Κυριακάτικο τραπέζι: «Σνίτσελ» μοσχαρίσιο με μπαλσάμικο και πικάντικο πουρέ πατάτας

Και τιραμισού με ρικότα και ελληνικό καφέ.
Μοσχάρι με πουρέ πατάτας.
DronG via Getty Images
Μοσχάρι με πουρέ πατάτας.

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε μοσχαρίσιο σνίτσελ, με μπαλσάμικο, κομμένο σε λωρίδες. Θα συνοδεύσουμε με πικάντικο πουρέ πατάτας.

Στο κρέας θα προσθέσουμε κρεμμύδι ξερό, τριμμένο, γλυκιά πάπρικα και κόλιανδρο. Ενώ στον πουρέ πατάτας, σκορδάκι, μπούκοβο και ανάμεικτους κόκκους πιπεριών, κοπανισμένους.

Για γλυκό, τιραμισού με ρικότα και ελληνικό καφέ.

Καλή όρεξη.

Σνίτσελ μοσχαρίσιο με μπαλσάμικο και πικάντικο πουρέ πατάτας

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Μαγείρεμα: 1 ώρα

Υλικά

για το μοσχάρι

4 σνίτσελ μοσχαριού (λεπτές χτυπημένα φέτες), 600 γρ. συνολικά, κομμένα σε λεπτές λωρίδες

4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 κ.σ.ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο

3 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη

½ κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη

1 φλιτζ. τσαγιού νερό

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τον πουρέ πατάτας

750 γρ. πατάτες, με τη φλούδα

2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση (χωρίς την πράσινη φύτρα)

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. μπούκοβο

½ κ.γ. ανάμεικτοι κόκκοι πιπεριών, κοπανισμένοι

½ φλιτζ. τσαγιού ζεστό γάλα

Εκτέλεση

για τον πουρέ πατάτας

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα τους, για 50′ – 60′ , σε αλατισμένο νερό. Τα τελευταία 15′ προσθέτουμε το σκόρδο.

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες όσο είναι ακόμη ζεστές και τις περνάμε μαζί με το σκόρδο από το πρες πουρέ είτε από το μύλο λαχανικών και τις ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μπούκοβο, τα πιπέρια, το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε τον πουρέ καλά με τον αυγοδάρτη ώστε να γίνει λείος.

για το μοσχάρι

Εν τω μεταξύ, αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αλευρώνουμε.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δεύτερη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας. Το αφήνουμε να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές για 5′-6′, σε δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 3′, ώσπου να γίνει διάφανο. Σβήνουμε με το ξίδι και καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και τον κόλιανδρο.

Αφήνουμε τα μπαχαρικά να σκορπίσουν το άρωμά τους, σβήνουμε με το νερό, ανακινούμε το σκεύος και αφήνουμε τα υλικά να μαγειρευτούν για 6′–7′, ώσπου να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσει το μοσχάρι.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως, συνοδεύοντας με τον πουρέ.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #33» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.

Τιραμισού με ρικότα και ελληνικό καφέ

Τιραμισού
grafvision via Getty Images
Τιραμισού

Μερίδες: 4 - 5

Προετοιμασία: 20′

Αναμονή: 2-3 ώρες

Υλικά

3 κρόκοι αυγών

3 ασπράδια αυγών

180 γρ. τυρί ρικότα

50 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. κονιάκ

1½ φλιτζάνι τσαγιού ελληνικό καφέ

12 μπισκότα πτι-μπερ (κατά προτίμηση ολικής άλεσης)

κακάο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τη ρικότα και την ανακατεύουμε με αυγοδάρτη, προσθέτοντας σταδιακά έναν-έναν τους κρόκους.

Χτυπάμε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια αφράτη μαρέγκα και την προσθέτουμε στο μείγμα με τη ρικότα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.

Φτιάχνουμε τον ελληνικό καφέ, τον αφήνουμε για λίγη ώρα, ώστε να ξεχωρίσει από το κατακάθι του, τον σουρώνουμε από το κατακάθι και τον ανακατεύουμε με το κονιάκ.

Με αυτό το υγρό μείγμα ραντίζουμε 4 μπισκότα και τα απλώνουμε σε μια μακρόστενη φόρμα 25 εκ. Αδειάζουμε πάνω από αυτά τη μισή κρέμα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα μπισκότα και την κρέμα άλλες δύο φορές.

Βάζουμε το τιραμισού στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες.

Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με κακάο.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #9» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.