Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο, τοποθετούμε το ρολό και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες λωρίδες.

Ψήνουμε τα ρολά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Βράζουμε σε κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη για 8 λεπτά. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και βουτάμε δύο - δύο τα ρολά στο σιρόπι. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν.

Τα σερβίρουμε σε πιατέλα.

Αναδημοσίευση από «Ελληνικές Γεύσεις - Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα», εκδόσεις Φυτράκη, σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου και συνταγή Μαργαρίτας Δαμπάση