![Ρεβίθια με μοσχαράκι και κόκκινη σάλτσα](https://img.huffingtonpost.com/asset/67a5fe3c1600002600aff278.jpeg?cache=IA6NgT9MuE&ops=crop_634_0_4253_3236%2Cscalefit_720_noupscale)
Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε ρεβίθια με μοσχαράκι και κόκκινη σάλτσα.
Θα προσθέσουμε κρεμμύδι ξερό, τριμμένο, πιπεριά Φλωρίνης, λεπτοκομμένη και πιπεριά καυτερή. Συνοδεύουμε με άσπρο ρύζι. Και ένα tip έκπληξη αν περισσέψουν μερίδες.
Για γλυκό, πανακότα με γάλα καρύδας και σως από μέλι. Γίνεται και σοκολατένια.
Καλή όρεξη.
Ρεβίθια με μοσχαράκι και κόκκινη σάλτσα
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 20′
Μαγείρεμα: 1 ώρα, τουλάχιστον
Υλικά
300 γρ. ρεβίθια, αποφλοιωμένα
1 κιλό μοσχαράκι ποντίκι ή ελιά κομμένο σε μερίδες
200 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα
1 κρεμμύδι ξερό, μέτριο, τριμμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης, λεπτοκομμένη
1 μικρή πιπεριά καυτερή
100 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε τα ρεβίθια. Τ αφήνουμε για 5′ να βράσουν και τα σουρώνουμε.
Βάζουμε το κρέας σε άλλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι μέχρι να σωθούν τα υγρά του - ανακατεύουμε τακτικά για να μη μας κολλήσει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε.
Ρίχνουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, την πιπεριά Φλωρίνης, την μικρή καυτερή πιπεριά και περίπου 600 γρ. ζεστό νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να βράσει μέχρι να αρχίσει να μαλακώσει. Μόλις το κρέας μαλακώσει προσθέτουμε τα ρεβίθια και αν έχει εξατμιστεί το νερό, συμπληρώνουμε.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νερό καθώς το φαητό πρέπει να είναι χυλωμένο.
Το σερβίρουμε ζεστό. Συνοδεύουμε με άσπρο ρύζι.
Tip
Αν περισσέψουν μερίδες μπορούμε να κόψουμε το μοσχάρι σε μικρά κομμάτια και να φτιάξουμε πουγκάκια από παραδοσιακό φύλλο. Κόβουμε το φύλλο στα 4 και σε κάθε κομμάτι βάζουμε λίγο κρέας, λίγα ρεβίθια και λίγο θυμάρι.
Δένουμε τις τέσσερις άκρες του φύλλου με το μαλακό κοτσανάκι του μαϊντανού δημιουργώντας μικρά πουγκάκια. Τα τηγανίζουμε σε βαθύ κατσαρολάκι με καλαμποκέλαιο.
Τα σερβίρουμε με γιαούρτι χτυπημένο με κοκινοπίπερο.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #22» σε συνταγή Νίκης Χρυσανθίδου.
Πανακότα με γάλα καρύδας και σως από μέλι
![Πανακότα με γάλα καρύδας και σως από μέλι.](https://img.huffingtonpost.com/asset/67a600291600001500637136.jpeg?ops=crop_26_940_1974_1704%2Cscalefit_720_noupscale)
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 12′-15′
Πάγωμα: 3-4 ώρες
Υλικά
για την πανακότα
600 γρ. γάλα καρύδας
60 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
2 φύλλα ζελατίνης, 10 γρ.
για τη σως
150 γρ, μέλι
50 γρ. νερό
Εκτέλεση
για την πανακότα
Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό έως ότου μαλακώσουν.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα καρύδας με τη ζάχαρη και την τοποθετούμε στην φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας που έχουμε στραγγίξει από το νερό.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, ανακατεύοντας σταδιακά και το αδειάζουμε στα φορμάκια. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον.
Ξεφορμάρουμε την πανακότα βουτώντας τα μπολάκια σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε με τη σως.
για τη σως
Ζεσταίνουμε ελαφρώς το νερό, το αδειάζουμε μέσα στο μέλι και ανακατεύουμε.
Tip
Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε την πανακότα σοκολατένια προσθέτοντας στην κρέμα, μόλις την κατεβάσουμε από τη φωτιά, 120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί και ανακατεύοντας έως ότου ομογενοποιηθεί. (Κατά προτίμηση με μπλέντερ χειρός).
Όταν ξεφορμάρουμε την πανακότα, στο πάνω μέρος της η κρέμα είναι πιο διάφανη. Αν δεν μας αρέσει αυτό, όταν η κρέμα της πανακότας είναι έτοιμη και προτού την αδειάσουμε στα φορμάκια, τη χτυπάμε με μπλέντερ χειρός.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #11» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.