Κυριακάτικο τραπέζι: Σαρδέλες «τσερμούλα» στην σχάρα και μους ρικότα με ξερά σύκα

Σερβίρουμε με καυτερές πιπεριές και σαλάτα από φρέσκα ψιλοκομμένα λαχανικά.
"""Viel, Pierre Louis""" via Getty Images

Στο κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας μαγειρεύουμε καταπληκτικές συνταγές από δύο ηπείρους.

Για κυρίως θα ετοιμάσουμε ψητές σαρδέλες που θα τις μαρινάρουμε πρώτα σε τσερμούλα (chermoula). Πρόκειται για μια Μαροκινή-Βορειοαφρικάνικη πικάντικη και λίγο καυτερή σάλτσα, με υλικά όπως κόλιαντρο, γλυκιά πάπρικα, τζίντζερ, πιπεριές τσίλι και κύμινο.

Για γλυκό πεταγόμαστε στην γειτονική Ιταλία και προσφέρουμε, μους ρικότα με ξερά σύκα.

Καλή όρεξη.

Ψητές σαρδέλες «τσερμούλα»

Μερίδες: 4

Υλικά

1 κιλό σαρδέλες

για την μαρινάδα

4 κ.σ. σπόροι κύμινο

1 κ.σ. σπόροι κόλιαντρου

1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά

2 κ.σ. τριμμένο τζίντζερ

2 πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες

χυμός από 2 λεμόνια

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. πιπέρι

1 κ.γ. αλάτι

για το σερβίρισμα

καυτερές πιπεριές και ψιλοκομμένα λαχανικά

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις σαρδέλες από τα λέπια και τα εντόσθια και τις ξεπλένουμε. Τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

για την μαρινάδα:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα μπαχαρικά, τις πιπεριές, τον χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε με το μείγμα τις σαρδέλες και τις αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.

Ψήνουμε τις σαρδέλες στην σχάρα ή στο γκριλ και τις σερβίρουμε με καυτερές πιπεριές και σαλάτα ανάμεικτων φρέσκων λαχανικών της αρεσκείας μας.

Αναδημοσίευση από «Extra Gourmet...Νόστιμα και light» σε συνταγές Βαγγέλη Δρίσκα.

Μους ρικότα με ξερά σύκα

Westend61 via Getty Images

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Αναμονή 3-4 ώρες

Υλικά

για την μους

250 γρ. τυρί ρικότα, σε θερμοκρασία δωματίου

3 φύλλα ζελατίνης (συνολικό βάρος 5 γρ.)

250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή, σαν γιαούρτι

40 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

για τα σύκα

300 γρ. ξερά σύκα, κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα

150 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

500 γρ. νερό

5 κομμάτια φλούδα από εσπεριδοειδή

Εκτέλεση

για την μους

Σε ένα μπολάκι με λίγο κρύο νερό μουλιάζουμε τις ζελατίνες για μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα την ζάχαρη με την μισή ποσότητα τυριού. Βγάζουμε και στύβουμε τις ζελατίνες από το νερό, τις λιώνουμε σε ένα φλιτζανάκι του καφέ με ζεστό νερό και τις αδειάζουμε στο μείγμα του τυριού.

Ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο τυρί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Ρίχνουμε και την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.

Σε μία φόρμα ή σε μικρά ατομικά μπολάκια τοποθετούμε από ένα κομμάτι τουλουπάνι και αδειάζουμε την κρέμα. Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες, μέχρι η μους να σταθεροποιηθεί.

για τα σύκα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη με το νερό σε δυνατή φωτιά και όταν αρχίσει να βράζει και η ζάχαρη να διαλυθεί, ρίχνουμε τα σύκα μαζί με τις φλούδες.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα πυκνό σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει.

για το σερβίρισμα

Βγάζουμε την μους από το ψυγείο και ξεφορμάρουμε τραβώντας το τουλουπάνι. Συνοδεύουμε με τα σύκα και λίγο από το σιρόπι τους.

Tip

Μπορούμε επίσης να φορμάρουμε τη μους σε ένα μπολ και αφού κρυώσει να την σερβίρουμε, παίρνοντας απλώς κουταλιά κουταλιά και μοιράζοντας την σε μπολ σερβιρίσματος.

Αναδημοσίευση από «γλυκές αλχημείες..καλοκαίρι στο Αμάλφι» τεύχος 51, σε συνταγές Στέλιου Παρλιάρου.