Η σεφ Ντίνα Νικολάου στρώνει για την HuffPost, το Κυριακάτικο Τραπέζι αυτής της εβδομάδας.
Τρεις συνταγές που μας κάνουν να θέλουμε να ξημερώσει Κυριακή και να στρωθούμε γύρω από το τραπέζι για να γευθούμε πιάτα που θα τσιγκλίσουν τον ουρανίσκο μας.
Το μενού μας περιλαμβάνει μία σαλάτα με σγουρό μαρούλι βαλεριάνα και λεμονάτο ντρέσινγκ για αρχή, ένα κοτόπουλο γεμιστό με σπανάκι και γραβιέρα σε γλυκόξυνη σάλτσα για κυρίως πιάτο, και τέλος «la piece de resistance», τούρτα παγωτό γιαούρτι με γλυκό κουταλιού νεκταρίνι.
Σαλάτα με σγουρό μαρούλι βαλεριάνα και λεμονάτο ντρέσινγκ
Προετοιμασία: 30΄
Mερίδες: 4
ΥΛΙΚΑ
2 μικρά σγουρά μαρούλια, πράσινα ή σκουροκόκκινα, χωρισμένα στα φύλλα τους, πλυμένα, στραγγισμένα και χονδροκομμένα
600 γρ. βαλεριάνα, πλυμένη και καλά στραγγισμένη
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες
½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα κοτσάνια)
λίγο αλάτι
Για το ντρέσινγκ
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
2 εκ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ (αποφεύγουμε το ξερό γιατί δεν έχει δυνατό άρωμα), ξεφλουδισμένη και τριμμένη
ξύσμα από ½ ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα μαρούλια, την βαλεριάνα, το ξερό κρεμμύδι και τον άνηθο και αλατίζουμε ελαφρώς.
Ντρέσινγκ: Βάζουμε στο μούλτι όλα τα υλικά και τα πολτοποιούμε καλά.
Περιχύνουμε την σαλάτα με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε αμέσως.
Κοτόπουλο γεμιστό με σπανάκι και γραβιέρα σε γλυκόξυνη σάλτσα
Προετοιμασία: 20´
Μαγείρεμα: 30´
2 μερίδες
Υλικά
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
250 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας σκόρδο, ψιλοκομμένο
100 γρ. γραβιέρα Κρήτης, κομμένη σε μικρούς κύβους
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας κρέμα σκόρδου
1 φλιτζ. τσαγιού αποξηραμένα φρούτα, ψιλοκομμένα
½ φλιτζ. τσαγιού βαλσαμικό ξύδι
½ φλιτζ. τσαγιού πετιμέζι
¼ φλιτζ. τσαγιού νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να δημιουργηθεί μια πράσινη πάστα.
Κρατάμε στην άκρη 1 κουταλιά της σούπας για τη σάλτσα και προσθέτουμε στην υπόλοιπη το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Πλένουμε και σκουπίζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου.
Τα τοποθετούμε σε μια επίπεδη επιφάνεια και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε από την πλαϊνή πλευρά, ανοίγοντας τα φιλέτα σαν βιβλίο.
Τα αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές και ισομοιράζουμε την πράσινη πάστα και την γραβιέρα.
Κλείνουμε τα φιλέτα όσο καλύτερα μπορούμε, στερεώνοντάς τα με οδοντογλυφίδες.
Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε μέσα τα φιλέτα.
Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο μισό και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε το καπάκι, γυρίζουμε τα φιλέτα και τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε και πάλι με το καπάκι και τα αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά ακόμα.
Σβήνουμε τα φιλέτα με το ξύδι, προσθέτουμε το πετιμέζι, τα αποξηραμένα φρούτα, τον πολτό σκόρδου, το νερό και την 1 κουταλιά της γέμισης που έχουμε κρατήσει στην άκρη.
Αφήνουμε τα φιλέτα να βράσουν για 2 λεπτά και τα βγάζουμε σε μια πιατέλα.
Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα και την αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά μέχρι να δέσει.
Κόβουμε τα φιλέτα και τα σερβίρουμε με την γλυκόξινη σάλτσα και πουρέ πατάτας.
Τούρτα παγωτό γιαούρτι με γλυκό κουταλιού νεκταρίνι
Προετοιμασία: 40 λεπτά
Αναμονή: Στην κατάψυξη 6 ώρες
Μερίδες: 8-10
Υλικά
750 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
400 γρ. γάλα ζαχαρούχο
300 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. γλυκό του κουταλιού νεκταρίνι
Για το σερβίρισμα
½ κουτί πουράκια σοκολάτας
3-4 κουτ. σούπας γλυκό κουταλιού νεκταρίνι
1-2 νεκταρίνια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές φέτες
Διαδικασία
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε σε σφιχτή σαντιγί.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε καλά, το γιαούρτι με το ζαχαρούχο γάλα.
Προσθέτουμε λίγη λίγη την σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς.
Στρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο ή μια φαρδιά σαλατιέρα με διάφανη μεμβράνη.
Αδειάζουμε το μισό μίγμα του παγωτού.
Σκορπίζουμε το μισό γλυκό κουταλιού νεκταρίνι και ανακατεύουμε απαλά με ένα πηρούνι.
Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μίγμα του παγωτού και το υπόλοιπο γλυκό κουταλιού.
Ανακατεύουμε και πάλι απαλά με ένα πηρούνι για να σκορπίσει το γλυκό.
Βάζουμε τη φόρμα στην κατάψυξη για 5-6 ώρες.
Βγάζουμε την τούρτα από την κατάψυξη και με τη βοήθεια της μεμβράνης αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
Κολλάμε περιμετρικά τα πουράκια σοκολάτας και καλύπτουμε την επιφάνεια με γλυκό κουταλιού.
Στολίζουμε με τα φρέσκα νεκταρίνια και σερβίρουμε.