Κυριακάτικο τραπέζι: Σιτσιλιάνικα σπαγγέτι με αντζούγιες στη λαδόκολλα

Και κρέμα αχλαδιού με σοκολάτα.
Spaghetti Pasta with Anchovies and Onions
GMVozd via Getty Images
Spaghetti Pasta with Anchovies and Onions

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε σιτσιλιάνικα σπαγγέτι με αντζούγιες στη λαδόκολλα.

Θα προσθέσουμε ξερό κρεμμύδι, σκόρδο, φρέσκο άνηθο, γλυκιά πάπρικα, παρμεζάνα και γραβιέρα τριμμένη.

Για γλυκό απολαμβάνουμε κρέμα αχλαδιού με σοκολάτα, γαρνιρισμένη με τηγανητά αχλάδια.

Καλή όρεξη.

Σιτσιλιάνικα σπαγγέτι με αντζούγιες στη λαδόκολλα

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 20′

Μαγείρεμα - Ψήσιμο: 50′

Υλικά

500 γρ. σπαγγέτι - Νο 10 ή Νο 7

1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κονσέρβες ολόκληρα ντοματάκια, χοντροκομμένα με το χυμό τους από την κονσέρβα

1 κ.σ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

1/2 ματσάκι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένος, χωρίς τα κοτσάνια

12 φιλέτα αντζούγιας σε λάδι, καλά στραγγισμένα

120 γρ. παρμεζάνα ή γραβιέρα τριμμένη

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

100 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε, κρατάμε 300 ml από το νερό όπου τα βράσαμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με την πάπρικα για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα με το χυμό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη ζάχαρη και το νερό που είχαμε κρατήσει στην άκρη.

Ανακατεύουμε να αναμειχθούν και μαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά, έως ότου «δέσει» η σάλτσα. Αποσύρουμε, ρίχνουμε τα ζυμαρικά, τον άνηθο και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.

Κόβουμε 8 λαδόκολλες, διαστάσεων 25x35 και τις βάζουμε σε επιφάνεια εργασίας, ανά δύο, ώστε να έχουμε 4 διπλά φύλλα.

Μοιράζουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα, σκορπίζουμε το τυρί και βάζουμε σε κάθε μερίδα από 3 φιλέτα αντζούγιας. Διπλώνουμε τις άκρες κάθε λαδόκολλας και σχηματίζουμε 4 πακέτα, ώστε να εμποδίσουμε τη σάλτσα να βγεί κατά το ψήσιμο. Τα βάζουμε σε μέτριο ταψί και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.

Τα ξεφουρνίζουμε και τοποθετούμε κάθε πακέτο σε πιάτο. Τα ανοίγουμε, αν θέλουμε κρατάμε τη λαδόκολλα και σερβίρουμε αμέσως.

Tip

Το ψήσιμο στη λαδόκολλα βοηθάει τα ζυμαρικά να απορροφήσουν καλύτερα τη σάλτσα, η μακαρονάδα αποκτά αίσθηση φουρνιστού, ενώ παράλληλα προστατεύει τα υλικά να μην ξεραθούν.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος # 93» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.

Κρέμα αχλαδιού με σοκολάτα

The Picture Pantry via Getty Images/Alloy

Μερίδες: 6-8

Υλικά

για τα αχλάδια

1 κιλό πούλπα αχλαδιού

100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

1/4 κ.γ. πιπέρι, χοντροκομμένο

2 φύλλα ζελατίνας

για τη σοκολάτα

300 γρ. κουβερτούρα

400 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά

150 γρ. γάλα πλήρες

για το γαρνίρισμα

4 αχλάδια

Εκτέλεση

για τα αχλάδια

Μαλακώνουμε τα φύλλα ζελατίνας σε λίγο κρύο νερό.

Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά τα 100 γρ. από την πούλπα αχλαδιού με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για να λιώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας στη ζεστή πούλπα και ανακατεύουμε για να λιώσουν. Ρίχνουμε την υπόλοιπη πούλπα και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε 6-8 ποτήρια μέχρι τη μέση.

Τα αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί η κρέμα αχλαδιού.

για τη σοκολάτα

Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια.

Ζεσταίνουμε το γάλα στους 100 °C, ελέγχοντας την θερμοκρασία με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής και το αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα. Αφήνουμε για 3 λεπτά και ανακατεύουμε.

Όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 30 °C προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα και ανακατεύουμε απαλά. Γεμίζουμε τα ποτήρια πάνω από την κρέμα αχλαδιού.

για το γαρνίρισμα

Κόβουμε τα αχλάδια κατακόρυφα σε πολύ λεπτέες φέτες και τα ρίχνουμε σε καυτό λάδι για πολύ λίγο. Τα στραργγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Tip

Αν δεν βρούμε πούλπα, πολτοποιούμε πολύ καλά αχλάδια από κονσέρβα.

Η κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή, σαν γιαούρτι.

Αναδημοσίευση από «Σοκολάτα η Θείκή» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.