Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας με αγαπημένο πιάτο με ζυμαρικά και πιο συγκεκριμένα, ραβιόλι.
Έτσι λοιπόν μαγειρεύουμε μια πολύ εύκολη συνταγή, με σάλτσα αντζούγιας. Στα υλικά μας θα προσθέσουμε, παρμεζάνα, κουκουνάρι, ξερό βασιλικό, φρέσκο μαϊντανό και λευκό κρασί.
Για γλυκό θα ετοιμάσουμε ένα υπέροχο προφιτερόλ. Σουδάκια γεμιστά με ελαφριά κρέμα ή σως σοκολάτας.
Καλή όρεξη.
Ραβιόλια με τυρί και σάλτσα αντζούγιας
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 15 λεπτά
Υλικά
500 γρ. ραβιόλια με τυρί
12 φιλετάκια αντζούγιας σε λάδι
4 κ.σ. κουκουνάρι
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι παρμεζάνα
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.γ. ξερό βασιλικό
1/4 του φλιτζανιού λευκό κρασί
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ραβιόλια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τον χρόνο που προτείνεται στην συσκευασία και τα στραγγίζουμε.
Στραγγίζουμε τα φιλετάκια αντζούγιας από το λάδι τους. Βάζουμε 8 από αυτά στο μούλτι μαζί με το σκόρδο, 2 κ.σ. κουκουνάρι, το λευκό κρασί, μισό φλιτζάνι παρμεζάνα, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο. Τα πολτοποιούμε και αδειάζουμε το μείγμα στο τηγάνι.
Το βάζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, ρίχνουμε τα βρασμένα ραβιόλια και ανακατεύουμε.
Ψιλοκόβουμε τα φιλέτα της αντζούγιας που περίσσεψαν. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα ραβιόλια, προσθέτουμε το υπόλοιπο κουκουνάρι, τον βασιλικό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Αναδημοσίευση από «Extra Gourmet - 36 λαχταριστές μακαρονάδες» σε συνταγές Βαγγέλη Δρίσκα.
Σουδάκια γεμιστά με ελαφριά κρέμα και σως σοκολάτας
Μερίδες: 12
Υλικά
για τα σουδάκια
125 γρ. γάλα
125 γρ. νερό
110 γρ. βούτυρο
5 γρ. αλάτι (1 πρέζα)
5 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (1 πρέζα)
140 γρ. αλεύρι
5 αυγά
για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
1/2 λίτρο γάλα
100 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
60 γρ. αλεύρι
2 αυγά ολόκληρα
20 γρ. βούτυρο (1 κομματάκι)
λίγη βανίλια
200 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη ελαφρά ώστε να πάρει παχύρευστη μορφή
για την σως
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
250 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες
80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση
για τα σουδάκια
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και την ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να βράζουν ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 3 λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε από την φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα σκεύος και το σκεπάζουμε με μία πετσέτα, για να μην ξεραθεί, μέχρι να κρυώσει.
Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Με το ανταλλακτικό που λέγεται «φτερό», όχι με το σύρμα, χτυπάμε ένα-ένα τα αυγά μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακιά ζύμη.
Στην λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε βουτυρώσει, τοποθετούμε τα σου που κόβουμε από αυτή την ζύμη με κορνέ ή με δύο κουταλάκια (σε διάμετρο 2-2,5 εκ.).
Ψήνουμε στους 220 βαθμούς σε προσθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο. Όταν φουσκώσουν και πάρουν χρυσαφί χρώμα τα βγάζουμε από τον φούρνο.
για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ σκεύος μαζί με την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας έως ότου το μείγμα γίνει ένας χυλός.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και πριν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε την μισή ποσότητα μέσα στο χυλό. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο υπόλοιπο γάλα που έχουμε στην φωτιά.
Ανακατεύουμε γρήγορα και μόλις η κρέμα αρχίσει να δένει και να βράζει, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την βανίλια. Όταν κρυώσει η κρέμα την ανακατεύουμε για να μαλακώσει και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας ελαφρά.
Με αυτή γεμίζουμε τα σουδάκια και τα αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο ενώ ετοιμάζουμε την σως.
για την σως
Βράζουμε το γάλα και ρίχνουμε την λιωμένη σοκολάτα. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να κρυώσει ομοιόμορφα και να σχηματιστεί μία παχύρρευστη σως.
Με αυτή σερβίρουμε τα σουδάκια.
Tip
Όταν σερβίρουμε το γλυκό, την ίδια στιγμή περιχύνουμε με την σως και αν η σως παγώσει την λιώνουμε σε μπεν-μαρί.
Τα σου με τη κρέμα διατηρούνται 2-3 ημέρες και η σως 5 ημέρες.
Αναδημοσίευση από το βιβλίο «Σοκολάτα» του Στέλιου Παρλιάρου, εκδόσεις Ι.Σιδέρης.