Με τις μέρες να μετράνε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και με το μυαλό όλων μας να είναι στο γνωστό φαγοπότι που θα προκύψει, η πρόταση για το Κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας είναι μια μακαρονάδα πουτανέσκα ενώ για γλυκό θα ετοιμάσουμε χαλβά της Ρήνας από το πιο γνωστό βιβλίο συνταγών μαγειρικής στην Ελλάδα, του Νικόλαου Τσελεμεντέ.
Καλή όρεξη.
Σπαγγέτι Πουτανέσκα
Μερίδες: 4-5
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 30 λεπτά
Υλικά
500 gr. σπαγγέτι
500 gr. ντομάτες
4 σκελίδες σκόρδο
4 αντζούγιες
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
20 πράσινες ελιές
1 πιπεριά τσίλι
1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Φρέσκια ρίγανη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, al dente και τα κρατάμε ζεστά.
για την σάλτσα
Βουτάμε τις ντομάτες σε βραστό νερό για 3 λεπτά και τις ξεφλουδίζουμε.
Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και πολτοποιούμε τις αντζούγιες.
Κόβουμε τις ελιές σε φέτες.
Σε ένα βαθύ τηγάνι σωτάρουμε ελαφρά τα σκόρδα μαζί με τις αντζούγιες.
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον πελτέ, την πιπεριά τσίλι, την ζάχαρη, το πιπέρι και λίγο αλάτι.
Μόλις πάρει 1-2 βράσεις η σάλτσα, προσθέτουμε τις ελιές και την κάπαρη.
Βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε την φρέσκια ρίγανη
Προσθέτουμε τα μακαρόνια, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με παρμεζάνα
Tip
Το έχουμε πει. Το τυράκι σπάταλα.
Αναδημοσίευση από HuffPost και Funky Cook
Ο χαλβάς της Ρήνας
Μερίδες: 12
Προετοιμασία: 5 λεπτά
Ετοιμο σε: 60 λεπτά
Υλικά
για την ζύμη
230 gr. σιμιγδάλι ψιλό
80 gr. αμυγδαλόψιχα
115 gr. βούτυρο + 3 κουταλιές της σούπας επιπλέον για το ταψί
180 gr. ζάχαρη
4 αυγά
1 κάψουλα βανιλίνη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
για το σιρόπι
400 gr. ζάχαρη
420 ml. νερό
2-3 κουταλιές της σούπας ανθόνερο
Φλούδες εσπεριδοειδών
1 ξυλάκι κανέλα
Εκτέλεση
Αφήνουμε το βούτυρο και τα αυγά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη για 7-8 λεπτά μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο και λευκό.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε την βανιλίνη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, την αμυγδαλόψιχα, την κανέλα και τα προσθέτουμε στο αφράτο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν και να ομογενοποιηθούν σε μια ζύμη.
Αλείφουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ με τις 3 κουταλιές βούτυρο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα, το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να έχει τέτοιο μέγεθος ώστε να είναι η ζύμη να έχει περίπου 2,5 δάχτυλα ύψος.
Ψήνουμε για 40-45 περίπου λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει χρυσό χρώμα.
Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά, εκτός από το ανθόνερο, για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το ανθόνερο μόλις το σιρόπι είναι χλιαρό.
Βγάζουμε τον χαλβά από τον φούρνο και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε 12 κομμάτια.
Κουταλιά-κουταλιά σιροπιάζουμε τον χαλβά με προσοχή να μην χαλάσει η κρούστα του.
Ο χαλβάς τρώγεται ζεστός και κρύος.
Tip
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με χοντροσπασμένο αμύγδαλο.
Αν δεν έχουμε αμύγδαλο χρησιμοποιούμε καρύδι.
Το αμύγδαλο πρέπει να είναι ασπρισμένο. Χρησιμοποιήσαμε μισό ασπρισμένο και μισό με την φλούδα.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ξύσμα λεμονιού άλλα όχι αρκετό ώστε να καλύψει την γεύση της κανέλας.
Αυτό το γλύκισμα είναι τέλειο και για παντεσπάνι.
Αναδημοσίευση από HuffPost και Funky Cook