Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε σουπιές με αρακά και μάραθα.
Θα προσθέσουμε ξερό κρεμμύδι σε ψιλά καρέ, ολόκληρα ντοματάκια, φύλλα από φρέσκο δυόσμο και ούζο.
Για επιδόρπιο, σεμιφρέντο με μανταρίνια.
Καλή όρεξη.
Σουπιές με αρακά και μάραθο
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 30′
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 15′
Υλικά
1.000 - 1.200 γρ. σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε τετράγωνα κομμάτια περίπου 3x3 εκ.
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
100 ml ελαιόλαδο
1 μάτσο μάραθο, τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια, ψιλοκομμένα
450 γρ. φρέσκος αρακάς, καθαρισμένος (περίπου 1.100 γρ. ακαθάριστος) ή κατεψυγμένος
200 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας,ελαφρώς χτυπημένα στο μούλτι
50 ml ούζο
2 κ.σ φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το κρεμμύδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
(Αν χρησιμοποιήσουμε μαραθόριζα, τη βάζουμε σε αυτήν τη φάση).
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 18 - 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν τα κρεμμύδια. Ελέγχουμε στο μεσοδιάστημα και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1 - 2 κουταλιές νερό.
Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε τις σουπιές, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 2 - 3 λεπτά. Σβήνουμε με το ούζο ή το τσίπουρο και ανακατεύουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε την ντομάτα, 250 ml ζεστό νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Μόλις κοχλάσουν τα υγρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.
Δυναμώνουμε ξανά τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, προσθέτουμε το μάραθο, τον αρακά και περίπου 250 ml ζεστό νερό ή όσο χρειάζεται για να μισοκαλυφθεί το φαγητό.
Σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές, ο αρακάς και να μελώσει η σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με το δυόσμο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Tip
Αντί για μάραθο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο και 1 μέτρια μαραθόριζα, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη.
Αν δεν έχουμε φρέσκο δυόσμο προσθέτουμε στο φαγητό 1 κ.γ. ξερό, τριμμένο.
Εναλλακτικά επιλέγουμε τσίπουρο αντί για ούζο.
Μπορούμε να συνοδεύσουμε το φαγητό μας με κρητικό ντάκο, αλειμμένο με ντοματοπελτέ και γαρνιρισμένο με κάππαρη, ψιλοκομμένες ελιές, ρίγανη ή μαντζουράνα και ελαιόλαδο.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #72» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.
Σεμιφρέντο με μανταρίνια
Μερίδες: 8-10
Προετοιμασία: 30′
Αναμονή: 4-5 ώρες
Παρασκευή: 30′-35′
Υλικά
για το σεμιφρέντο
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%-36% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ, μέχρι να γίνει παχύρρευστη, σαν γιαούρτι
8 αυγά, κρόκοι
240 γρ. μέλι
2 μανταρίνια, ξύσμα
για τα μανταρίνια
400 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
200 γρ. νερό
4 μανταρίνια κλημεντίνες
Εκτέλεση
για το σεμιφρέντο
Φτιάχνουμε ένα μπεν μαρί. Βράζουμε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα και στερεώνουμε πάνω ένα μεταλλικό μπολ, χωρίς να ακουμπάει στο νερό.
Ρίχνουμε στο μπολ το μέλι, τους κρόκους και το ξύσμα. Χτυπάμε τα υλικά συνεχώς με έναν αυγογδάρτη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν καλά. Με αυτό τον τρόπο παστεριώνουμε τους κρόκους.
Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να κρυώσει. Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομοιογενής κρέμα.
Αδειάζουμε σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στην ακτάψυξη για 4-5 ώρες, ώστε να παγώσει καλά.
για τα μανταρίνια
Πλένουμε τα μανταρίνια και τα κόβουμε στα 4, χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το νερό και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30′-35′, μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που βράζει. Αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι.
για το σερβίρισμα
Για να ξεφορμάρουμε το σεμιφρέντο, αφαιρούμε τη μεμβράνη, βυθίζουμε τη φόρμα κατά τα 3/4 σε καυτό νερό, για λίγα δευτερόλεπτα και αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε συνοδεύοντας με 1-2 κομμάτια μανταρίνι με λίγο από το σιρόπι τους.
Tip
Στο σεμιφρέντο δεν χρησιμοποιούμε κλημεντίνες γιατί έχουν έντονο άρωμα.
Αντίστροφα για τα μανταρίνια επιλέγουμε κλημεντίνες, γιατί δεν έχουν κουκούτσια.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #80» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.