Κυριακάτικο τραπέζι: Ψητός χοιρινός λαιμός με μυρωδικά και ένας γλυκός πειρασμός σε ποτήρι

Ελληνικό τραπέζι μια λαχταριστή συνταγή κι ένα γλυκό που ξεχειλίζει...

Καιρό είχαμε να μαγειρέψουμε χοιρινό στο φούρνο, δεν νομίζετε; Εμένα πάντως μου έλειψε το συγκεκριμένο φαγητό. Σχωρνάτε με, αλλά το είχα στο μυαλό μου πολύ τελευταία και τώρα που βρήκα την ευκαιρία, δεν θα την αφήσω να πάει χαμένη.

Την Κυριακή στρώνουμε τραπέζι βέρο Ελληνικό, αφού θα «γευτούμε τον πιο τέλειο, μαλακό, τρυφερό, ζουμερό χορινό λαιμό», όπως λέει και η μαγείρισσα για την συνταγή της, ενώ για γλυκό, μας περιμένει ένας πειρασμός στο ποτήρι, όλο κρέμα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα.

Καλή όρεξη.

Ψητός χοιρινός λαιμός με μυρωδικά

Μερίδες: 8 - 10

Προετοιμασία: 60 λεπτά

Μαγείρεμα: 2 ώρες και 5 λεπτά

Υλικά

2500 gr. χοιρινό λαιμό

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

2 κλωναράκια φασκόμηλο φρέσκο

2 κλωναράκια δενδρολίβανο

1 κουταλιά της σούπας θυμάρι ξερό

1 κουταλιά της σούπας μείγμα μπαχαρικών για κρέας

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο, ροζ, πράσινο

Χοντρό αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.

Πλένουμε και στεγνώνουμε με χαρτί το κρέας.

Βάζουμε ένα τηγάνι ή μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο να κάψει πάρα πολύ καλά.

Ρίχνουμε το βούτυρο στο σκεύος και σωτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά, το κρέας, μέχρι να κάνει κρούστα, από όλες τις πλευρές.

Κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου στην μέση.

Με ένα μαχαιράκι κάνουμε εγκοπές σε διάφορα σημεία στο κρέας και βάζουμε μέσα τις σκελίδες του σκόρδου, τις οποίες έχουμε μουσκέψει και βουτήξει σε αλάτι.

Πασπαλίζουμε το κρέας με το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μείγμα μπαχαρικών και το θυμάρι.

Χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι σπάγκο και δένουμε τα μυρωδικά πάνω στο κρέας.

Θα βάλουμε το ένα κλωναράκι δενδρολίβανου και φασκόμηλου από την πάνω πλευρά και το άλλο από την κάτω.

Δένουμε το κρέας σαν δέμα.

Τοποθετούμε στην σχάρα του φούρνου, ένα ταψί με νερό και 2 κλωναράκια φασκόμηλο.

Ακουμπάμε το κρέας σε σχάρα ψησίματος και κατόπιν την τοποθετούμε πάνω από το ταψί.

Ξεκινάμε να ψήνουμε το κρέας στους 220°C Κελσίου, για 30 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C Κελσίου και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.

Ελέγχουμε με θερμόμετρο ή με ένα μαχαιράκι, αν έχει ψηθεί το κρέας με βάση την επιλογή μας.

Βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο και αφήνουμε 30 λεπτά να σταθεί.

Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε το ψητό μας με πατάτες ή λαχανικά.

Αναδημοσίευση από HuffPost Greece και FunkyCook

Κρέμα με φρούτα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα

Υλικά

κρέμα βανίλιας

κρέμα σοκολάτας,

μαρμελάδα φράουλας,

καραμελωμένους ξηρούς καρπούς

μπισκότα αμυγδάλου

φρέσκιες φράουλες

για την κρέμα βανίλιας

70 γρ κορν φλάουρ

600 γρ. γάλα

130 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρες λιπαρών

130 γρ. ζάχαρη άχνη

μισή πρέζα αλάτι

4 κρόκους αβγών

1 βανιλέτο ή 3 κάψουλες άρωμα βανίλιας

2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό

για την κρέμα σοκολάτας

200 γρ. κουβερτούρα κλασική (πάνω από 43 % κακάο)

100 ml κρέμα γάλακτος από φρέσκο αγελαδινό γάλα με 35% λιπαρά

1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό

1 1/2 κ.σ. ζάχαρη άχνη

1 κάψουλα άρωμα βανίλιας

Εκτέλεση

για την κρέμα γάλακτος

Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κορν φλουρ, τη βανίλια, το αλάτι και τους κρόκους.

Ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη ώστε να γίνει ένα λείο μείγμα.

Προσθέτουμε το γάλα το οποίο τα έχουμε ζεστάνει (να είναι χλιαρό, όχι καυτό) και ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε εστία χαμηλής έντασης και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με γρήγορες κυκλικές κινήσεις, ξύνοντας τον πάτο ώστε να μην μας κολλήσει η κρέμα.

Όταν το μείγμα βαρύνει – πήξει, το αφαιρούμε από την εστία.

Προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος (να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προσοχή, όχι απευθείας από το ψυγείο).

Ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει η κρέμα μας λεία και λαχταριστή.

Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα γυάλινο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη η οποία φροντίζουμε να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας. Έτσι η κρέμα δεν θα πιάσει πέτσα.

Βάζουμε την κρέμα στην συντήρηση για να κρυώσει.

Αφού κρυώσει καλά την ανακατεύουμε να γίνει πάλι λεία και απαλή και την μεταφέρουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής για το στήσιμο του γλυκού.

για την κρέμα σοκολάτας

Σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε το βούτυρο με την σοκολάτα.

Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το άρωμα βανίλιας.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος (σε θερμοκρασία δωματίου).

Ανακατεύουμε καλά να γίνει η σοκολάτα λεία και γυαλιστερή.

για το στήσιμο

Σε ένα ποτήρι της επιλογή μας βάζουμε στον πάτο μια στρώση κρέμα βανίλιας αποπάνω λίγη μαρμελάδα φράουλα, πασπαλίζουμε με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και τρίμμα από μπισκότο αμυγδάλου.

Καλύπτουμε με λίγη κρέμα βανίλιας και τοποθετούμε περιμετρικά στο ποτήρι λεπτοκομμένες φέτες φράουλας.

Γεμίζουμε με κρέμα μέχρι πάνω από τις φράουλες.

Τελειώνουμε ξεχειλίζοντας το ποτήρι με κρέμα σοκολάτας.

Διακοσμούμε με ολόκληρες φράουλες, ξηρούς καρπούς και κομματάκια μπισκότου.

Αναδημοσίευση από HuffPost Greece και MagiaCook